Как се навиват автоматичните часовници?

Как се навиват автоматичните часовници?

 

Автоматичните часовници са върхът в часовникарското изкуство, съчетавайки класически дизайн с иновативна технология. Както мъжките, така и дамските модели са символ на елегантност и прецизност, поради което са предпочитан избор за мнозина.
Как обаче се навиват и каква поддръжка е нужна, за да се гарантира тяхната дълготрайност и точност, разберете в следващите редове.

Какви са стъпките за навиване на автоматичните часовници?

Какви са стъпките за навиване на автоматичните часовници?

Основната характеристика на автоматичните модели е тяхното самонавиване. Той работи чрез движението на ръката на носителя, което активира ротора вътре в часовника. Този ротор прехвърля енергията към пружината, която от своя страна задвижва механизма.
Въпреки че обикновено се самонавиват, повечето модели предлагат и опция за ръчно навиване. Това е полезно, ако часовникът не е бил носен за известно време и спре. Как се извършва това, споделят експертите от онлайн магазин Sellzone?

1. Проверете състоянието

Преди да започнете процеса, първо се уверете, че часовникът е спрял или се нуждае от навиване.

2. Извадете коронката от корпуса

Нежно издърпайте коронката навън. Важно е да сте внимателни, за да не увредите механизма или някои дребни компоненти.

3. Завъртете коронката в посока на часовниковата стрелка на 20-30 оборота

Въртете я в посока на часовниковата стрелка, а не обратно на нея. Това е стандартният метод при повечето автоматични предложения. Обикновено са необходими около 20-30 завъртания, за да се навие напълно. Важно е да не прекалявате, за да не увредите механизма. Автоматичните часовници имат такъв, който предотвратява прекомерното навиване, но все пак е добре да бъдете внимателни.

4. Вкарайте коронката обратно в корпуса

След като сте завъртели коронката достатъчно на брой пъти, нежно я върнете обратно на мястото ѝ в корпуса. Затегнете я добре, за да предотвратите влизането на вода и прах.

5. Направете проверка на точността

След като сте навили часовника, проверете дали показва точното време. Ако е необходимо – коригирайте като повторите описаните стъпки.
В случай че сте го оставили без движение за дълъг период, той може да спре и тогава да изисква това ръчно навиване. За да функционира ефективно, трябва да се носи редовно. Ако нямате такава възможност, може да си закупите кутия за навиване на часовници, която ще завърта ротора, за да продължи да работи.

Поддръжка на точността на автоматичните часовници

Поддръжката е съществена за тяхната точност и дълготрайност. Ето някои ключови аспекти, които трябва да имате предвид:

  1. редовна проверка – изискват периодична професионална поддръжка. Препоръчително е това да се извършва на всеки 3 до 5 години, в зависимост от модела и интензивността на употреба. Тя включва почистване на механизма, смазване и калибриране;
  2. защита от външни фактори – важно е да предпазвате часовника от екстремни температури, пряка слънчева светлина, влага и силни удари. Тези фактори може да увредят механизма и да повлияят на точността. Също така, избягвайте контакт с магнитни полета, тъй като може да го демагнетизират;
  3. сверяване – поради естеството на механичните механизми, автоматичните часовници може леко да се отклоняват от точното време. Редовното сверяване и коригиране е необходимо, за да се гарантира, че винаги показва точен час;
  4. избягване на вода и влага – въпреки че много модели са водоустойчиви, добра практика е да се избягва потапянето им във вода, особено при модели, които не са специално предназначени за гмуркане или плуване.

Спазвайки тези насоки, може да удължите живота на вашия автоматичен часовник и да се наслаждавате на неговата точност и надеждност за доста дълъг период от време.

Image by freepic.diller on Freepik
Прочетено: 954 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 126, Януари 2024

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 125: Машинка за подстригване - спестяване на време, нерви и усилия
   БРОЙ 124: Слънчеви очила през зимата: мода или необходимост?
   БРОЙ 124: ЕДНА КРАЧКА НАПРЕД: ОПОЗНАЙТЕ НАЙ-НОВИТЕ ТЕНДЕНЦИИ ПРИ МЪЖКИТЕ ОБУВКИ
   БРОЙ 123: Как да изберете перфектната бизнес чанта?
   БРОЙ 123: ДАМСКИ ОБУВКИ – ВИСОКИТЕ ТОКЧЕТА ЗА РАЗЛИЧНИ ВИЗИИ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing