Две български фирми бяха сред изложителите на Techtextil 2024

Две български фирми бяха сред изложителите на Techtextil 2024

* Techtextil и Texprocess отбелязват растеж и се утвърждават като двигатели на иновациите

На водещите търговски изложения Techtextil и Texprocess във Франкфурт на Майн в края на април бяха представени високотехнологичен текстил в дванадесет приложни области, технически текстил и нетъкани материали, както и дигитални решения за текстилната промишленост.

Techtextil и Texprocess 2024 приключиха с 1 700 изложители от 53 страни, 38 000 посетители от 102 страни и 29 процента увеличение на броя на посетителите. Най-много посетители бяха регистрирани от Германия, Италия, Франция, Турция и Нидерландия. Най-много бяха изложителите от Германия, Италия, Китай, Франция и Турция. Страни като Египет, Китай, Индонезия, Косово, Люксембург, Молдова и Тайланд. На Techtextil имаше две фирми изложители от България - SVEPOL и EXTRA PACK.

СВЕПОЛ АД е глобална производствена и търговска компания, в която в момента работят повече от 400 души. Компанията обединява група от фирми, които са сред водещите производители и доставчици на полимери и синтетични влакна. "СВЕПОЛ" има офиси на три континента, работи с най-големите компании в света от автомобилната, хранително-вкусовата и мебелната индустрия и е с приходи за 2022 г. над 250 млн. лв.

Techtextil 2024
Силвия Кабаиванова, гравен редактор на Fashion.bg и Милен Цветков, мениджър продажби в СВЕПОЛ АД

Techtextil 2024

Techtextil 2024

ЕКСТРАПАК е производител на чанти, опаковки и нетъкани полимерни платове - spunbond и meltblown, намиращи приложения в много области на индустрията. Съчетавайки най-новите технологии в полимерите, хартията и текстила ЕКСТРАПАК създава продукти, които допринасят за успеха на техните клиенти, и в същото време имат минимален екологичен отпечатък.

Techtextil 2024

Techtextil 2024

Techtextil 2024

Във времена на изгряващи технологии за изкуствен интелект, нарастващи законодателни изисквания и високи енергийни разходи, и двете търговски изложения предложиха най-важния международен пазар за продуктови иновации по цялата текстилна верига в точното време:"С невероятна атмосфера и нарастване на размера, изложителите и посетителите, Techtextil и Texprocess ясно показаха: текстилните иновации за широк спектър от индустрии могат да бъдат намерени само в тази глобална ширина и сила тук, във Франкфурт. Текстилната индустрия, чрез двата водещи търговски панаира, се превръща в движеща сила и фактор за междуиндустриални трансформации и глобална икономика, ориентирана към бъдещето“, каза Детлеф Браун, член на Изпълнителния съвет на Messe Frankfurt GmbH.

75 процента от посетителите - включително производители, инженери от различни индустрии, архитекти, индустриални дизайнери, производители на облекла и строителни материали, решаващи за научноизследователска и развойна дейност, медицински разработчици, разработчици на продукти и други висши ръководители - изцяло се възползваха от възможностите за междусекторно взаимодействие, обхващащи технически текстил и нетъкани материали на Techtextil до широкия набор от технологии за обработка на облекло, предлагани на Texprocess. Така търговският дует подготви сцената за множество международни сътрудничества, насърчавайки иновациите в различните сектори и правейки ги готови за пазара.

Проучванията потвърждават огромните бъдещи перспективи на техническия текстил: Fortune Business Insights оценява глобалния пазар на 225,99 милиарда долара през 2023 г. и прогнозира увеличение до 346,67 милиарда долара до 2030 г. Подобни прогнози от Allied Market Research очакват увеличение до 331,8 милиарда долара до 2032 г. В рамките на текстилната индустрия на ЕС техническите текстили са най-динамичните двигатели на търсенето в сектори като медицина, земеделие, строителство, външно облекло и автомобилостроене.

Techtextil е единствената платформа в света, която представя целия спектър на високотехнологичните текстили в дванадесет приложни области. Освен примери като медицински текстили с вирусен бариер, влакнести структури за звукоизолация в строителната индустрия или технически нетъкани материали за автомобилната индустрия, те включваха също световни иновации: от най-новата технология за тъкане с отворен шед от стартъпа Casmue, нов тип покритие за самоохлаждащи се текстили от Германските институти за текстил и влакна Denkendorf до рециклируеми изолационни текстили, направени от биобазирани аерогелни влакна от стартъпа SA-Dynamics. Techtextil също така постави ясен акцент върху устойчивите действия и производство. Повече от 15 процента от изложителите представиха естествени влакна и материали.

Techtextil 2024
Messe Frankfurt / Jean-Luc Valentin

Texprocess затвърждава своята пионерска роля в дигитализацията и автоматизацията

На Texprocess беше представена широка гама от високотехнологични машини, процеси и услуги за обработка на текстил и облекло, вариращи от иновативни технологии за изкуствен интелект до системи за дизайн и инструменти за визуализация, заедно с високоефективни режещи и най-съвременни шевни машини. Texprocess представи ключови решения, използващи най-новите технологии.

"За изложителите на Texprocess, това търговско изложение беше по-важно от всякога. Цялата индустрия за обработка на текстил се сблъсква с огромни предизвикателства по целия свят, като променящи се търговски условия или недостиг на работна ръка. Много нови технологични решения за тези предизвикателства бяха показани на Texprocess. Има страхотни нови разработки, особено в областите на дигитализацията, автоматизацията и изкуствения интелект. Така Texprocess се фокусира върху бъдещето и подчерта много нови възможности", казва Елгар Щрауб, управляващ директор на VDMA Textile Care, Fabrics and Leather Technologies.

"На фона на текущата индустриална ситуация, нашите очаквания бяха по-скоро сдържани. Търговското изложение наистина ги надмина. Посетителите бяха много добре балансирани по отношение на интернационалността и областите на приложение. Европа беше там изцяло, но също така и Близкият Изток, Бангладеш, Индия, Пакистан, САЩ и Мексико. Нашите клиенти се насочват към автоматизацията и оптимизацията на процесите. Представихме бъдещеориентирани решения в тази област - включително нашата CNC шевна единица с въртяща се шевна кинематика, която спечели наградата за иновация, както и AI-базирана корекция на шевовете", казва Михаел Килиан, главен оперативен директор на Dürkopp Adler.

"В областите на шевната технология и решенията за рязане, Texprocess предложи най-обширния в света асортимент от доставчици, представящи пионерски решения за ефективни и напредничави производствени процеси - също и чрез изкуствен интелект: "Тази година представихме нашата последна иновация, която интегрира AI директно върху машината. Texprocess е точно правилната платформа за това: място за среща на технологии, партньорства, клиенти от цял свят и е незаменимо за глобалната модна индустрия. Установихме множество нови контакти, включително от пазари, нови за нас, като Южна Африка и Австралия", подчертава Марта Майанди, главен технически директор на Orox Group.

Изложителят Assyst предостави информация за това как изглежда напълно цифровото, устойчиво и печелившо бъдеще за модната индустрия - с AI-управлявани решения, които подкрепят дизайна в творческия процес и визуализират стиловете в реално време: "Texprocess 2024 беше изключително успешен за нас. Нашите посетители бяха въодушевени от това колко некомплицирана става дигитализацията за индустрията на облеклото, когато AI, 3D симулация и 2D CAD са интегрирани безпроблемно. С високо заинтересована международна търговска аудитория, търговското изложение предлага идеалната среда за представяне на този тип продуктови иновации", казва Ханс Петер Химер, управляващ директор на Style3D | Assyst.

Texprocess
Messe Frankfurt / Pietro Sutera

Мощна смесица от теми задвижи интензивния обмен между изследванията и индустрията и предостави на посетителите важни импулси за най-новите текстилни решения, интелигентни материали и последните изследователски резултати в секторите. Множество изложители, стартъпи и известни изследователски институти демонстрираха на двете търговски изложения, че AI, дигитализацията и автоматизацията значително водят индустрията. Било то текстилно рециклиране, откриване на грешки в производството и обработката, свързани производствени стъпки или умно облекло, което следи физическите функции на носещия го - новите възможности, предлагани от AI и дигитализацията, са многостранни. Тези технологии подготвят пътя за бъдещето на индустрията.

Най-новите материали и технологии за рециклиране във времена на законодателни изисквания

Във времена на предстоящи законодателни изисквания като част от стратегията на ЕС за устойчив текстил, Techtextil и Texprocess се съсредоточиха върху рециклируеми решения и последните изследвания за ефективност на ресурсите и рециклируемост. Това се отрази и в увеличения брой изложители в Econogy Finder: повече от два пъти повече изложители бяха проверени спрямо критериите на признати етикети и сертификати, както и Целите за устойчиво развитие и бяха включени във Finder. Освен това, Econogy Talks предоставиха платформа за диалог относно решенията за спестяване на ресурси, докато Econogy Tours, водени от независим експерт, предоставиха първични впечатления за устойчиви продукти.

Следващото издание на Techtextil и Texprocess ще се проведе от 21 до 24 април 2026 г.
Прочетено: 170 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 127, Май 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 126: ДРЕХИ, ПРОИЗВЕДЕНИ В ЗАТВОРА
   БРОЙ 125: СВЕЖИ ИДЕИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА МОДНИЯ Е-БИЗНЕС
   БРОЙ 124: Конференция „Подкрепа за иновации и растеж: Откриване на нови пътища към финансиране“
   БРОЙ 124: Lavazza отбелязва тринадесета годишнина на Уимбълдън
   БРОЙ 123: LAVAZZA ПРЕДСТАВЯ СТРАТЕГИЯ СИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА РОЛАН ГАРОС
   БРОЙ 123: BALKAN ECOMMERCE SUMMIT – ЕЛЕКТРОННА ТЪРГОВИЯ НА БЪДЕЩЕТО

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing