Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

СТИЛИЯН ДИЧЕВ – МЕЖДУ ЖИВОПИСТА, ДИЗАЙНА И АРХИТЕКТУРАТА

Силвия Тодорова

Стилиян Дичев има реализирани над петнадесет самостоятелни изложби, както и много участия в общи представяния в България и чужбина. Негови произведения се намират в множество частни колекции, Националната галерия за изобразително изкуство, Галерията на художествената академия в гр. София и мн. др. Понастоящем Стилиян Дичев работи в областта на мебелния дизайн, съвременните интериори, изобразителното изкуство и дизайна на архитектурата. Идеята за тотал дизайн е в основата на работата му. В последните си проекти, авторът преплита възможностите на изобразителното изкуство, дизайна и архитектурата, за да се получи максимален ефект от намесата му.

СТИЛИЯН ДИЧЕВ –  МЕЖДУ ЖИВОПИСТА, ДИЗАЙНА И АРХИТЕКТУРАТА

Защо като успял художник се насочихте към мебелното проектиране, интериорния дизайн и архитектурата?
Стана случайно. Преди много години трябваше да обзаведа апартамента си. Реших, че мога да се справя сам и така се увлякох. Разбрах, че работата на художника може да има много измерения и това ме обогатяваше непрекъснато. Същият интериор се оказа успешен експеримент и беше представен в специализираните издания за интериор и дизайн.

СТИЛИЯН ДИЧЕВ –  МЕЖДУ ЖИВОПИСТА, ДИЗАЙНА И АРХИТЕКТУРАТА

СТИЛИЯН ДИЧЕВ –  МЕЖДУ ЖИВОПИСТА, ДИЗАЙНА И АРХИТЕКТУРАТА

Какво е характерно за Вашия стил на художник и дизайнер? Постоянната промяна, не обичам да правя едни и същи неща, това ме отегчава. Смятам това да имаш стил като автор за малко скучно. Разбира се моите работи са разпознаваеми, но това е по-скоро подсъзнателно усещане.


Какво Ви вдъхновява?
Много неща - красивото, странното и колкото и необичайно да звучи, успеха на другите. Най-добре се зареждам с творческа енергия след посещение на хубава изложба или като видя красива сграда или интересен интериор.

СТИЛИЯН ДИЧЕВ –  МЕЖДУ ЖИВОПИСТА, ДИЗАЙНА И АРХИТЕКТУРАТА

СТИЛИЯН ДИЧЕВ –  МЕЖДУ ЖИВОПИСТА, ДИЗАЙНА И АРХИТЕКТУРАТА

СТИЛИЯН ДИЧЕВ –  МЕЖДУ ЖИВОПИСТА, ДИЗАЙНА И АРХИТЕКТУРАТА

С какво обичате да експериментирате?
С мисълта си, с изразните средства, с необичайното.

На кои световно известни художници, дизайнери и архитекти се възхищавате и от кои черпите опит? Мнозина са авторите на които се възхищавам - Аниш Капур, Френсиз Бейкъм, Герхард Рихтер, архитектите – Тойо Ито, Рем Колхас, Жан Нувел и много други. Повечето от тях свободно интерпретират изобразителното изкуство и неговите форми. Добрата новина е, че все повече се възхищавам и на много български творци.

СТИЛИЯН ДИЧЕВ –  МЕЖДУ ЖИВОПИСТА, ДИЗАЙНА И АРХИТЕКТУРАТА

СТИЛИЯН ДИЧЕВ –  МЕЖДУ ЖИВОПИСТА, ДИЗАЙНА И АРХИТЕКТУРАТА

Каква е връзката между модата и интериорния дизайн, пречупена през Вашия поглед?
Според мен в случая думата мода не е подходяща, смятам, че в качествените творби е налична тенденция, а не мода. Ако приемем обаче, че модата е онова, което най-добре отразява нашето съвремие, то тогава тя е достойна за уважение.

Какви са актуалните тенденции в мебелния и интериорния дизайн?
Такива наистина съществуват и ние плуваме в тяхната среда, но от тук нататък идват добрите творби. Когато някой излезе от стереотипа се създават новите тенденции. Новината е, че отдавна вече правият ъгъл и линия не са единствените изравни средства. Новите материали заемат все по-сериозно място в създаването на актуалните тенденции.

СТИЛИЯН ДИЧЕВ –  МЕЖДУ ЖИВОПИСТА, ДИЗАЙНА И АРХИТЕКТУРАТА

СТИЛИЯН ДИЧЕВ –  МЕЖДУ ЖИВОПИСТА, ДИЗАЙНА И АРХИТЕКТУРАТА

Кои са пресечните точки и разделителните линии, когато говорим за изобразително изкуство, интериорен дизайн и архитектура?
Аз смятам, че всички те са обединени първо от това, че са визуално изкуство, в което изразните средства и мисленето вървят в една посока, разликата е, че някои от тях изискват пространствено мислене. Аз самият тръгнах от рисуване, през инсталация, интериорен дизайн и днес моята голяма любов е архитектурата, което и едно от живите доказателства за тази връзка.

СТИЛИЯН ДИЧЕВ –  МЕЖДУ ЖИВОПИСТА, ДИЗАЙНА И АРХИТЕКТУРАТА

Последната Ви изложба е с портрети на коли. Как се спряхте на тази тема?
Автомобилът заема изключително важно място в нашия интензивен живот. В много случаи ние се олицетворяваме с него. Той е и отражател на нашето его. В тази изложба аз се опитвам да открия обратната връзка, когато автомобла не е само опаковка за собственика си, а е част от него. Затова нарекох изложбата "Портрети на автомибили" .

А коя е любимата Ви марка кола?
Range Rover, която не бих заменил за нищо на света.

Освен че сте успешен творец имате и успешен семеен бизнес. Каква е Вашата формула за успеха?
В момента, в който човек реши, че е успял, той е свършен. Винаги има следващ обект, изложб, сграда. В този смисъл аз не се смятам за успял. Както наскоро треньорът на ФК "Лудогорец" каза след блестящата им победа над ФК "Лацио": „Най-ценната купа е следващата”.

Кои са най-големите предизвикателства в работата Ви?
Трудностите, които срещам всеки ден са много, предвид това, че аз не само измислям и създавам, но и произвеждам. Това ме стимулира да вървя напред. Предизвикателство е да изненадаш, да поднесеш убедително идеята си, да се стремиш да бъдеш най-добрия на финала.

СТИЛИЯН ДИЧЕВ –  МЕЖДУ ЖИВОПИСТА, ДИЗАЙНА И АРХИТЕКТУРАТА

Как обичате да прекарвате свободното си време и да релаксирате?
Обожавам джаза, моята работа за мен е удоволствие, така че тя е част от свободното ми време. Освен това обичам да плувам, да играя тенис и да карам ски.

Какво Ви предстои в творчески и професионален план до края на 2014 г.?
Бих се радвал да реализирам още една изложба, да проектирам интересни обекти, интериори.

Имате ли любима фраза, сентенция, афоризъм?
"Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях и достатъчно силен, за да ги поправи." /Дж. Максуел/

За какво мечтаете?
Да имам достатъчно време да реализирам новите си творби и проекти, а освен това и за новият Range Rover Sport.

Снимки:
1. и 14. Художникът Стилиян Дичев
2. – 5. Портрети на автомобили от изложбата CAR PORTRAITS на Стилиян Дичев
6. – 13. Интериорен дизайн на Стилиян Дичев
Фото: Личен архив на Стилиян Дичев/От игла до конец



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing