КАК ВЛИЯЕ КЕТОГЕННАТА ДИЕТА НА ДИАБЕТА?

КАК ВЛИЯЕ КЕТОГЕННАТА ДИЕТА НА ДИАБЕТА?

В днешно време диабетът е едно от най-разпространените заболявания по света. Той засяга милиони хора и има сериозни последици за здравето и качеството на живот. Това е хронично заболяване, което изисква постоянно управление и грижи. Въпреки че няма изцеление за диабета, може да се контролира и да се поддържа нормално ниво на кръвната захар чрез някой методи.

Спазването на здравословна и балансирана диета е от съществено значение за контролиране на кръвната захар. Ограничете консумацията на захари, въглехидрати с висок гликемичен индекс и наситени мазнини. Предпочитайте плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини.

Диабет и кетогенната диета
Източник на изображение: pexels.com

Физическите упражнения, помага на тялото да използва по-ефективно инсулина и да контролира нивата на кръвната захар. Опитайте се да включите в програмата си физическа активност като ходене, плуване, тичане или други форми на тренировка, които ви харесват.

Редовните посещения при лекар и пускане на изследвания са от съществено значение за проследяване на нивата на кръвната захар и контролиране на заболяването.

Стресът може да повлияе на нивата на кръвната захар. Намерете методи за управление на стреса, като медитация, йога, дишане и други техники за релаксация. Обръщайте се към специалисти и групи за подкрепа, които могат да ви помогнат да разберете и управлявате по-добре диабета.

Типове диабет

Тип 1

Захарният диабет тип 1 представлява заболяване, което е свързано с увреждане на клетките в панкреаса, които се грижат за производството на инсулин. Този тип диабет обикновено се дължи на автоимунна реакция, при която имунната система на организма атакува и уврежда тези клетки, които са отговорни за производството на инсулин. Това довежда до факт, че хората, засегнати от захарен диабет тип 1, имат малко или нямат инсулин и следователно се налага да приемат заместителни дози чрез инжекции всеки ден. Поради това този вид диабет често се определя и като инсулинозависим диабет. Заболяването може да засегне хора от всяка възраст, но най-често се развива при деца и млади възрастни. При настъпването на заболяването се проявяват характерни симптоми, включително интензивна жажда и сухота в устата, често уриниране, слабост, умора, нарушен апетит и намаляване на теглото.

Тип 2

Захарният диабет тип 2 се среща при около 90% от всички случаи на диабет. По-рано този вид диабет се наричаше диабет при възрастни или "старчески диабет", но в действителност може да засегне хора във всяка възраст. Характеризира се с инсулинова резистентност, където тялото не може да използва инсулина ефективно, и с относителен недостиг на инсулин. При диабет тип 2 може да бъдат налице едно или и двете от тези нарушения, когато се поставя диагнозата.

През последните години са открити и други нарушения в организма, които допринасят за развитието на захарен диабет тип 2, като недостиг на чревни хормони, наречени инкретини, повишена реабсорбция на глюкоза в бъбреците и нарушения в секрецията на глюкагон. Захарният диабет тип 2 обикновено не проявява клинични симптоми, което може да доведе до това, че болестта остава недиагностицирана през продължителен период и често се открива след възникването на усложнения или при профилактични изследвания на кръв и урина.

Хората с диабет тип 2 често имат наднормено тегло или се борят със затлъстяване, високи нива на мазнини в кръвта и повишено кръвно налягане, което се нарича метаболитен синдром. Началното лечение често включва контрол на диетата и физическа активност. Въпреки това, с течение на времето мнозина от тях се налага да приемат перорални лекарства или инжекции, включително инсулин.

За да се диагностицира диабетът, се извършва кръвен тест, който измерва нивото на глюкоза в кръвта. Лечението на диабета включва контролиране на нивото на глюкоза в кръвта чрез диета, физическа активност и прилагане на инсулин или други лекарства. Важно е да се поддържа здравословен начин на живот, като се избягва неправилната храна, никотинът и алкохолът.

Как влияе кетогенната диетата на диабета?

Кетогенната диета, е нисковъглехидратна - високомазнинна диета, която цели да промени начина, по който тялото ви използва гориво. Вместо да използва въглехидрати за енергия, при кето диетата организмът използва мазнини. Този процес се нарича кетоза и води до производство на кетони, които се използват за енергия.

Тя е популярна сред хората, които искат да отслабнат или да подобрят метаболизма си. За хората с диабет, кето диетата може да има както положителни, така и отрицателни ефекти.

Един от основните положителни аспекти на тази диета е, че намалява нивата на глюкоза в кръвта. Тъй като диабетът, се характеризира с високо ниво на глюкоза, ограничаването на въглехидратите може да помогне за контролиране на нивата на глюкоза и подобряване на инсулиновата чувствителност.

Освен това, кето диетата може да доведе до отслабване, което е особено полезно за хората с диабет тип 2, свързан с наднормено тегло. Намаляването на телесното тегло може да подобри контрола на глюкозата в кръвта и да намали риска от развитие на сериозни усложнения.

Но въпреки тези положителни аспекти, кето диетата може да има и някои отрицателни ефекти за хората с диабет. Например, ограничаването на въглехидратите може да доведе до хипогликемия, която е ниско ниво на глюкоза в кръвта. Това може да бъде опасно за хората с диабет, особено ако не се контролира правилно. Може да бъде трудна за поддържане в дългосрочен план и да доведе до недостиг на някои хранителни вещества.
Прочетено: 638 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 126, Януари 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 125: Управление на хронични заболявания с помощта на онлайн аптеките
   БРОЙ 125: КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДЕПРЕСИЯТА?
   БРОЙ 124: DESSERTO AGAVE – СЪЗДАВАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНИ СЪОБРАЗЕНИ ПРОДУКТИ
   БРОЙ 123: Силата на хранителните добавки
   БРОЙ 122: ПРОБИОТИК – КАКВО Е НЕГОВОТО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ?

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing