ЛЯТНАТА МОДА: СИМВОЛ НА СВОБОДА И ЕСТЕТИЧЕСКА ДЪРЗОСТ

ЛЯТНАТА МОДА: СИМВОЛ НА СВОБОДА И ЕСТЕТИЧЕСКА ДЪРЗОСТ

Любомир Стойков
проф. д.н. Любомир Стойков
– Главен редактор на
“Fashion Lifestyle Magazine”

Не може да бъде сбъркан дрескодът през горещия сезон, ако обединим лятната мода с лятната страст, ако съединим летните приключения с летните емоции. На езика на облеклото това означава да се даде зелена светлина на дрехите и допълненията, които допринасят за ваканционното настроение и времето за релакс. “Summer Time” е чудесна възможност за нашите дизайнери, фризьори и гримьори да изпратят своите най-нови послания за елегантност, самочувствие и висок емоционален градус. Защото летният стил в модата най-често е символ на свобода, развлечение, любов и естетическа дързост!

В най-новата история на модата летният сезон обикновено оставя дълбоки следи. Достатъчно е да напомним за колекцията в стил „необарок“ на Джани Версаче за лятото на 1990 година, когато той даде пълна свобода на бродериите, ресните, мини дължините и горещия сексапил. Неговите анализатори побързаха да подчертаят, че този стил не е самоцелен, а е част от интегралната му концепция за модата като комуникация и комуникацията като мода. В други летни колекции на Версаче пък личи влиянието на Мерилин Монро и Барби в бляскавите тоалети и сребърните миниполички. Всичко това показва ясно, че летният стил в модата най-често е олицетворение и символ на свобода, развлечение, любов и естетическа дързост.

Кое е най-характерното за модното лято на 2024 година? Какви са трендовете на модни гиганти и структури като „Баленсиага“ и „Аликзандър Маккуин“, „Живанши“ и „Хелмут Ланг“, Миуча Прада и Виктория Бекъм? Световните централи и брандове са категорични – ефирните облекла, плетивата на една кука, закачливите и палави силуети, материите деним, памук и коприна. Актуален е новият, по-радикален дизайн на дънките и тишъртите, а на мода са и голите гърбове и цепките на бедрата. Талията на панталоните се вдига, а късите панталонки варират с дължини до коляното, от една страна, и ултракъси – от друга. Продължават да са на мода и панталоните с ръб, в летен вариант, разбира се, както и макси роклите с асиметрични мотиви.

Летните цветове не могат да бъдат други, освен цветовете на лагуната, на пясъка, на небесните простори. Или – казано по-друг начин, през горещите месеци ще доминират цветовете на сладоледа. И с право!
Прочетено: 147 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 128, Юни 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 127: ЛИЛИ ИВАНОВА ИЗВЪН СТАНДАРТНИТЕ КЛАСАЦИИ
   БРОЙ 126: СЪБЛАЗНИТЕЛНАТА МОДА: МИКС ОТ ИНТУИЦИЯ И УЛТИМАТИВЕН ДИЗАЙН
   БРОЙ 125: ЗАЩО МОДАТА Е ИЗКУСТВО?
   БРОЙ 124: ЛЕТНИЯТ ШИК
   БРОЙ 123: БЪЛГАРСКА МОДА НА ОСКАРИТЕ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing