ЛИЛИ ИВАНОВА ИЗВЪН СТАНДАРТНИТЕ КЛАСАЦИИ

ЛИЛИ ИВАНОВА ИЗВЪН СТАНДАРТНИТЕ КЛАСАЦИИ

Любомир Стойков
проф. д.н. Любомир Стойков
– Главен редактор на
“Fashion Lifestyle Magazine”

* 85 години музика, стил и класа

Лили Иванова е безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен. Ще допуснем грешка ако се опитаме да я дефинираме само като уникална певица, артист или модна икона. Лили следва да бъде анализирана и коментирана в интегралния контекст на необикновено явление, на фантастична личност, която е извън обичайните стандартни класации. Неправилно би било и да говорим за нея като жена, изпреварила и конкурирала времето, защото както тя работи за времето, така и то работи за нея. Редом с всичко друго, Лили е и образец на върховно единство на талант, воля, творческа дисциплина и харизматичност. Тя е истинска Вселена на музиката и стила!

Едва ли бихме могли да си представим Лили без прекрасните текстове на най-добрите български поети. Нито пък без незабравимите композиции на Александър Йосифов, Тончо Русев и Найден Андреев. Обаче това, което я прави възхитителна, най-вече е гласовият й диапазон, който напомня на река без брегове, изумителната й музикална страст и завладяващите трансформации на нейната женственост, елегантност и стил. Допада ми много огромната палитра в нейните песни – от женското кокетство и закачливост, през дълбокото страдание до любовта – и споделена, и несподелена.

И преди съм писал, че публиката е навярно единственият олтар, пред който Лили не е спирала да се кланя цял живот. Бях още студент по журналистика, когато я интервюирах в далечната 1975 година, веднага след неин концерт. Няма да забравя думите, които тя изрече в този разговор: “Благодаря на публиката, която прояви изключителна сърдечност и се държа много мило.
Обичам да пея пред такава публика – за да се доближиш до нея, трябва да си изключително контактен. Песента трябва да се роди, да извира от сърцето“. Забележително е, че тази прекрасна наша певица е толкова чиста и искрена в отношението си към нейните фенове и последователи, изпълващи до краен предел концертните зали. Такава бе тя и в легендарната зала „Олимпия“ в Париж, където имах удоволствието да присъствам по време на нейния великолепен, бравурен концерт на 9 януари 2009 година.

Основателно култовата изпълнителка поставя на най-висок пиедестал своята публика, своите ценители – по-високо от всевъзможни оценки и хвалебствия на медии, критици и експерти. Удивително е това артистично самосъзнание за сливане на изпълнителя с аудиторията, за единството между Лили и хората, за които тя пее всеотдайно и сладкогласно.

Когато разсъждаваме за медийния имидж на Лили, е по-добре да се има предвид по-скоро за нейната репутация, която най-добре отразява хармонията между личността и професионалиста, жената и певицата, музикалната й необятност и социалната й ангажираност.

През годините реномето на Лили Иванова еволюира толкова много, че днес тя въздейства не само с вълшебния си глас и сценичната си виртуозност, но и със своята мъдрост, откровеност, критичност и широка скроеност – качества, които благодарение на нейните интервюта в медиите и книгите (за нея или от нея) достигнаха до сърцата и душите на хората. Изключително важен фактор за допълването и усъвършенстването на публичния й образ е и разтърсващият с дълбочината и прямотата си „Личен дневник“ (2023), който особено точно показва нейната естетическа мъдрост и мъдра естетика.

Неоценима е ролята на Българската телевизия и на Българското радио за формирането и развитието на публичния образ на Лили Иванова в структурата на родната попмузика.

В началото – по съвсем обясними за времето си причини, тези медии разкриваха най-вече певческата и сценична висота на Лили, но с навлизането на медиите в ерата на новите технологии и дигиталния свят, както и чрез т.нар. инфотеймънт, публиката още по-добре почувства и разбра нейните истински послания – не само за любов, страст и романтика, но и за етика на общуването, и за защита на онеправданите, и за недоволство и бунт срещу обществените кривици и недъзи.

Всички награди, които Лили Иванова е получила, са заслужени, в т.ч. и приза за най-успешните и стилни българи „БГ модна икона“ на Академията за мода, защото тя е еталон за стил, външност и култура на поведение и, заедно с това – кумир за подражание. Ще го кажа и по друг начин: постигнатото от Лили Иванова – като музикант, певица и не на последно място – безспорен лидер на мнение и трендсетър, само може да издигне имиджа и престижа на наградите, които й се връчват.

В публичната комуникация най-важното е медийният имидж на човека да се покрива с реалната му характеристика, а представата на обществото за тази личност да е достоверна, автентична и пълноценна. Точно такъв е и днешният образ на Лили Иванова.

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез всичко, което е направила и постигнала, е допринесла за издигането на националното ни самочувствие, за идентифицирането на нашия народ и нашето общество с нейния уникален бранд – музикален, естетически и културен, който е най-висок пример за професионализъм и всеотдайност.
Доказателство за това е обичта и верността на публиката през всичките тези десетилетия. Защото песните на Лили Иванова са любими на всички генерации, които не само им се радват, но и с пълни гърла ги пеят и повтарят с нея – в концертните зали, пред телевизорите, навсякъде…Лили Иванова е истинска емблема на България!
Прочетено: 166 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 127, Май 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 126: СЪБЛАЗНИТЕЛНАТА МОДА: МИКС ОТ ИНТУИЦИЯ И УЛТИМАТИВЕН ДИЗАЙН
   БРОЙ 125: ЗАЩО МОДАТА Е ИЗКУСТВО?
   БРОЙ 124: ЛЕТНИЯТ ШИК
   БРОЙ 123: БЪЛГАРСКА МОДА НА ОСКАРИТЕ
   БРОЙ 122: РАДОСТНОТО ОБЛЕКЛО

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing