ТРАНСФОРМАЦИЯ: ДИПЛОМНО РЕВЮ НА СПЕЦИАЛНОСТ „МОДЕН ДИЗАЙН“ ОТ НХА

ТРАНСФОРМАЦИЯ: ДИПЛОМНО РЕВЮ НА СПЕЦИАЛНОСТ „МОДЕН ДИЗАЙН“ ОТ НХА

В условията на променящ се, трансцедентен свят, в ерата на достижения извън познанието и установеното до днес, предстои нов етап в технологичното израстване на обществото. Той ще размести наложените досега понятия и ще експериментира с нови изразни средства, които ще променят установените правила. Модният дизайнер реагира на измененията в социалната, културната и технологична среда и е носител и предвестник на новото в обществото. В период на технологичен скок модата е тласната към немислими и невиждани посоки. Всички тези послания бяха интерпретирани в дипломните колекции на студентите от специалност „Моден дизайн“ към Националната художествена академия, които, чрез различни конструктивни решения, подбор и обработка на материалите, дават отговор на новите предизвикателства.

Дизайнерът д-р Николай Божилов, който е преподавател по специалността „Моден дизайн“ в Националната художествена академия, сподели, че държи изключително много на високото ниво на работа при всички студенти. Основните критерии при оценка на дипломантите са оригиналният подход при интерпретиране на дадена тема, грамотност, прецизност, актуалност и концептуалност. „Всички дипломанти представиха чудесни дизайни, но със свои кохезивни дизайнерски колекции се откроиха авторите Ива Георгиева, Петя Гунчева и Анастасия Целукидзе от IV курс бакалавър“, допълни той. Самият Николай Божилов споделя, че най-честите съвети, които дава като преподавател на студентите по „Моден дизайн“, са да мислят креативно, да работят продуктивно и да представят работата си адекватно. „Работата на модния дизайнер е сложна и комплексна. Ето защо насочвам студентите ми да трупат и развиват арсенал от всякакви качества, за да бъдат подготвени за бъдещи провокации“, допълни д-р Божилов.

Снимки:

  1. – 18. ТРАНСФОРМАЦИЯ: Дипломно ревю на специалност „Моден дизайн“ в Националната художествена академия.

Фото: Академия за мода / НХА
Прочетено: 59 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 128, Юли 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 127: ДЖОУ МЕИЧИ: ИЗВЪН СТАНДАРТИТЕ ЗА КРАСОТА В ИМЕТО НА СВОБОДНАТА ЕСТЕТИКА
   БРОЙ 126: ИВА ГЕОРГИЕВА: НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ КОМЕРСИАЛНОТО И УСТОЙЧИВОТО
   БРОЙ 124: ЕВРОПЕЙСКИ МОДНИ ТВОРЦИ СЕ ВДЪХНОВЯВАТ ОТ РОДОПИТЕ
   БРОЙ 124: ДИПЛОМНО РЕВЮ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
   БРОЙ 123: АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА НАСЪРЧАВА НОВАТА ГЕНЕРАЦИЯ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing