ПРИКАЗНИЯТ ЕКСПРЕСИОНИЗЪМ НА ХУДОЖНИКА ВИЛИ НИКОЛОВ

ПРИКАЗНИЯТ ЕКСПРЕСИОНИЗЪМ НА ХУДОЖНИКА ВИЛИ НИКОЛОВ

Художникът Вили Николов рисува в областта на графиката, илюстрацията и рисунката. Завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София, а след няколко години се дипломира с отличие в Националната художествена академия в София. През същата година (2001 г.) прави специализация в областта на съвременното изкуство в Куенка, Испания. Канен е да участва в международен пленер и изложби в Гърция. Автор е на илюстрациите на книгата „Три пиеси“ на Стойчо Мазгалов, както и на „Наръчник за безопасност на работното място“ на Министерството на труда и социалната политика. Участвал е в множество пленери, а през 2016 г. става член на Съюза на художниците в Сан Клементе, Калифорния.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Негови творби притежават испанската кралица София, Хосе Мария Аснар, Българското посолство в Мадрид, Посолството на Венецуела в България, както и частни колекционери в България, Германия, Австралия, Гърция, Франция, Италия, Нова Зеландия, Русия, Турция, Украйна, Узбекистан, Йордания, САЩ. Творецът описва своя стил като приказен сюрреализъм, повлиян от българския колорит, българските приказки и приказните сюжети с фолклорни мотиви. Избягва използването на остри контрасти или остри форми, като предпочита „мекота, вдъхновена от акварелната техника“.

Проф. Любомир Стойков – културолог и естет, характеризира творчеството на талантливия художник така: „Вили Николов се самоопределя като лиричен и приказен сюрреалист. Не по-малко вярно е обаче, че заедно с това той може да бъде дефиниран и като приказен или още лиричен експресионист. Нещо повече. Лиризмът в душевността и почерка на този толкова впечатляващ живописец сякаш доминира в произведенията му, тъй като той не е точно лимитиран и напомня на река без брегове. Експресивните и в известна степен – сюрреалистичните, мотиви в случая са функция на лиричната му душа. Дали изобразява женски тела, красиви идилии, джем сешъни, риби, коне или винтидж велосипеди, той по изкусен начин разкрива своите емоции. Неговите послания недвусмислено излъчват такива съкровени духовни вибрации като радост и тъга, носталгия и копнеж, страст и дистанцираност, фантазия и изтънченост. Колористичният инстинкт и прецизната трансформация на графичните средства в живописна технология са още един ключ към възприемането и осмислянето на картините на Вили Николов!…“.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Как и кога осъзнахте, че искате да станете художник?
Като дете често стоях в ателието на баща ми. На 3-годишна възраст бях при него и рисувах каквото видя навън – коли, животни, хора, къщи, дървета и разбира се, мои фантазии. Тогава усетих влечението към изкуството.

От кого сте се учили в изобразителното изкуство?
Изтънчения стил и дисциплина възприех от Антония Дочева – прекрасен илюстратор, художник и човек.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Какво Ви вдъхновява във Вашето творчество?
Женската красота! След това идва ред на природата – впечатлявам се от океаните и скалите. Черпя вдъхновение и от архитектурата.

Женският образ има запазено място във Вашето изкуство. Какво е за Вас жената като художествен и естетически обект и как я изобразявате в своите картини?
Красивата жена е основната ми муза – трепет, безсънни творчески нощи. Влюбването, несподелената любов и копнежът са безкраен източник на сюжети. В своите творби пресъздавам красотата и грацията, които ме заобикалят.

Как се ражда една картина? Разкажете ни повече за творческия процес от възникването на идеята до последните щрихи върху платното.
Картината се ражда с емоция, танц, стил. Малко музика, природа, красиво лице, нежни очи, изящно стройно тяло, грациозен танц и картината е готова. Бях на един круиз, който ми даде години творчество със сюжети, океани, слънчеви острови и много романтика.

Как бихте определил своя стил?
Приказен, лиричен сюрреализъм.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Какви техники прилагате и използвате във Вашите произведения?
Израснал съм сред стенописци, керамици и плакатисти. Учих се от проф. Петър Чуклев, Здравко Стоянов, рисунките на Катя Костова и антични мозайки. Всичко това, заедно с много положен труд, създаде уникалните ми сложни техники, обединяващи живописни, графични и скулптурни такива.

Каква роля имат емоциите и оказват ли влияние върху Вашето творчество?
Любовна мъка, споделена или несподелена любов ме съпътстват в изкуството ми. Накратко – няма ли емоция, не мога да творя.

Как избирате имената на Вашите картини и на изложбите си?
Имената избирам след разговор с интересни за мен хора (от всякакъв бранш). Наблюдаваме картината и заедно измисляме името на творбата.

Как съвременните дигитални технологии влияят върху изобразителното изкуство?
Дигиталните технологии добавят контраст, ярки цветове и провокация в сюжетите.

Защо хората (обикновените хора, не колекционерите) купуват картини? А защо не купуват?
Най-често се купуват картини за подарък или за обзавеждане. За жалост не всеки има възможност да направи такава инвестиция поради финансови причини. За хората, които имат финансовата възможност, и въпреки това не купуват картини бих казал, че имат различни ценности, които не са свързани с изкуството.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Има ли тенденции в пазара на изкуството и как се променят те?
Тенденция е постоянното връщане на стари стилове и сюжети. Наблюдавам периоди на промени през 5-10 години. Забелязвам тенденция към минимализъм, защото публиката се уморява от много детайли и действие, сякаш самото око се пренасища. Идва отново време на безкраен простор, въздух – без сложни композиции. Като автор, който се славеше с 10 детайла в 1 cm², аз също се стремя към олекотяване на композицията

Кога и къде грешат колекционерите на изобразително изкуство?
При купуването само на класици с цел инвестиция и препродаване.

Кое Ви прави различен в сравнение с другите художници?
Толерантността към цветови комбинации, нюанси, сюжети без граници и иновации в техниките.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

От световните художници кои Ви допадат най-много? Какво е косвеното им  влияние върху Вашия стил?
Реноар, Дега, Салвадор Дали, Ван Гог, Димитър Казаков - Нерон, както и всеки автор с финес, стил, идея или интересна техника от Ренесанса до съвременните.

С какво художници като Ван Гог и Димитър Казаков са Ви оказали най-голямо въздействие?
При Ван Гог най-много ми е повлиял неговият импресионизъм, плътност, движения и обемът на всички области. Живописната му мазка е жива, движеща се - тревата пълзи по поляната, цветята танцуват. Димитър Казаков има изящен и ефирен фон в акварелите, плътност и много слоеве в живописта на платно и дърво. При него присъства красивият типичен женски образ и грациозните танцуващи женски тела. Прилага уникална интересна техника като изтръгване на слоеве, драскане и релеф.

Спомняте ли си първата картина, която Ви даде увереност, че сте добър художник? Разкажете ни повече за нея.
Първата ми голяма рисунка с химикалка представляваше древен храм с колони и стари дървета (бях 14-годишен). Първата ми маслена картина – родопска къща с порта и стара ключалка, нарисувах в 9-ти клас, когато учих в Художествената гимназия в София.

Кое е любимото Ви място в България и посещавате ли го често, в търсене на вдъхновение за Вашите картини?
Скалите в Тюленово и по-общо – морският ни бряг. Родопските къщи и Рила планина също.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Съжалявали ли сте, че сте поели по този път?
Имал съм трудни моменти, в които съм съжалявал, но не след дълго отново идва време на успех, признание или пък нова муза.

Какъв съвет бихте дали на младите си колеги, които тепърва тръгват по Вашия път?
Имайте търпение и не спирайте да се трудите! Често чуваме, че талантът е 1%, а работата 99% - и аз не вярвах, но е така. Не губете и секунда време. В творчеството един живот не стига за всички идеи. Провокирайте и експериментирайте, но хармонично и със стил.

Какво Ви предстои в професионален план през 2024 г.?
Предстои ми откриване на изложба в галерия „Милениум“ през февруари, през март ще участвам с изложба в „Нощта на музеите“, а на 15 септември ще представя изложба в галерия „Минерва“ в „Гранд хотел София“. Също така ще продължа да търся нови вдъхновения.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Какво значи за Вас заглавието на изложбата „Естетика / Полифония“?
Заглавието ме провокира да съм по-естетичен и интересен автор.

Кое е главното послание в най-новата ви изложба в галерия „Милениум“?
Рисувай, твори, жертвай се – дай максимум усилия и интелект. Творчеството изисква много безсънни нощи, но успехът, признанието и възхищението топлят и дават сили. На изложбата ще представя както най-новите си картини, така и творби от периоди преди 10 години.

По-важни изяви на художника Вили Николов:
1997 - 2008 г. - Изложби в Национален дворец на културата.
1998 г. - Изложба в агенция „София Прес“.
1999 г. - Изложба в Дидимотихо, Гърция.
2001 г. - Изложба в Културен дом „Красно село“.
2001 г. - Тематична изложба по случай 24 май в Посолството на Република България в Мадрид, Испания.
2006 г. - Изложба в Бизнес парк София.
2008 г. - Изложба в художествена галерия „ТЕА“.
2009 г. - Изложба в Арт галерия, НДК.
2010 г. - Изложба в Арт галерия, НДК.
2010 г. - Изложба в Национален исторически музей.
2010 г. - Изложба в Национална художествена галерия.
2010 г. - Изложба в Регионален етнографски музей – Пловдив.
2011 г. - Изложба в „Гранд хотел София“, галерия „Минерва“.
2011 г. - Изложба в хотел „Метрополитън“, София.
2011 г. - Изложба в хотел „Арена ди Сердика“, София.
2012 - 2015 г. - Обща изложба в къщата музей „Никола Вапцаров“ по време на джаз фестивала в Банско.
2012 г. - Изложба в „Гранд хотел София“, галерия „Минерва“.
2012 г. - Изложба в централата на Общинска банка, София.
2013 г. - Изложба „Синтез на изкуствата“ в Съюз на композиторите, София.
2013 г. - Изложба в „Гранд хотел София“.
2013 г. - Изложба в „Гранд хотел София“, галерия „Минерва“.
2014 г. - Изложба „Алегро“ в галерия „Артур“.
2014 г. - Изложба в „Гранд хотел София“, галерия „Минерва“.
2014 г. - Изложба в зала „България“ на Софийската филхармония.
2016 г. - Изложба в галерия Quorum, Лагуна Бийч, Калифорния.
2016 г. - Участие в изложба Art a Fair, Лагуна Бийч, Калифорния.
2019 г. - Изложба с 40 картини в Европейски парламент, Брюксел.
2020 г. - Изложба в БТПП, София.
2023 г. - изложба в „Арт Хотел 158“.
2023 г. - Изложба в „Гранд хотел София“, галерия „Минерва“.
2024 г. – Изложба „Естетика / Полифония“  - 27 февруари – 26 март 2024 г. в галерия „Милениум“, София.

Интервюто взе Хелена Тодорова

Снимки:
1. Картина „Тя“, 70 х 80 см., 2023.
2. Картина „Дъждовен джаз“, 50 х 60 см., 2024.
3. Картина „Рандеву под дъжд“, 50 х 60 см., 2024.
4. Картина „Флирт под дъжда“, 50 х 60 см., 2024.
5. Картина „Океан“, 50 х 60 см., 2016.
6. Картина Jam Session, 100 х 130 см., 2018.
7. Картина „Стъкло и нюанси“, 50 х 60 см., 2023.
8. Картина „Музикален сън“, 50 х 60 см., 2020.
9. Картина „Хармония“, 100 х 30 см., 2024.
10. Картина „Прелестен Ангел“, 100 х 50 см., 2024.
11. Картина „Сенки на музиката“, 80 х 80 см., 2024.
12. Картина „Сладкодумник“, 70 х 80 см., 2024.
13. Картина „Устрем“, 100 х 70 см., 2024.
14. Картина „Песен“, 70 х 80 см., 2022.
15. Картина „Девойка“, 40 х 33 см., 2024.
Фото: Личен архив на Вили Николов
Прочетено: 544 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 126, Февруари 2024

СОНЯ КАРПОВ ЗА ПЪТЯ КЪМ МЕЧТИТЕ

* Детска линия от модния бранд Karpov

Соня Карпов, основател и креативен директор на модния бранд Karpov, е от българо-руски произход. Завършила е Национална гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“ в гр. София. В продължение на 5 години е работила като специалист мърчандайзинг за големите вериги бензиностанции „Лукойл“ и „Петрол“. По това време развива и своя фирма за дистрибуция на продукти, които е продавала в обектите на бензиностанциите и е правила тяхната логистика. От малка има свое виждане за модата – докато е търсила шивачи, които да разработят всекидневни облекла за нея, започва да мисли за създаването на свой моден бранд.
Karpov си има талисман – кученце от породата Джак Ръсел на име Кайро, което е родено само месец след създаването на бранда. Кайро е неразделна част от техния екип и им носи късмет.

Кога, как и защо започнахте да се занимавате с мода?

Преди около две години срещнах един невероятен човек и професионалист, който създава красота по такъв изтънчен начин, че запали в мен искрата, която роди идеята за Karpov Premium Couture. На тази случайна среща усетих вдъхновение, което спря дъха ми и преобърна всичко в мен. Искам да сложа своя отпечатък върху аутфити с изчистени кройки, отличителни материи за вечен стил и класа, които за моя радост се харесват от нашите клиенти и присъстват в гардероба на редица успешни дами у нас.
Модата винаги е била неизменна част от моя живот – моята сила, страст и въображение.

Как бихте описали своя маниер и процес на работа – от раждането на идеята до нейната реализация?

Всеки тоалет, който създаваме, е плод на много силна емоция, която е докоснала съзнанието ни и носи дълбоко послание в себе си. Неслучайно нашият слоган е „Бъди жена всеки ден“. Процесът на изработка е най-сладкият момент, защото очакването да докоснеш идеята, за която толкова си мечтал, да я материализираш, е необяснимо удовлетворение.

Кое е най-характерното и отличителното за Вашия стил?

За мен е повече от удоволствие, че стилът на Karpov все повече се докосва до съвременната успяваща жена. Както официалните ни тоалети (рокли, костюми, палта), така и спортно-елегантните носят увереност на дамата, която ги облече.

Откъде черпите вдъхновение за аутфитите, които създавате?

Основният източник на вдъхновение е наситеното ми въображение към смелото изразяване на свободата и силата на съвременната жена. Зад всеки тоалет стои дълбок замисъл, поука, страст и сантиментална история. Обожавам изчистената линия, която носи усещане за женственост, аристократизъм и класа, дори и в спортен сет с широк панталон и топ със свободен силует.

Кои са най-големите предизвикателства, които Вашата работа Ви поднася?

Всяка седмица пътувам между Пловдив и София, за да зареждам материали. Случва се да ни забавят доставките на платове, което е изключително неприятно, защото по този начин трудно може да изпълним направените поръчки в срок.

Как избрахте името на модния бранд Karpov и с какво е различна модата, която предлага?

Това е фамилията на моето семейство, на моя баща (един от най-добрите инженер проектанти у нас), който винаги е бил най-добрият пример за мен. Отличителният почерк на бранда са ексклузивните материи, дизайнерски принтове и изчистени кройки, които създават усещането за уникалност при всяко обличане.

Коя е Вашата първа професионална изява и следователно коя бе първата колекция, която представихте?

За мен беше изключително признание и чест, когато дълбоко уважаваният от мен проф. Любомир Стойков ми се обади и лично  ме покани да участвам в най-престижното събитие в българския моден дизайн - Годишните награди „Златна игла 2023“, на което имах удоволствието да представя Lady Boss Collection -  първата ми колекция от официални рокли, костюми и палта. Презентирах емблематичната рокля Bella Donna - тя е първият модел, който създадох и само за 24 часа след излизането ѝ в социалните мрежи, успя да превърне модния бранд Karpov в разпознаваем.

Върху какво работите в момента? Кои са акцентите във Вашата най-нова колекция?

Съвсем скоро излезе спортно-елегантна колекция от пет красиви и смели дизайнерски принтове, сред които всяка жена може да намери себе си. Искам да благодаря от името на целия екип на Karpov на Златка Димитрова за стилната фотосесия на колекцията, както и че именно тя въведе визията на спортните сетове в каталога ни, които се радват на голям успех. В момента подготвяме аутфити с характер за онези дами, които искат да изразят себе си в най-романтичните месеци – февруари и март, а роклята Lady in red, която е направена от френска дантела, е именно такава. Тя е посветена на онази страстна любов, която осмисля пътя и те провокира да откриеш най-доброто от себе си.

За кого е предназначена модата, която създавате?

Нашата мода е предназначена за дамите, които искат да привлекат погледите. Моделите на Karpov, независимо дали са за официален повод или за всекидневието, излъчват смелост, романтичност и увереност, създадени от първокласни материи и в ярки цветове.

Участвахте в ревю-спектакъла на „Златна игла 2023“. Какво е усещането да се изявите на такъв тип събитие?

Събитието, което остави най-значим отпечатък през изминалата година е именно „Златна игла 2023“. Сърдечно благодаря на Академията за мода, най-вече на проф. Любомир Стойков, който пръв забеляза почерка на Karpov и лично ни връчи в края на ревюто ни грамота на Академията за мода за „Проспериращ моден бранд“.

Как избирате лицата на Вашите колекции? С какво по-точно Ви привлече Мария Игнатова, която взе централно място на представянето Ви на „Златна игла 2023“?

Основните качества, които са от ключово значение, когато избираме лице на наша колекция, са характер, женственост, харизма и сексапил.
С Мария Игнатова се усетихме още при първия ни разговор. Радвам се, че обстоятелствата ме срещнаха с толкова прекрасен човек. За мен е чест, че прие поканата да закрие ревюто ми на „Златна игла 2023“, облечена в един от най-хитовите модели на Karpov – костюм „Еуфория“. В момента подготвяме заедно първа капсулна колекция за нея, на която съвсем скоро ще може да се насладите.

Кои от световните дизайнери възприемате и определяте като Ваши косвени учители в модата и защо?

Изтънченият френски шик на Александър Вотие винаги е будил дълбоко възхищение в мен. Тоалетите му са категоричен пример за класа и стил, които ме вдъхновяват да развивам въображението си. Има дрехи, които водят до пристрастяване и не можеш да спреш да ги обличаш – това е и целта на Karpov – да създава зависимост към модата.

На кои български дизайнери се възхищавате?

Имах щастието на „Златна игла 2023“ да се запозная с редица успешни български дизайнери, които харесвам от години. Сред тях е Албена Александрова, дизайнер на модна къща „Рошавата гарга“. Мода се прави с много страст, внимание към всеки детайл, много въображение и безсънни нощи, а Албена е пример за създаването на мода.

Каква, според Вас, е ролята на Академията за мода в нашето общество и култура?

Моите искрени адмирации към проф. Любомир Стойков и Академията за мода, които години наред като стожер пазят смисъла и творчеството на дизайнерите в името на красотата. Именно така се създава история, която да служи за пример на следващите поколения. Респект, професоре!

Как определяте своя личен стил на обличане и  какво е характерно за него?

Настроението и динамиката са водещи при избора ми на облекло, и почти винаги ще забележите брошка или друг подобен детайл. Обожавам червения цвят във всичките му нюанси – той най-категорично ме описва с цялата си палитра.

Стилът на обличане на кои световни знаменитости Ви прави най-силно впечатление или се доближава до Вашия?

Мелания Тръмп е жената, чийто стил безспорно обичам – от красивите палта до цветните рокли. Голяма част от нашите тоалети са вдъхновени от нея. Дори тюркоазеното палто на Karpov, което бе представено на „Златна игла 2023“, носи нейното име.

Коя световна знаменитост бихте искали да облечете с Ваш тоалет?

Както споменах, моята муза в модата е Мелания Тръмп и се надявам да имам възможността да обогатя гардероба ѝ с дреха от Karpov. Искам да добавя, че би било чест за мен да създам тоалет за неповторимата Лили Иванова.

Какво означава за Вас модата? А успехът?

За мен модата е страст и любов, а любовта е източник и двигател за всеки успех, за който си инвестирал време, което е най-ценното.

За какво мечтаете?

Непрекъснато мечтая и именно мечтите държат будно онова непораснало момиче, което вярва, че всичко е възможно. И всеки ден го доказвам на себе си. Вярвам, че пътят на Karpov е правилен и тепърва ще показваме на какво сме способни.

Какво Ви предстои в професионален план през новата година?

За тази година подготвяме много интересни изненади за нашите клиенти. Разработваме нови кройки, както и капсулни колекции за популярни личности.
Увеличаваме персонала си, за да можем да изпълняваме поръчките максимално бързо. По време на първата за годината Вечер на стила – част от социално-културния проект на Академията за мода на тема „Лицата на елегантността“, презентирах две нови визии от новата колекция на модния бранд Karpov – Euphoria. Но най-новото и голямо предизвикателство пред нас е създаването на детска модна линия от спортни сетове.

Интервюто взе Хелена Тодорова

Снимки:

1. Соня Карпов – дизайнер на модния бранд Karpov.
2. Соня Карпов с грамотата на Академията за мода за „Проспериращ моден бранд“.
3. Соня Карпов и Мария Игнатова на „Златна игла 2023“.
4. Соня Карпов заедно с Мария Игнатова и Гери Дончева Янков на „Златна игла 2023“.
5. – 7. Соня Карпов по време на „Златна игла 2023“.
8. – 9. Соня Карпов - дизайнер на модния бранд Karpov.
10. Александра Гърдева, облечена в Karpov, по време на „Вечер на стила: лицата на елегантността“.
11. Соня Карпов и Доника Николова, облечена в Karpov, по време на „Вечер на стила: лицата на елегантността“.
12. – 13. Предложения от новата колекция на модния бранд Karpov.
14. Кайро - талисманът на Karpov.
15. Соня Карпов заедно с Кайро -  талисманът на Karpov (грим: Марина Борисова).
Фото: Академия за мода / Петър Станев: 7, 11
Фото: Георги Палайков: 5, 6, 13, 14, 16
Фото: Личен архив на Соня Карпов: 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10, 12, 15
Прочетено: 609 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 126, Февруари 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 125: ЛИА КАМЕНОВА: ДИЗАЙНЕР ОТ НОВАТА ВЪЛНА
   БРОЙ 124: ГАБРИЕЛА КАРЧИНА: „ПЕРМАНЕНТНИЯТ ГРИМ ПОСТОЯННО ЕВОЛЮИРА!“
   БРОЙ 123: Арх. Весела Мирянова: Както една рожба идва в света със своето име, така и сградата трябва да се назове, за да почне своя живот
   БРОЙ 123: ИРИНА ВЛАДИ: „ИМАМ ОБИКНОВЕН И ЧЕСТО ПРОМЕНЯЩ СЕ СТИЛ“
   БРОЙ 122: КОСТАДИН ЖИКОВ - ХУДОЖНИК ОТ НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing