Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 106

ОМРАЗАТА

Проф. Любомир Стойков

Любомир Стойков
проф.Любомир Стойков
– Главен редактор на “Fashion Lifestyle Magazine”

Едва ли има човек, който да не е бил мразен и който, на свой ред, да не е мразил. Ако има, той просто е изключение, което потвърждава правилото. Банално е да се твърди, че омразата е едно от най-силните чувства. Не е грешно обаче да се приема, че омразата е една от най-деструктивните емоции и че нейният разрушителен ефект може наистина да бъде ужасяващ. В това отношение не е зле да се доверим на Ричард Никсън, според когото: „Може другите да ви мразят, но те няма да спечелят, докато не ги намразите и вие, защото тогава ще се саморазрушите”!

Омразата е съпътствана от най-различни негативни поведенчески актове – от циничното псуване и ругателство през по-префинените и перфидни форми на неодобрение до крайните й степени – поругаване и физическо насилие. Може много лоши думи и анатеми да кажем за омразата и навярно те ще бъдат уместни. Не трябва обаче да забравяме, че омразата все пак изразява някакво отношение, пък било то и отрицателно, за разлика от равнодушието и безличното, неангажиращо поведение към човека, което е още по-жестоко. Ако те забелязват, дори и с лошите страни, значи правиш впечатление, отличаваш се от останалите, докато подминаването, „приплъзването на погледа” и абсолютното безразличие са осъдителната присъда, наказваща невзрачието, малодушието, нищожността.

Лесно е да се каже, че омразата е нещо отвратително, трудно е, обаче, да се обоснове защо има градивна и полезна омраза. Приемам в този смисъл това чувство като стимулатор за осъществяването на добри дела, като пружина, благодарение на която се задействат нормалните човешки механизми. Омразата или пък нейните разновидности – презрение, негодувание, отвращение, се срещат много често в нашия живот. Причината? Съществуването на безброй обекти на омразата – основателна или неоснователна. Друга причина – природата на човешкото същество и най-вече на способността му силно да люби и мрази (по Ботев). За жалост, в много от случаите ние – българите – сме щедри на омразата и завистта, например, и свидливи за любовта и позитивното мислене. Двете и кусур десетилетия на прехода у нас са едно от най-ярките свидетелства: реки от грубост, маразъм и ненавист срещу поточета от добронамереност, благородство и единение!Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha
 

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли