СЪБЛАЗНИТЕЛНАТА МОДА: МИКС ОТ ИНТУИЦИЯ И УЛТИМАТИВЕН ДИЗАЙН

СЪБЛАЗНИТЕЛНАТА МОДА: МИКС ОТ ИНТУИЦИЯ И УЛТИМАТИВЕН ДИЗАЙН

Любомир Стойков
проф. д.н. Любомир Стойков
– Главен редактор на
“Fashion Lifestyle Magazine”

Съблазнителното облекло има много лица и различни проявления. Някои са твърде елементарни и често граничат с пошлостта и вулгарността. Други, обаче, издигат  дрехата на нивото на дискретно, но категорично примамващо и завладяващо послание. Послание, което действа вдъхновяващо и разпалващо мечтанието, желанието и особено страстта.

Съблазънта или още естетическото изкушение в женската дреха е такъв културен, емоционален и визуален ултиматум, който е накарал боговете да се умълчат. Само един не се стърпял и на висок глас казал защо дамската мода трябва да излъчва съблазън и това бил нежният принц на френската мода Ив Сен Лоран. Той се обявява против лесните и достъпни жени чрез знаците на облеклото. Най-важното според него е една жена да не губи своята мистерия, своята загадъчност. Ето защо тя трябва да излъчва дискретна и деликатна съблазън, но и да контролира тази изкусителност на своята външност. Дрехата помага на жената да открие себе си, да разгадае собствената си личност, казваше Сен Лоран и с лекота налагаше роклите с дълбоки цепки.

Той отиде още по-далеч, ставайки първият дизайнер, който облече жената в смокинг и още през 1967 година създаде дамска колекция изцяло с мъжки костюми. Истински фурор в булчинската мода пък предизвика през 1971 година Бианка Джагър по време на сватбата си с Мик Джагър. В този особено тържествен момент тя беше облечена с бяло смокинг сако от Ив Сен Лоран в комбинация с пола. Ще направим и уточнението, че под сакото тя не беше сложила нищо. Още тогава дизайнерът изтъкна, че жената, облечена с мъжки костюм дефинира още по-ясно своята съблазън и женственост, разрушавайки образа на остарялата и демодираната женственост. Блейзърите и панталоните още повече засилват мистериозния и съблазнителен имидж на модерната жена, според неговата философия и естетика.

В наше време има безброй гидове, инструкции и указания за това как една жена може да изглежда съблазнителна чрез своите дрехи. Напосоки ще се вгледаме в някои от тези правила, които несъмнено предизвикват противоречиви чувства в нас:
Стъпка 1. Изкушете с деколте без презрамки
Стъпка 2. Оставете вашето деколте да доминира
Стъпка 3. Покажете краката си
Стъпка 4. Изберете илюзията да сте голи
Стъпка 5. Блестете ярко като диамант
Стъпка 6. Съблазнете неочаквано с комбинезони
Стъпка 7. Вземете първични животински щампи
Стъпка 8. Показването на гола кожа винаги работи
Стъпка 9. Привлекателност в женствена дантела
Стъпка 10. Облечете рокля с цип отпред
Стъпка 11. Изберете Червено
Стъпка 12. Обуйте високи токчета…

Списъкът със стъпки продължава, но е добре да спрем и с усмивка да кажем, че ако всички тези правила се абсолютизират и прилагат механично могат да превърнат всяка жена в карикатура.

Съблазънта в дамската мода е ексклузивен микс от женска интуиция и ултимативен дизайн, енигматичност и дискретен сексапил, деликатен флирт и необременена фантазия. Тя кореспондира с предимствата на красивото тяло, но най-вече е състояние на духа и емоционалната интелигентност.
Прочетено: 587 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 126, Януари 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 125: ЗАЩО МОДАТА Е ИЗКУСТВО?
   БРОЙ 124: ЛЕТНИЯТ ШИК
   БРОЙ 123: БЪЛГАРСКА МОДА НА ОСКАРИТЕ
   БРОЙ 122: РАДОСТНОТО ОБЛЕКЛО
   БРОЙ 121: УНИКАЛНАТА МОДА

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing