Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 106

ПУБЛИЧНОСТ ПОД КАРАНТИНА

Кирил Александров

Много от знаменитостите от културния, лайфстайл и светски живот претърпяват жизненоважна метаморфоза в своя професионален път. Призивът #Останисивкъщи очертава едно ново поле на развитие и усъвършестване, на динамично съчетание между живот под карантина и публични изяви. Как се дефинира днешната публичност в дни на социална изолация, какви промени търпи медийната среда и как един артист продължава да бъде в полезрението на обществото и медиите?

Медийната среда е една също толкова засегната зона в период на извънредно положение. Водещи медии преустановиха излъчването на високорейтингови предавания. Една част от предаванията продължават са същестуват във време, когато телевизията е голяма част от развлечението във всекидневната култура на обществото, но функционират под строги мерки, публиката е мираж, гости не се канят, отпадат отделни структури в политиката на самите предаваня („Шоуто на Николаос Цитиридис“).

Това кара публичните фигури от различни сфери да поемат отговорността за професионалните си изяви в свои ръце. Безграничните възможности на интернет и социалните мрежи очертават водещата тенденция изяви на знаменитости онлайн. Масово звездите поддържат интереса на аудиториите си не само със забавни видеоклипове, снимки от минали професионални изяви или пък различни статуси, които да мотивират дискусия. Голям зрителски интерес предизвикват самосиндикалните шоу-програми, които в повечето случаи надхвърлят очакванията на демонстрантите.

ПУБЛИЧНОСТ ПОД КАРАНТИНА

Такъв възторг от големият бум на гледаемост изрази Камелия ден след нейния концерт на живо от нейната всекидневна. Шоуто на Камелия в петък вечерта повдигна настроението, разведри обстановката в домовете на множество нейни почитатели. Според певицата „няма нужда от специални усилия и възможности да заредиш хората с емоция, не е толкова трудно човек да се гримира, облече и да си включи апаратура“.

Не само звездите от поп-фолк сцената търсят начин за изява пред своите почитатели. От представителите на поп музиката Орлин Павлов е един от първите артисти, представил свои обичани песни онлайн. За сценичните изяви певецът избра своя гараж. „Музикалният гараж на Орлин е поредица от видеокливе, в които той изпълнява любими песни от неговото творчество. Дони е също един от водещите изпълнители онлайн, който зарадва почитателите си с изпълнение на големите си хитове през годините.

ПУБЛИЧНОСТ ПОД КАРАНТИНА

Дейността на топмоделите под карантина също провокира интерес. Златка Димитрова и нейната фитнесполовинка Кирил Танев в поредица от видеа демонстрират упражнения за перфектна фигура отново в домашни условия.

Освен различни сценични онлайн изяви и музикални концерти, аудиториите могат да повдигат нивото на своята култура и познание чрез специалните отворени врати на театри, опери и музеи. Версайският дворец предостави вход за разглеждане на своите 22 хиляди ценни произведения на изкуството, заедно с Музея на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк и музей „д‘Орсе“ в Париж. Софийската опера в духа на световните тенденции промотира своята програма “Pearl Streams”. Почитателите на оперното изкуство станаха свидетели на три опери миналата седмица. 

Налице е световната тенденция към стимулиране на публичния интерес онлайн. Пред множеството артисти, музиканти и хора на изкуството съществен въпрос е как точно да продължат да се изявават. Възможно е голяма част от тях да изгубят своето влияние от липса на публичност в класическия вариант. Затова те трябва да бъдат иновативни, в крак с новите технологии, комбинативни, атрактивни, със силна гражданска позиция. Ако не съумеят да го сторят, феноменът „медийни трупове“ ще бъде факт след края на извънредното положение, а именно – влиятелни личности осъдени на забрава.  

Снимки:
1. Камелия изнася концерт от всекидневната си.
Фото: Фейсбук профил на Камелия.
2. Орлин Павлов изнася концерт от гаража си.
Фото: Фейсбук профил на Орлин Павлов.Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha
 

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли