СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Сватбата е онова специално събитие, което символизира началото на щастливия семеен живот. И въпреки многобройните аргументи „за” и „против” брака, много двойки продължават да го сключват и да организират своите сватбени тържества. Именно за последните тенденции при организирането на сватби разговаряме с Бо Йорданова, основател на сватбена агенция Bo Creations~. От интервюто ще научите още любопитни неща за дрескода при сватбените тържества, декорацията, за еко и зимните сватбите.

Какви са актуалните тенденции или хитовете при сватбените тържества?
Ще взема за база вече почти отминалия сватбен сезон въпреки, че винаги остава аромат от тенденцията от предходната година. И така  вярвам, че през 2013 г., голяма част от младоженците ще наблегнат отново на романтиката, но и елегантността. Така например за булчински, шаферски рокли, бижута и детайли в декорацията за една сватба, актуален ще остане Викторианския, Еко, но и Бохемски стил. Много от клиентите тази година залагаха на винтидж елементи, перли, дантели, нежни шифони, различни видове домашна и градинска декорация и дори мебели, цветни аранжировки в пясъчни, розови, зелени, бледи и нежни нюанси, като в тях голямо участие вземаха всякакви видове полски треви, кактуси, клони и друга нетипична за сватба растителност.

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОСВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Интересно тази година беше, че в същото време голяма част от младоженците ни залагаха и на по-смели и много стилни цветни комбинации. Така например „малина + патладжан”, „hot pink + green”, “цикламено + небесно синьо” и др. Темите бяха главно „Прованс”, „Рустик”, „Natural” и “Elegance”, а към мястото на сватбените торти се добавяха френски макарони, различни цветни бонбони, тарталети, мъфини и други сладки изкушения, аранжирани на специални стъклени или кристални плата на столчета. По този начин често се избягваше малката масичка на колелца, която излизаше от кухнята на ресторанта и се предизвикваше приятно  допълнително внимание към така наречения “sweet” или “candy bar”.

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Много често младоженците ни приемаха с широко отворени обятия идеите ни за допълнителни забавни детайли, с които да направят сватбената фотография приятна, желана и още по-забавна, както за самите тях, така и за всичките им гости.

Летният сезон, предпочитан за сватби отмина. С какво беше по-различен от миналогодишния и има ли нещо, което те изненада?
Участвали сме по един или друг начин в множество сватби, които са се провеждали извън територията на нашата страна, но тази година дори самите ние излязохме от границите й. Подготовката и провеждането на сватба във Великобритания, като цяло внесе промяна в агенцията ми. Сега, не само гледам малко по-различно на събитията, които организираме тук, но и начинът на мислене „няма ‘няма’” или, че няма невъзможни неща, се затвърди още повече. Имаме какво да се учим от Великобританците, но истината е, поне според мен, че те имат да научат много повече от нас.

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

А що се отнася до изненадата – тя дойде от обслужващия персонал на замъка, в който проведохме сватбата, който беше изключително притеснен от факта, че те няма да вземат декорите от нас и да ги аранжират. Оказа се, че това е изцяло тяхна работа. Агенцията доставя отделните елементи, прави кратък инструктаж и мениджърите на замъка правят всичко. Тук не е така. В повечето случаи, за жалост, търпим едно неприятно отношение в отделните ресторанти, хотели, зали, клубове и пр. Затова и тези, които са наистина професионалисти и знаят защо имат тези позиции, се броят на пръстите на ръцете ни.

 СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОСВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОСВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Кое е най-нестандартното нещо, което си правила при организирането на сватба?
Какво означава „нестандартно”? За мен всяка една идея за детайл или за цялостна визия на сватбата може да бъде нестандартна за младоженците и гостите им, ако те решат да избягат от обичайния си стил. В същото време, те могат и да останат в собствения си стил, но да се ползват два или повече елемента от него за изграждането на само един детайл за сватбата, и крайния резултат да е един изключително нестандартен продукт.

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОСВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

А дали аз не съм изгубила смисъла на думата „нестандартно”, правейки постоянно нестандартни неща за своите клиенти? :) Не мога да кажа. Но една от нестандартните ми идеи за декор на сватба през изминалата 2011г. Беше да използвам дървени манекени за рисуване. В началото на тържеството в ресторанта, ние бяхме пресъздали различни сюжети, изразяващи любовта, щастието, веселието на младоженците ни. Манекените бяха моделирани по двойки, мъжки и женски, на всяка маса по различен начин. Така имахме маса, на която те танцуваха, друга, на която се целуваха, трета, на която се държаха за ръце и сякаш щастливо вървяха напред в общия си път...

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Това е и една от любимите ми декорации. За първи път, след години на планиране на събития и декорирането им, видях как малките елементи могат да оживеят и станат реална част от празника. Накрая, когато трябваше да съберем всички детайли и гостите вече се бяха отправили към пиано бара за партито (after wedding party), видяхме, че всички манекени бяха в коренно различни сюжети. Гостите се бяха забавлявали много и с тях.   

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Какви са наблюденията ти върху начина, по който се обличат гостите и роднините на младоженците. Модните недоразумения по-скоро изкючение ли са или често срещана проява на несъобразителност и неадекватност?
Много ми се иска дрескода да се въведе и в сватбените събития. Но за всички гости, а не само за част от тях. В почти всички случаи, стилно облечени са младоженците, родителите им, кумовете и шаферките. До там обаче се приключва. Знаем, че времената, в които живеем не са леки във финансовата област, но ето защо смятам, че всички сватбени агенции трябва да имат в екипа си моден консултант, който да се грижи за тази част. Истината е, че с бюджет 0 лв. за облекло, може да се постигне страхотен стайлинг. Още повече, че определени линии, детайли от облеклата преди години се връщат отново и отново, а това прави нещата още по-лесни.

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОСВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

В декорацията и детайлите се крие голяма част от магията на сватбеното тържество. Те именно са и една от най-силните ти страни. Има ли задължителни елементи при декорацията или всичко е въпрос на творчески подход?
Харесвам този въпрос.  Всяко сватбено събитие има основи. Върху тях се гради. А как и какво ще се изгради, зависи изцяло от сработването на агенцията и младоженците като екип. Kато всеки дом и къща, които има различни нива и трябва да се обзаведат, да им се придаде баланс, уют, мекота..., така и сватбеното тържество, като празник на щастието и любовта, също има своите нива. Има определени декоративни детайли, които трябва да бъдат включени задължително. Както леглото е задължителна част за един дом. Но пък има и други, които не са задължителни, но желателни, за да може да се внесе уюта, който споменах преди мъничко.

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Например цвета на стените в спалнята. Всеизвестно е, че зеленият цвят успокоява и предразполага към почивка. Така и светлите тонове, съчетани с бяло, което е основният цвят на сватбата, придават чувството за свобода, щастие, нежност на едно сватбено събитие. Разбира се, комбинации на цветове много, а и къде по-дръзки. Но тук вече ще отидем на въпрос, който все още не си ми задала или ще е тема за цял един материал, в който цветовите съчетания за една сватба могат да се разделят на много категории и да включват различни примеси. Както, когато се готви едно ястие, сватбата има нужда от своите подправки, а те са най-вече в детайлите, но и ентъртеймънта.

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Какво мислиш за еко сватбите, набират ли те скорост в България?
Определено набират скорост. Поне по мои наблюдения и статистика, която прави агенцията ми, тази година еко сватбите са с около 60% повече от предходната.
Ние сме „за” еко сватбите, а и сякаш стилът, който имаме ни води повече клиенти, които харесват идеята. Обичаме природата и простичката красота, която има тя във всеки един ден през годината и затова много често се вглеждаме в нея..., за да бъдем вдъхновявани отново и отново чрез свежестта й. А за да може това да продължи, е необходимо да й бъдем приятели. Аз лично бих била един от най-щастливите сватбени агенти, ако този начин на мислене се вкорени и израстне в България.

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Предстоят студените зимни месеци. Какво е нужно, за да се получи една хубава зимна сватба?
На първо място мисля, че е необходимо желание. Сякаш това липсва в един огромен процент  от двойките. Разбира се, заради времето всички предпочитаме късната пролет, лятото и ранната есен. Но колко красива е и зимата!... Колко много нежни, топли и приказни детайли могат да се включат в зимна сватба и  да допринесат за едни още по-уникални, уютни, шик и елегантни сватбени настроение и атмосфера...

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОСВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

И все пак, за да се получи една хубава зимна сватба, може да бъде необходимо много – време, организация, финанси..., но и малко с някои от невероятно достъпните и елегантни идеи, които все още тая. От друга страна, в зависимост от броя на гостите и на какво конкретно искат да наблегнем  младоженците, една зимна сватба може да бъде много олекотена организационно, също като програма в самия сватбен ден, което от своя страна подсказва и за по-нисък бюджет.

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Снимки:

1. – 3. Сватбата може да бъде истински добро начало.
4. – 13. Детайлите са тайната на перфектната декорация.
14. – 21.  Интериорът и екстериорът на сватбеното тържество, предслагат много възможности за красива и запомняща се декорация.

Фото: © Bo Creations~

СВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОСВАТБАТА – КРАСИВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО
Прочетено: 6374 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 60, Октомври 2012

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 57: КРЪВНАТА ГРУПА НА МЪЖА ПРЕДОПРЕДЕЛЯ СЕКСУАЛНОСТТА МУ
   БРОЙ 56: ДЕТСКИ ПАНАИР В ГАЛЕРИЯ "ЮЗИНА"
   БРОЙ 55: ЖЕНИТЕ И МЪЖЕТЕ МЕЖДУ МАРС И ВЕНЕРА
   БРОЙ 54: ГАЛЕРИЯ „ЮЗИНА” СЪЗДАДЕ ДЕТСКА АРТ АКАДЕМИЯ
   БРОЙ 54: ТОП 10 НА НАЙ-СЕКСИ ПРОФЕСИИ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли