ЖИВОПИСЕЦЪТ ЮРИЙ КОВАЧЕВ АПЕЛИРА ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО

ЖИВОПИСЕЦЪТ ЮРИЙ КОВАЧЕВ АПЕЛИРА ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО

* Галерия „Милениум“ представя живописта на забележителния художник
14.12.2022 г. – 13.01.2023 г.

Художникът Юрий Ковачев представя своята самостоятелна изложба живопис „Заедно“ в галерия „Милениум“. Експозицията включва 65 творби, които представляват живописни платна с маслени бои. Изложбата ще бъде официално открита на 14 декември 2022 г. (сряда) от 18:00 ч. от семейство Анна и Васил Банови, меценати и мениджъри на галерията. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия. Картините ще бъдат изложени в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89) от деня на откриването до 13 януари 2023 г.

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

„Това е поредната изложба, в която споделям теми с публиката, които най-много ме вълнуват. Те дълбоко засягат моите сетива:  божествените багри, с които е наситена природата, силата на морските вълни и съвършените извивки на женското тяло. Разбира се, че всичко е пречупено през моя мироглед за правене на изкуство, но се надявам крайният резултат да ви достави естетическа наслада“, споделя артистът. Картините в експозицията „Заедно“ съдържат различни сюжети. В тях са използвани разнообразни похвати и техники. Сред заглавията в изложбата се открояват: „Стара София“, „Подготовка за танца“, „Малката балерина“, „Заедно“, „Мечтание“, „Преди голяма сцена“, „Цветна импресия“, „С дъх на рози“, „След плаване“ и други.

Анна Банова, арт мениджър на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, споделя следното за живописеца: „Като наш приятел, Юрий Ковачев предостави на галерия „Милениум“ едни от най-живописните си произведения. Той е художник с голям потенциал и възможности да нарисува различни теми, сюжети с огромна лекота и професионална прецизност. Интересна е комбинацията между артистичното боравене с шпаклата и класическия етюд като похват за изобразяване на човешката фигура. Безупречен рисувач, невероятен майстор на цвета, той докосва нашата душа посредством колорит от нежни кадифени тонове с щипка ярък цвят. Лъчезарното излъчване, топлите нюанси, мекотата на неговата живопис докосва нашите сетива неусетно, така че да не искаш да откъснеш поглед от творбите му. Да си „заедно“ с тези картини, каквото е и заглавието на изложбата, „заедно“ с топлината на неговата душа, с душите на всички, които вибрират с обич, да сме „заедно“ в света на изкуството, а изкуството на Юрий Ковачев е вдъхновяващо.“.

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

„Радвам се и се вълнувам за откриването на изложбата. Имам честта да предоставя този път галерията на художника Юрий Ковачев и неговото многолико творчество. С него имаме чудесни дългогодишни и плодотворни отношения. С времето, той се превърна в любимец на хората и клиентите, вълнуващи се от изкуство. Много пъти  притежателите на негови картини и други любители се отбиват в нашата галерия с думите: „Идвам само да се насладя, на великолепните картини“. Каква по-добра оценка от това, че си ценен, аз не мога да дам! Да, той е обичан автор от публиката и от нас, от неговите близки и приятели и, както е озаглавена изложбата „Заедно“ - искам да кажа - да, заедно сме с теб Юрий, с твоето прекрасно творчество“, изтъква Васил Банов – мениджър и управител на галерия „Милениум“, и меценат на изложбата.

Проф. д.н. Любомир Стойков – преподавател в Националната художествена академия: „Художникът Юрий Ковачев привлича вниманието с ясните си послания, кореспондиращи с красотата на природата, вълшебството на изкуството, невинността на детството, романтиката на цветята и уюта на всекидневието. Дискретно кодираният апел за „заедност“ го легитимират като живописец, посветил творчеството си на традиционни и сакрални човешки ценности!“.

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

Най-новите послания на художника Юрий Ковачев

Снимки:

1. Живописецът Юрий Ковачев.

2. Картина „Стара София, бул. Дондуков“.

3 Картина „Стара София, площад „Света Неделя“.

4. Картина „След плаване“.

5. Картина „Пристан в синьо“.

6. Картина „Яхтено пристанище“.

7. Картина „Зимно слънце“.

8. Картина „Родопи 2021“.

9. Картина „Талант“.

10 .Картина „Подготовка за танца“.

11. Картина „Малката балерина“.

12. Картина „Приятелство“.

13 Картина „Бяг“.

14. Картина „Натюрморт с рози“.

Фото: © Личен архив / Алма комуникация
Прочетено: 887 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 121, Декември 2022

„Театрална магия“ – една необичайна и магична фотоизложба

* Божидар Марков: 20 години от историята на Народния театър
* * Проф. Любомир Стойков: Божидар Марков е маестро на нежната, на красивата и виртуозна оптика!

Божидар Марков откри в галерия „Нирвана“ своята вълшебна фотоизложба „Театрална магия“, която е посветена на неговото 20 годишно творчество, неразделно свързано с най-новата история на Народен театър „Иван Вазов“. Тя показва и доказва, че когато един фотограф е посветил времето, мислите и стремежите си на красивото, на търсенето и запечатването на неуловимите мигове на творческо вдъхновение, той може да събере и да покаже повече от 45 уникални кадъра. Необичайният характер на тази експозиция се състои в това, че тя  представя единствено и само театрална фотография – един специфичен и изискващ много вкус и добро око жанр. За нея културологът и естет проф. Любомир Стойков – преподавател в Националната художествена академия, сподели: „Новата изложба на изтъкнатия наш майстор на фотообектива Божидар Марков по един наистина впечатляващ начин е запечатала сюблимни моменти, красиви мигове и вълнуващи професионални етюди от сценичната дейност на едни от емблематичните български актьори. Божидар Марков се е изявил великолепно не само като фотограф, не само като художник, но и в известна степен като поет и режисьор. Работата със светлината, улавянето на значимите нюанси в характера на един или друг актьор, както и тънкият му усет за театралната аура, го привилегироват като истински маестро на нежната, на красивата и виртуозна оптика. Респект, Божо!“. 

Божидар Марков

За да видят фотосите на г-н Марков, представени в галерия „Нирвана“, откриването бе уважена от собственика бизнесмен Николай Младжов, Агент Тенев, Емануела Шкодрева, Михаил Петров, проф. Любо Каралеев от НХА, художника Румен Статков, Владимир Пенев, Евгени Димитров, Диана Дафова с дъщеря си Лили, генерал Занев, модната дизайнерка Фани Пападопулу,  а похвално слово за фотографа прочете д-р Светлана Панчева. Лично директорът на Народен Театър „Иван Вазов“ Васил Василев поздрави фотографа Божидар Марков по време на откриването на изложбата.

Фотография на Божидар Марков

Фотолетописецът на първата сцена е уловил във знакови фотографии незабравими моменти и емоции от едни от най-прочутите касови спектакли в театъра през годините. Почти всеки от актьорите, увековечени в роли, са поставили своите автографи и благодарствени думи върху снимките. Сред звездите във фотохрониката на магьосника на обектива са имена като Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Валентин Ганев, Мария Стефанова, Христо Мутафчиев, Крикор Азарян, Деян Донков, Мария Каварджикова, Георги Мамалев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Михаил Петров, Йорданка Кузманова, Руси Чанев, Велко Кънев, Андрей Баташов, Йосиф Шамли и много други. Божидар Марков снима за Народен театър „Иван Вазов“ от 2002 г. Има издадени два албума, три изложби свързани със 100-годишнината на театъра – неговата реставрацията и модернизация, както и за позлатата му. В биографията си фотографът има 12 номинации „Златна игла“ за модна фотография, златна статуетка за модна фотография „Едит Паф“ и награда от Френското фотографско сдружение за театрална фотография 2008 г.
Изложените в галерия „Нирвана“ фотографии са специални, не само защото показват отлитащите във времето мигове на живото общуване на актьорите с публиката, на щастливите моменти на партньорство на сцената, но и защото съхраняват моментите на творческо просветление и улавят ритъма и духа на театралното представление. Специални са и посвещенията, автографите, пожеланията на звездите от театъра върху снимките и доверието, което гласуват на автора. Това е особено важно и ценно, защото както е известно, изкуството на театъра по самата си същност е изкуство на живата и непосредствена комуникация между сцена и зала. Също така е и изкуство на мига, защото всяка вечер публиката е различна и взаимодействието на актьорите с нея всеки път е индивидуално, така че едно представление никога не може да е същото като предишното. Магията се случва всяка вечер.

Фотография на Божидар Марков

Фотография на Божидар Марков

Точно затова тези 45 кадъра са безценни свидетелства за живота - за размислите, за радостите и дори за страховете и тревогите на актьорите, изправени пред момента на срещата си с публиката, в моментите на радост от творчеството, или сред умората и удовлетворението след спектакъл.
Ако се вгледате в лицата на тези фотографии, ще видите не само уникални портрети, но и забележителни моменти от живота и от творчеството на цяла вълшебна плеяди от майстори на сценичното изкуство.

Фотография на Божидар Марков

Фотография на Божидар Марков

Фотография на Божидар Марков

Фотография на Божидар Марков

Фотография на Божидар Марков

Фотография на Божидар Марков

Снимки: Фотограф Антон Марков
Прочетено: 1057 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 121, Ноември 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 120: НЕОБИКНОВЕНАТА ЖИВОПИС НА ПЕТЪР ПИРОНКОВ
   БРОЙ 120: ДУХОВНИТЕ И КУЛТУРНИ ПОСЛАНИЯ НА ПЕТЪР ПИРОНКОВ
   БРОЙ 120: НАЙ-ТАЛАНТЛИВИТЕ ЖЕНИ ХУДОЖНИЦИ МЕЖДУ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ
   БРОЙ 119: „ЗВЯРЪТ“ – БИТКА НА ЖИВОТ И СМЪРТ
   БРОЙ 119: „ЧЕРНИЯТ ТЕЛЕФОН“ – САМО ХОРЪР ИЛИ НЕЩО ПОВЕЧЕ?

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - V-TAC Русе