ИВА ГЕОРГИЕВА: НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ КОМЕРСИАЛНОТО И УСТОЙЧИВОТО

ИВА ГЕОРГИЕВА: НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ КОМЕРСИАЛНОТО И УСТОЙЧИВОТО

* Трансформирани смокинги изразяват полюсите на женския характер
* * Проф. Любомир Стойков: „Респектиран съм от концептуалността и интелигентната комбинативност на Ива!“

Талантливата Ива Георгиева е четвърта година бакалавър в специалност „Моден дизайн“ в Националната художествена академия. Наскоро амбициозната студентка бе удостоена от председателя на Академията за мода – проф. Любомир Стойков с награда за впечатляващата ѝ изява в конкурса „Mad Mood Milano Fashion Week търси български таланти“, организиран в София от International Fashion Connection. Призът включва представяне на младата дизайнерка в българо-английското списание Fashion Lifestyle Magazine. За нея проф. Любомир Стойков, който ѝ е преподавал „Теория на модата“ в НХА, споделя: „Ива Георгиева е сред най-надарените и успешни наши студенти по моден дизайн. В творчеството ѝ рефлектират такива значими професионални мотиви и ценности като компетентност, увереност, актуалност, етичност, смелост и огромна фантазия. Респектиран съм от концептуалността и интелигентната комбинативност на Ива. Тези прекрасни качества ми вдъхват категоричен оптимизъм за нейната бъдеща реализация. Желая ѝ да съхрани и умножи оригиналното си мислене и креативната си практика!“.

Ива Георгиева

Кога, как и защо започнахте да се занимавате с мода?

Започнах да се занимавам с моден дизайн в по-осъзнат етап от живота си, но наскоро открих стар тефтер от детството ми с мои рисунки на дрехи и модели. Още тогава се е подразбирало кое всъщност е призванието ми. Аз вярвам, че всичко се случва в правилния момент за нас. В настоящето осъществявам детската си мечта.

Как решихте да участвате в конкурса „Mad Mood Milano Fashion Week търси български таланти“?

Участвах в конкурса „Mad Mood Milano Fashion Week търси български таланти“  по покана на моя преподавател дизайнера д-р Николай Божилов, който се довери на мен и други мои колеги да представим себе си и работата ни в катедра „Мода“ към НХА. За мен събитието беше ценен опит, а освен това бях удостоена с награда от председателя на Академията за мода и мой преподавател - професор Любомир Стойков, който винаги подкрепя своите студенти.

От какво се вдъхновихте при създаването на тоалетите, които представихте на „Mad Mood Milano Fashion Week търси български таланти“?

Вдъхнових се от силните жени в историята, от периода Рококо и влиянието на Мария Антоанета до първите зародили се феминистични движения. Два от моделите ми са взети от мъжкия гардероб - смокинги, които трансформирах, така че те да изразят „бялото“ и „черното“ в характера на жената - от класическата женственост до абсолютната свобода.

Ива Георгиева

Какво Ви инспирира най-много в работата?

Инспирацията или още вдъхновението е в теб самия. Усетът, с който възприемаш света! Ние като творци често се вдъхновяваме от собствените си чувства и преживявания. Няма ограничения! Новият ми проект, например, е вдъхновен от истинска история и реален персонаж, но отново всичко е трансформирано от моето лично усещане.

От кои специалисти във Вашата сфера черпите познания и опит?

Разбира се своя опит и познания получавам от преподавателите си. Стремя се да взема максималното от техния професионализъм и да го приложа в своята работа.

Ива Георгиева

Ива Георгиева

Кои са бъдещите проекти, върху които работите?

В момента работя по дипломната си колекция. Този моден проект е на границата между комерсиалното и устойчивото и е много различен от предишните.

Какви планове и амбиции имате в сферата на модата?

Моите планове са свързани с реализацията ми в България, но живеем в технологичен свят и вече много по-лесно се случват нещата на глобално ниво, така че съм отворена за всякакви възможности. Искам да работя с талантливи хора от различни сфери. Модата е сблъсък на индивидуалности, но е и много колективна работа. Мисля, че  колективността, обменът на идеи и всякакви колаборации помагат както за личното развитие, така и за движението на модата.

Ива Георгиева

Ива Георгиева

Как бихте описали своя маниер и процес на работа – от раждането на идеята до нейната реализация?

Много хаотична, но в същото време и много последователна. Работните ми скици винаги са бъркотия, която само аз разбирам. Първоначалната ми визия винаги търпи промени в процеса на реализация. Дизайните се разработват, правя грешки, докато намеря баланса. За технологията на изпълнението се опитвам да следвам конкретни стъпки. Финалът е един подреден хаос!

На кои световни модни дизайнери се възхищавате и определяте като свои косвени учители в модата и защо?

Футуризъм, фетиш и много фантазия – Тиери Мюглер е дизайнерът от друга галактика. Харесва ми също това, което Върджил Абло направи с бранда „Луи Вюитон“ – внесе стрийт културата в традиционния лукс. Възхищавам се на дизайнери, които гледат в бъдещето.

Ива Георгиева

Ива Георгиева

А на кои български дизайнери се възхищавате?

В момента имам възможността да работя по своята дипломна колекция с Теодора Спасова – един от създателите на бранда Minoar. Моите наблюдения са, че тя е много отдадена и обича това, което прави. Много вдъхновяващо! Мисля, че това е основният ключ към успеха.

Ива Георгиева

Ива Георгиева

Стилът на обличане на кои световни знаменитости Ви прави най-силно впечатление или се доближава до Вашия?

Сигурно ще ви изненадам, но за мен една вечна муза е принцеса Даяна. Независимо дали в „байкър“ шорти и обемен суитшърт или в „роклята на отмъщението“ – тя винаги е била различна, отказваща да се вписва в рамките на кралския етикет и обществото. Това много се доближава до моя стил.

Коя световна знаменитост бихте искали да облечете с Ваш тоалет?

Не съм се замисляла, но трябва да е знаменитост, която обича да провокира и да бъде център на внимание. Може би Доджа Кет, която напоследък е много актуална с модните си „изцепки“.

Ива Георгиева

Ива Георгиева

Интервюто взе Радинела Гелева

Снимки:

1. Ива Георгиева – студентка по „Моден дизайн“ в НХА.
Фото: © Личен архив на Ива Георгиева
2. – 6. Ревю на Ива Георгиева по време на „Mad Mood Milano Fashion Week търси български таланти“.
Фото: © Иво Орешков
7. Ива Георгиева по време на Runway Reels Show.
Фото: © Личен архив на Ива Георгиева
8. – 9. Годишно модно  ревю на катедра „Мода“, НХА, 2023.
Фото: © Богдан Върбанов
10. Годишно модно  ревю на катедра „Мода“, НХА, 2023.
Фото: © Антонио Георгиев-Хаджихристов
11. – 12. Личен фотографски проект на Ива Георгиева.
Фото: © Личен архив на Ива Георгиева
Прочетено: 881 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 126, Януари 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 124: ЕВРОПЕЙСКИ МОДНИ ТВОРЦИ СЕ ВДЪХНОВЯВАТ ОТ РОДОПИТЕ
   БРОЙ 124: ДИПЛОМНО РЕВЮ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
   БРОЙ 123: АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА НАСЪРЧАВА НОВАТА ГЕНЕРАЦИЯ
   БРОЙ 122: “PAPENA” – БРАНД, КОЙТО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТВОРЕЙКИ, ДА ПРЕДСТАВЯ СЕБЕ СИ
   БРОЙ 118: ЛИА КАМЕНОВА ПРЕДСТАВИ СВОЯТА ДЕБЮТНА КОЛЕКЦИЯ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing