IN MEMORIAM: МОДНИЯТ СВЯТ ТЪГУВА ЗА РОБЕРТО КАВАЛИ

IN MEMORIAM: МОДНИЯТ СВЯТ ТЪГУВА ЗА РОБЕРТО КАВАЛИ

* Виртуозният дизайнер почина на 83 годишна възраст в родната си Флоренция
* * Проф. Любомир Стойков: „Той съумя да съедини по уникален начин модата с реалния живот и реалните страсти, желания и емоции!“

Легендарният дизайнер Роберто Кавали почина на 83 г. в дома си във Флоренция, след продължително боледуване. Според информация от семейството му, той е бил болен от дълго време и често е бил приеман в болница. В официално изявление в Instagram профила на създадената от него модна къща се казва: „Роберто успя да се превърне в световно признато име, обичано и уважавано от всички. Естествено талантлив и креативен, Роберто вярваше, че всеки може да открие и отгледа художника в себе си“.

Роберто Кавали

По повод кончината на виртуозния дизайнер проф. Любомир Стойков сподели във Фейсбук профила си: „В небитието се пресели Роберто Кавали – един от най-ярките и живописни дизайнери на нашето време! Със своето изкуство надареният и озарен флорентинец внесе живот и багри в света на модата. Кавали няма да остане в историята само с животинските мотиви, художествено обработения деним, пачуърк техниките и уникалните принтове върху кожа и плат. Негова е заслугата за насищенето на дизайна с феерия, естетическа пищност и пищна, и чувствена естетика. Той съумя да съедини по уникален начин модата с реалния живот и реалните страсти, желания и емоции. Поклон, Маестро и Царство ти небесно!“.

Роберто Кавали

Роберто Кавали е роден през 1940 година във Флоренция, Италия * . Завършва Художествената академия в родния си град, а дядо му е прочутият флорентински художник Джузепе Роси. През 1965 година Роберто дебютира в модния дизайн с щампирани тишърти. По-късно създава своя собствена фабрика. Продължава с изкуството на щампата, но този път върху кожа (през 70-те), признат е за пионер в тази област. Началото на своята собствена кариера като дизайнер поставя през 1982 година.

През втората половина на 90-те лансира линията „Just Cavalli“, насочена към по-младите поколения, както и още три марки, респ. “Class”, “Freedom” и “Angels”. Работи известно време за прочутата френска модна къща “Ермес”. Открива бутик за продажба на джинсово облекло с неговата марка в Ню Йорк (1999).

През 2002 година представя и първата своя ароматна течност “Roberto Cavalli Parfum”. През следващата година създава парфюма Roberto Cavalli (M). Също през 2004 година пуска на пазара парфюмите Just Cavalli Her (W), Just Cavalli Him (M) и Roberto Cavalli Oro (W). През 2002 година е обявен за дизайнер на годината от Fashion Group International ( САЩ). Носител на наградата “Бамби” за постижения в областта спорта, модата, музиката и киното (2006).

Роберто Кавали

Все още малцина могат да дадат точно обяснение за триумфалния успех на Роберто Кавали. Произведенията му се харесват от млади и стари, от невръстни момичета до зрели матрони, от емоционални поп-изпълнители до влиятелни бизнесмени. Не ще и съмнение, че дори и окото на неспециалиста в сферата на дизайна може да оцени сексапила, чувствеността и виталността в якетата и джинсите, блузите и роклите, ботушите и спортните обувки, белязани с марката “Роберто Кавали”.

С какво този талантлив флорентинец успя да привлече вниманието на световните медии върху себе си? Защо все по-често името му стои редом до имената на Армани, Прада, Версаче, Фере, когато трябва да се посочат бравурните постижения на днешната италианска мода? Кое стои в основата на неговата модна философия и естетика? Защото животинският свят и дивата природа го вдъхновяват толкова много? Може ли да се обясни скандалното му поведение? Реално ли е то или става дума просто за мит и вестникарска шумотевица? Коя е причината Кавали да поставя на най-висок пиедестал своето семейство и заедно с това да предупреждава да не се смесват любовта и секса?…

Трудно ще се намери източник за живота на Роберто Кавали, в който да не се набляга на силната му духовна връзка с дядо му Джузепе Роси – прочут флорентински художник импресионист от 19 век и ярък представител на течението macchiaiolo. Навярно животът на дизайнера би протекъл по-различно, ако не беше тежката травма, нанесена му още в най-ранно детство. Роберто е съвсем невръстен, когато нацистите убиват баща му и това се отразява тежко върху психиката и душевността му.

Роберто Кавали

По думите на самия дизайнер, спомените му от това време граничат с шока от преживяното и резултатът е налице – детето се затваря в себе си и проговаря чак след като навършва десет години. Озарението обаче идва от ползотворните контакти с дядо му – художник, и с майка му – модистка. От рано той започва да й помага в шивашката дейност и вече като тийнейджър се самоопределя да се посвети на модата и на модния дизайн.

Рисува вдъхновено и упорито и закономерно е приет да следва в Художествената академия в сърцето на италианската живопис и култура – Флоренция. Като студент е оригинален, иновативен и търсещ. Начините на рисуване върху плата и особено щампирането го вълнуват отрано и той е едва двадесет и една годишен, когато заедно със своя приятелка започва да експериментира с изработването на щампирани материи върху най-обикновена маса за пинг-понг. Запитан години по-късно кое му е въздействало най-много за формирането като дизайнер, той без колебание отговаря:”Атмосферата и артистичната среда на град като Флоренция, където израстнах, са оказали голямо влияние върху мисленето ми. От друга страна, влияят семейството и всекидневието ми като цяло”. Тоест, генетичната и наследствена предопределеност (живописта, от една страна, и модата – от друга), семейното обкръжение и социума като интимна среда и общност, формират един от най-ярките дизайнерски таланти на нашата епоха.

Роберто Кавали

Роберто Кавали

Роберто Кавали

* *

Роберто Кавали е сред най-интересните и влиятелни италиански дизайнери днес. Благодарение на своя артистизъм, разкрепостеност и богато въображение той действително съумя да прелъсти съвременната жена и да й подари щедри порции от чувственост и еротика, чар и сексапил, пищност и живописност. Непоколебим в желанието си да бъде мечтател и реалист, той е част от днешната италианска визуална култура и пример за виталност, духовно богатство и флорентински темперамент.

Снимки:
1. Роберто Кавали (1940 – 2024).
Фото: MY ITALIAN LOOKBOOK
2. „Роберто Кавали“, есен 1986 г.
Фото: WWD
3. Роберто Кавали и Синди Крауфорд на откриването на неговия бутик на Rodeo Drive, 2005 г.
Фото: WWD
4. Виктория Бекъм на финала на шоуто за представяне на колекция мъжка мода есен 2006 и предварително представяне на колекция дамска мода есен 2006.
Фото: WWD
5. Роберто Кавали заедно със своята съпруга Ева Мария Дюрингер, която е негов бизнес партньор, на финала на ревюто пролет 2008.
Фото: WWD
6. Роберто Кавали и Дженифър Лопес.
Фото: WWD
7. Роберто Кавали и „Спайс Гърлс“, 2008 г.
Фото: WWD

_________
* Източник: Стойков, Любомир. Световната мода. Трета част: Италия. Алма комуникация. София, 2009, с. 142 – 151.

Бележки:
Гринкруг, Ольга. Роберто Кавалли. “Vogue” ( Россия) , No. 8 Август 2004, стр.223;
Роберто Кавали – интервю, сп.”Мода”, бр. 101, ноември 2006; Роберто Кавали – царят на джунглата. Рубр. “Фокус дизайнер”, сп.”Rouge”, октомври 2006, стр. 76 – 80;www.actualno.comfashion.club.bg/ ; Fashion now. i-D selects the world’s 150 most important designers. Edited by Terry Jones & Avril Mair. – Köln: Taschen, 2005;
Roberto Cavalli . In: Fashion Designers. History of Fashion & Costume. Available from Internet: www.dilpreetbawa.com/historyofashion/cavalli.html ; Website: www.robertocavalli.com
Прочетено: 163 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 127, Май 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 126: BENMODEL ИЛИ…ПРАВО В ЦЕЛТА
   БРОЙ 126: КЕЙТ СПЕЙД: ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА МНОЗИНА
   БРОЙ 125: АНТЪНИ ВАКАРЕЛО: „МОДАТА ВИНАГИ Е БИЛА ВДЪХНОВЕНИЕ“
   БРОЙ 124: НИКОЛА ГЕСКИЕР: „ВЯРВАМ В СЪЗДАВАНЕТО НА НОВИ ЧУВСТВА“
   БРОЙ 123: ДАНИЕЛ РОУЗБЕРИ: „ДА БЪДА РАЗЛИЧЕН БЕШЕ НАЧАЛОТО“

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing