ФЛОРИСТКАТА ДЕСИ КРАВАЕВА РАЗКАЗВА ЗА ТАЙНИЯ ЕЗИК НА ЦВЕТЯТА

ФЛОРИСТКАТА ДЕСИ КРАВАЕВА РАЗКАЗВА ЗА ТАЙНИЯ ЕЗИК НА ЦВЕТЯТА

Много се говори за т.нар. „език на цветята“. Няма да сгрешим, ако кажем, че тези красиви създания са тайното писмо на природата, но притежаваме ли уменията да го разчитаме? Всъщност съществува цяла наука, наречена флориография, която изучава езика на цветята и разкрива как те могат да предават послания и емоции, които понякога думите не успяват да изразят.

Традицията да се използват цветя за комуникация датира от древни времена. В античните култури, като египетската и гръцката, цветята имат религиозно и символично значение. Въпреки това, техният смисъл, какъвто го познаваме днес, се оформя през Викторианската епоха в Англия. По това време социалните норми ограничават откритото изразяване на чувства, което води до развитието на сложен и изискан цветен код, улесняващ комуникацията.

„Значенията на цветята произлизат от легенди, митология, тяхната форма, но и много често хората измислят някаква нова символика“, разказва Деси Краваева. „На всяко човешко чувство или емоция отговаря конкретно цвете, а т.нар. „език на цветята“ е езикът на любовта“, допълва още тя. Те са символ на поднасянето на „букет от емоции“ като страст, трепет, желание, част са от всеки най-красив момент. „Оказва се, че всяко цвете притежава различно значение, а умелата комбинация от различни видове цветя може да превърне всеки букет в „разказвач“ на цяла история“, продължава флористката. Така например бялата роза символизира чиста и искрена любов; слънчогледът – топлина, радост и взаимно уважение. Незабравката се свързва с идеята за вечна любов, житният клас - с богатство, антириумът може да служи за предупреждение. Петунията изобразява гняв, божурът – срамежливост, турта – скръб, а мента – съболезнования. Цветовете пък влияят върху емоционалното и умственото състояние, дори и на човешката психика, разкрива още Деси Краваева. Белият цвят е символ на вяра, чистота и истина; червеният – на страст, сила, любов; жълтото – на  съобразителност и чисти отношения; синият цвят – на постоянство и преданост; розовият цвят – на нежност, романтика, доброта.

Има цветя, които се асоциират с различни култури и традиции. „В съзнанието ми изниква изразът „Алоха“, символ на гостоприемството на коренното население на Хаваите. Хавайските гердани от пъстри цветя всъщност произхождат от Таити, а посетителите ги носят при пристигането си на Хаваи. Важното е да се знае, че тези гердани не се свалят в присъствието на човека, който ги е подарил“, продължава увлекателния си разказ Деси.

Букети за различни поводи

Какъв букет да поднесете в знак на приятелство? Деси дава великолепна идея за комбинация между циния (вечно приятелство), ябълков цвят (предпочитание), теменужка (приятел, за когото често се сещате) и евкалипт (защита и здраво приятелство, което да оцелее през годините). Кои цветя са най-подходящи за официални поводи като бизнес събития или благодарствени букети? Според флористката тук задължително цветовете трябва да са по-дискретни, изключения има, но те винаги са съобразени с цветовете на фирменото лого. За корпоративни събития прави много добро впечатление, когато фирмените цветове са съобразени и отразени в букета или аранжировката. За благодарствените букети също може да се ограничи до комбинация до 3-4 цвята. Сдържаност и елегантност са водещи принципи за добро представяне и етикет.

Важно правило при избор на сватбен букет е той да бъде съобразен с останалата сватбена декорация. Всичко е индивидуално – започва се от избора на тема, вземат се под внимание цветовете на събитието, локацията също не е маловажна. Съществуват различни сватбени концепции, които могат да бъдат отразени и в букета: сватба с морска тематика, горска сватба, градинска сватба, сватба в бохо стил, традиционна сватба, на която всички присъстващи са облечени с народни носии. Тогава е важно флористите и сватбените агенти да съобразят подбора на цветята с избраната тематика, категорична е Деси Краваева.

Съществува неписано правило, че когато се подаряват цветя на родители и тяхното новородено, най-важно е да се помисли за комфорта на бебето и майката, съветва флористката. Цветя, които са подходящи за подаряване при изписване от болницата са рози, орхидеи, слънчогледи, маргаритки, лалета или хризантеми. Цветята, които трябва да се избягват, защото могат да причинят алергични реакции и да дразнят сетивата на бебето и майката, са лилиум, гипсофила, божури, зюмбюли и нарциси.

Грижа за цветята

Отстраняването на хартията, с която е опакован букета, ако има такава, е едно от важните условия за удължаване на живота на цветята, категорична е Деси Краваева. Важно е в съда, където ще се поставят цветята, да се налее чиста вода, като преди това дръжките се подрязват косо около 2-3 см. Това се прави с цел да се снабдм стеблото с вода. Цветята могат да се подрязват на всеки 2 дни. В търговската мрежа се продават и специални препарати за гарантиране свеж вид на цветята за по-дълго време.

Всъщност според флористката не е нужен специален повод, за да покажем на любим човек, че е важен за нас и да предизвикаме красиви емоции в него. Когато изготвя аранжировка или букет, тя винаги търси баланс, цветова хармония и изящество на цялата композиция. В магазин „Талисман“ се изготвят персонални букети, като около 80% са точно такива. Готови букети не се поддържат, защото при избора на цветя се вземат под внимание редица фактори относно адресата – пол, възраст, любим цвят, любимо цвете.

За мен всяко цвете, подарено с любов и желание, е най-подходящото! И тук няма значение цвета или вида, а желанието, действията и последвалата реакция“, завършва своя вълнуващ разказ Деси.

Снимки:

  1. Флористката Деси Краваева.
  2. – 7. Букети, създадени от Деси Краваева в нейния бутик „Талисман“.

Фото: © Личен архив на Деси Краваева
Прочетено: 161 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 128, Юли 2024

ЦВЕТОВЕТЕ НА МУШКАТО – ИДЕИ ЗА ДЕКОРАЦИЯ

Букетите и цветните аранжировки не са първото нещо, за което повечето хора се сещат, когато става дума за мушкато. Преобладават образите на каскадите от червеницветове, украсяващи градските балкони и фасадите на селските къщи. Но мушкатото с право е известно като „цъфтящата кралица на лехите и балконските растения“, тъй като е лесно е за отглеждане, цъфти обилно за дълъг период от време, издръжливо е и се отличава с впечатляващо разнообразие от сортове. Колоритът и пищността му го правят идеално и за декириране с отрязани цветчета. Експертите от Pelargonium for Europe (PfE) обясняват колко различно могат да изглеждат тези лесни за отглеждане летни цветя и представят идеи за декорация с мушкато.

Декорация с мушкато

Мушкатото: изобилие от цветове

Цветовете на мушкатото се отличават с огромно разнообразие от нюанси, размери и форми. Палитрата варира от бяло, розово, люляково и виолетово до сьомга, оранжево и жълто. Съществуват и многобройни нюанси на червеното, както и двуцветни и пъстри сортове с цветови градиенти, ивици или петна. Предлагат се единични, полудвойни и двойни, големи, средни и малки сортове. Някои от тях напомнят на пеперуди, други - на звезди. Има цветя с толкова много венчелистчета, че приличат на розови пъпки, и други, които приличат на лалета. Като отрязан цвят в букети и аранжировки, мушкатото може да използва перфектно това впечатляващо разнообразие. Рязането на стъблата им също не пречи на тези цъфтящи растения, а напротив - стимулира ги да цъфтят още по-обилно. Почти всички видове пеларгониум могат да се използват като отрязани цветя, независимо дали става въпрос за изправено, каскадно, сакъзче, кралско или ароматно мушкато. За да постигнете по-въздействаща визия, комбинирайте различни видове мушкато заедно.

Декорация с мушкато

Цветни вазички с подръчни материали

Всяка от тези весели цветни вази от рециклирани материали е идеална, за да се подчертае красотата на многото различни видове мушкато. А най- хубавото е, че тази креативна идея е бърза и лесна за изпълнение, дори за начинаещи майстори. Ще ви бъдат необходими: рязани цветове мушкато, стъклени или пластмасови бутилки за еднократна употреба, бяла моделираща глина, която съхне на въздух, нож, бои, четки и (по желание) прозрачен лак.

Декорация с мушкато

Декорация с мушкато

Ето как да изработите вазичките:

С помощта на точилка разточете на тънко моделиращата глина и с нож изрежете ивица, достатъчно голяма, за да покрие бутилката. Повторете това за всяка бутилка. Покрийте всяка от тях с моделиращата глина и внимателно притиснете краищата, за да затворите „шева“. Изчакайте, докато моделинът се втвърди напълно. Това може да отнеме до два дни. Накрая боядисайте вазите по свой вкус. Нанасянето на безцветен лак прави повърхностите по гладки и лъскави.
Съвет: Хартиените шаблони могат да ви помогнат да определите колко големи трябва да бъдат парчетата от моделираща глина за различните вази. За да направите шаблона си, поставете лист хартия около бутилката, така че краищата му да се застъпват леко, и отбележете линията на рязане с молив. След това отстранете хартията и изрежете шаблона по размер.

Декорация с мушкато

Букети с мушкато: перфектен за подарък и декорация

Самостоятелно или в съчетание с други летни цветя или треви, мушкатото е очарователно в букети като дълготраен рязан цвят. Независимо дали става дума за малък подарък или за декораця на масичка за кафе, букетът от мушкато създава лятно настроение и предизвиква усмивките на околните. В този красив летен букет различни видове пеларгониум са съчетани с морска лавандула (Limonium latifolium) и северноамерикански див овес (Chasmanthium latifolium). Зеленина може да добавите с пеникрес (Thlaspi Green Bell). Като алтернатива на еиничната ваза с по-голям букет можете да подредите няколко по-малки вазички, пълни с цветове от мушкато. Например, за нула време можете да създадете тази флорална наслада върху очарователна винтидж стойка на етажи. Ръждясалият вид на стойката контрастира с ярките цветя.

Декорация с мушкато

Декорация с мушкато

Декоративните листа на мушкатото и луковичните вази в рустикални цветове са в пълна хармония.
В тази лятна аранжировка върху кръгла плетена табла отрязаните цветчета пеларгониум са поставени в малки цветни керамични вази, заедно с барабанчета (Craspedia globosa).

Декорация с мушкато

Декорация за стената с рязани цветове мушкато

Декорация с мушкато

Като естествена „картина“, думата, изработена от върбови клонки и украсена с цветчета мушкато „любов“, вдъхва нов живот на тази износена стена. За да запазите свежестта на цветовете за по-дълго време, поставете стъблата на здравеца в епруветки с вода, прикрепени с тел към върбовите клонки.

Декорация с мушкато

Тази аранжировка за стена „Направи си сам“, изработена от кръгли мраморни дискове, изглежда елегантно и се прави лесно. Просто прикрепете епруветки към мраморните дискове с горещо лепило, напълнете епруветките с вода и поставете в тях отрязани цветчета пеларгониум. Закрепете ги към стената с помощта на специални закачалки за чинии. Вашата уникална декорация е готова.

Снимки от Pelargonium for Europe

Източник: Fashion.bg
Прочетено: 228 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 128, Юни 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 126: Къде да закупите перфектната ограда в Пловдив?
   БРОЙ 125: 16 ГОДИНИ СВАТБЕНО ИЗЛОЖЕНИЕ SOFIA WEDDING EXPO
   БРОЙ 125: Зъбните импланти: Усмивка, която продължава цял живот
   БРОЙ 125: Изкушаващи предложения от Lavazza
   БРОЙ 124: НАХОДЧИВИ ИДЕИ ЗА СВАТБЕНИТЕ ТЪРЖЕСТВА

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing