Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 107

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ "ЖЕНСКИ ПРАВИЛА"

* Дизайнерката на модния бранд Art.Look залага на женствени гащеризони, панталони тип банан и вталени палта с високи яки

Силвия Тодорова

Младата дизайнерка Диляна Матеева представи своята най-нова колекция „Женски правила“ (“Lady’s rules”) за сезон есен-зима 2019-2020 по време на пресконференция в Пресклуб БТА. Проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, който беше водещ на събитието, в самото начало подчерта последователния и убедителен начин, по който Диляна Матеева навлиза в модното пространство. Дизайнерката на модния бранд Art.Look сподели за своето творческо вдъхновение и посланията, заложени в предложенията й за есенно-зимния сезон, като акцентира на авторските рисунки, характерни за стила й.  Тя съобщи, че колекцията ще бъде показана през месец декември по време на ревю-спектакъла на „БГ модна икона 2019“, организиран от Академията за мода.

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Музи на Диляна Матеева са две силни дами, борещи се за равноправието на жените – Симон дьо Бовоар и Олимпия дьо Гуж. Техните смелост, непокорство и борбен дух са пренесени в облеклата чрез ръчно рисувани портрети на женски лица, изобразени посредством техниката суха четка. Ликът на Симон дьо Бовоар е нарисуван чрез смесване на техники – принт и рисуване. Колекцията на „Женски правила“ съчетава практичност и елегантност с бунтарство и свобода. Непокорството и  силата на женския дух са интерпретирани чрез разчупени линии на силуета, драперии и контрастиращи в почти всяка дреха цветове. Базисни за колекцията са четирите цвята: бежов, син, бял и червен. Материите включват кашмир, вълна, еко кожа и памук.

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Според Петя Джукелова, която познава работата на Диляна Матеева и е преподавател в Националната художествена академия: „Диляна е продуктивен творец, който винаги търси някаква провокация, бори се и отстоява качествените материали.“ Относно колекцията, Петя Джукелова акцентира на „нежната женственост“ в кройките, заимствани от мъжкия гардероб и по-специално гащеризоните и саката, които са представени в дамски вариант.

Лице на колекцията е носителката на титлата Best Model of the World – Ива Атанасова, която откри дефилето и представи част от облеклата заедно с моделите Никол Предьова и Катерина Слугина. Сред представените аутфити бяха няколко сета, съчетани с бяла тениска с лика на Симон дьо Бовоар –  класическа червена кожена пола и прав гащеризон с тиранти, изработен от еко кожа, при който в горната част също е изобразено женско лице. Друг сет включва класическо право сако, напомнящо кройката на мъжко с акцент в гърба – ръчно рисувано женско лице в стил Сюрреализъм. Сакото е съчетано с кожен панталон тип банан с висока талия. Показан беше и червен кожен гащеризон с ревер с контрастиращи сини джобове, разположени хоризонтално и вертикално, с ефектен А-хроматичен портрет на женско лице. Сред кройките от дамския гардероб е кожена рокля, съчетаваща силуетите на класическата права пола и на нестандартната А-симетрична разкроена пола, като в горната част на роклята частично, ръчно е нарисувано женско лице.

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Женски правила

От връхните дрехи в колекция „Женски правила“ Диляна Матеева показа вталено кашмирено палто с висока яка и S-образно закопчаване, което проследява извивките на тялото и акцентира талията, а нежна цепка подчертава краката. Друго вталено късо кашмирено палто с висока яка, която издължава шията беше съчетано с памучен панталон тип банан в цвят бордо. Диляна Матеева представи също бежово кашмирено яке, напомнящо кройката на мъжка риза, с контрастиращи ръкави, ревер и джобове в цвят бордо. Якето е съчетано с панталон тип банан в същият цвят с няколко акцента – силно контрастиращи обемни жълти джобове и подредени, като перлена огърлица около женската шия жълти копчета, които подчертават високата талия. На финала дизайнерката показа кашмирено палто с висока яка и ефектен подвижен шлейф, който е монтиран в задната част на палтото, като подчертава извивката на талията и краката. Диляна Матеева лично демонстрира свалянето на шлейфа, при което се запазват копчетата, подредени като мъниста около талията.

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Женски правила

Снимки:

 1. Диляна Матеева, дизайнер на модния бранд Art.Look.
 2. Проф. Любомир Стойков и Диляна Матеева по време на пресконференцията.
 3. – 14. Облекла от колекция „Женски правила“ с дизайнер Диляна Матеева.
 4. Диляна Матеева демонстрира свалянето на шлейфа при едно от палтата от колекция „Женски правила“.
 5. Палто без шлейф.
 6. Ива Атанасова, Никол Предьова и Катерина Слугина, които представиха облекла от колекция „Женски правила“ (отдясно на ляво).
 7. Ива Атанасова, Диляна Матеева, Никол Предьова и Катерина Слугина (отдясно на ляво).
 8. Проф. Любомир Стойков и Диляна Матеева.
 9. Проф. Любомир Стойков и моделите Ива Атанасова, Никол Предьова и Катерина Слугина.
 10. Ива Атанасова, Диляна Матеева, Никол Предьова, Петя Джукелова и Катерина Слугина (отдясно на ляво).
 11. Проф. Любомир Стойков и Диляна Матеева заедно с Ноел.
 12. Моделът Ноел заедно проф. Любомир Стойков.

Фото: © ХайлайфДобави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha
 

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Рокли