ХУДОЖНИКЪТ КРАЛ ЧАРЛЗ III

ХУДОЖНИКЪТ КРАЛ ЧАРЛЗ III

 

Чарлз Трети

Мнозина свързват името на Чарлз III само с британския престол. Синът на кралица Елизабет II, съпругът на принцеса Даяна и най-дълго носилият титлата „принц на Уелс“ – това са част от асоциациите, които неговото име поражда. Но знаете ли, че той получава световно признание и за значителния си принос към света на изкуството както като активен меценат и пламенен колекционер, така и като талантлив художник.

Картина на Чарлз Трети

Интересът на крал Чарлз към изобразителното изкуство започва още в детските му години. Той е силно повлиян от любовта си към природата и традиционната британска архитектура. Започва да рисува акварели, вдъхновен от прекрасните пейзажи около него като Шотландските планини и градините на различните кралски имения – в Балморал и в Сандрингам. Още през 2018 г. в. „Телеграф“ съобщава, че тогавашният принц на Уелс е спечелил над £2 млн. от продажбите на свои картини, но дарява всички приходи от хобито си на благотворителния фонд на принца на Уелс.

Картина на Чарлз Трети

Всъщност Чарлз следва стъпките на баща си, тъй като покойният херцог на Единбург често застава зад статива. Когато творбите на настоящия крал на Великобритания са представени за пръв път на изложба в замъка Уиндзор, те стоят редом с произведения на изкуството на принц Филип и кралица Виктория. Оказва се, че вкусът на краля за изкуство се различава диаметрално от този на неговата майка – кралица Елизабет II. Тя е предпочитала портрети на коне, а принц Филип е бил човекът, който допринася за реставрацията на замъка Уиндзор след пожара от 1992 г.

Пощенска марка с картина на Чарлз Трети

Самият крал Чарлз III, от друга страна, е известен с това, че е много откровен относно вкусовете си. Известно е, че той предпочита традиционното изкуство, отхвърляйки модернизма, независимо дали е в живописта, скулптурата или архитектурата. „Не живея с илюзията, че моите картини са форма на велико изкуство или процъфтяващ талант! Мога да ги оприлича, повече от всичко друго, на „албум за снимки“ и поради тази причина те означават много за мен“, споделя откровено Чарлз III.

Картина на Чарлз Трети

Като държавен глава на Обединеното кралство той притежава най-голямата частна колекция от произведения на изкуството в света, включваща над 7000 картини и 450 000 фотографии, без да се споменават предметите на декоративното изкуство. Крал Чарлз наследява много от тях след смъртта на родителите си, а в резиденцията му Кларънс Хаус се намира личната му колекция. Неговата баба, кралица Елизабет, известна още като Кралицата майка, до голяма степен е отговорна за натрупването на голямо количество от тези произведения, тъй като е закупила много от тях след световните войни, когато цените са били ниски. Самият Чарлз III също добавя към колекцията значителен брой произведения на изкуството, които отразяват личния му вкус.

Снимки:

  1. Крал Чарлз

Фото: Hello

  1. Картина на принц Чарлз е отпечатана върху ски пропуск през 1997 г.
  2. Замъкът в Балморал.

Фото: Business Insider

  1. Картини на краля са изобразени върху пощенски марки.

Фото: Business Insider

  1. Тогавашният принц Чарлз пред една от неговите картини.

Фото: Business Insider

Източник: My art broker
Прочетено: 237 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 128, Юли 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 127: POST MORTEM”: ЕКСПОЗИЦИЯ В ПАМЕТ НА НЕПОВТОРИМИЯ СТАВРИ КАЛИНОВ
   БРОЙ 127: ИЗКУСТВОТО НА ИЗУМИТЕЛНИЯ СТАВРИ КАЛИНОВ: POST MORTEM
   БРОЙ 126: ХУДОЖНИКЪТ ВИЛИ НИКОЛОВ ПРЕДСТАВИ СВЕЖА ЕКСПОЗИЦИЯ
   БРОЙ 126: ВИЛИ НИКОЛОВ ПОКАЗВА ТВОРЧЕСТВОТО СИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ
   БРОЙ 125: НЕПРЕХОДНИТЕ УСЕЩАНИЯ НА ЮРИЙ КОВАЧЕВ В НАЙ-НОВАТА МУ ИЗЛОЖБА
   БРОЙ 125: НЕПОВТОРИМОТО ИЗКУСТВО НА ДИМИТЪР БУЮКЛИЙСКИ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing