„КАНОН“ СЪХРАНЯВА СВЕТОВНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО С ДИГИТАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ

„КАНОН“ СЪХРАНЯВА СВЕТОВНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО С ДИГИТАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ

„Канон“ (Canon), световен лидер при решенията за работа с изображения, и Апостолическата Ватиканска Библиотека обявиха, че ще представят специална репродукция на рядък ръкопис на 1 600 години. Това е част от проекта за дигитализиране и съхранение на хиляди ръкописи във Ватиканската библиотека като репродукциите напълно ще наподобяват оригиналните шедьоври. Иновативните технологии на „Канон“ за управление на изображения и печат ще създадат невероятно точни репродукции на Folio 22 recto от Vergilius Vaticanus – една от най-важните страници от колекцията във ватиканската библиотека. „Голяма чест е за нас, че технологиите на „Канон“ са използвани за създаване на репродукции на такъв важен документ,“ каза Фуджио Миатараи, президент и главен изпълнителен директор на „Канон“.

“Процесът на създаване на тези визуално и текстово точни репродукции на 1 600-годишен ръкопис използва нашите технологии за репликиране на различни материали и за дигитализация на информация като данни за цветове, трудно доловими контури на повърхността и блясък. Тази информация след това е управлявана за да пресъздадем по най-точен начин характеристиките на оригиналния документ. Чрез нашата технология, Canon ще продължи да допринася за развитието на световната култура и изкуство.“

Процесът по дигитализация е управляван от NTT DATA като точните пресъздавания са възможни чрез комбинацията от уникалната технология на „Канон“ за представяне на изображения на материали и печатните технологии на компанията на Canon Océ. Проектът показва как дигиталните технологии могат да бъдат използвани да съхранят и направят достъпни древни съкровищници като доказателство за световното културно наследство.

„КАНОН“ СЪХРАНЯВА СВЕТОВНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО С  ДИГИТАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ

„Vergilius Vaticanus е ръкопис, създаден в древен Рим около 400-та година от новата ера. Той съдържа фрагменти от Енеида и Георгики на Вергилий. Един от най-старите ръкописи днес, той съдържа текстовете на Енеида с 76 листа и 50 илюстрации. Folio 22 recto съдържа илюстрация от Енеида, която показва как съпругата на Еней Креуза се опитва да спре съпруга си да участва в битка.

Нашата библиотека е важен съхранител на световната култура на човечеството,“ отбеляза Монсиньор Чесаре Пасини, Префект на Апостолическата Ватиканска Библиотека. „Ние сме много щастливи, че чрез процеса на дигитално архивиране ще направим тези прекрасни древни ръкописи широко достъпни за целия свят и така ще запазим духа на общото наследство на човечеството.“

Апостолическата Ватиканска Библиотека, известна като „Библиотеката на папите“, е разположена във Ватикана. Тя е основана от Папа Николай V Парентучели (1447 – 1455 г.) в Двореца на папите.

Апостолическата Ватиканска Библиотека документира историята и мисленето на човечеството чрез изкуство и литература, математика и наука, право и медицина от ранните периоди на християнството до днешни дни. Библиотеката съхранява произведения на множество езици и от разнообразни култури, от Далечния изток до Америка преди времето на Колумб.

Колекцията обхваща 82 000 ръкописи, 100 000 архивни единици, 1,6 милиона печатни книги (включително 8 700 старопечатни книги, отпечатани преди 1501 г.), 400,000 монети и медали, 100 000 щампи, рисунки и матрици, и 150 000 фотографии.

Проектът за дигитално архивиране на ръкописи на библиотеката започва през 2014 г. и трябва да завърши през март, 2018 г. В този период трябва да бъдат дигитализирани близо 3 000 ръкописа.

Цялостният проект за дигитализация на библиотеката включва дигитално архивиране на всички произведения, съхранявани в нея - 82 000 ръкописа и 41 млн. страници с цел да ги запази и направи достъпни за учените и световната общественост.

Снимка:
1. Дигитално копие на илюстрация на новата технология Фото: © Ardency Consulting


Коментари (0)Прочетено: 1921 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 88, Март 2017

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 87: ЕЛЕНА СТЕФАНОВА И SELENA ES С УЧАСТИЕ В АЛМАНАХ ЗА УСПЕШНИТЕ БИЗНЕС КАЗУСИ НА БЪЛГАРИЯ
   БРОЙ 87: НОВИЯТ БРОЙ НА COIFFURE BEAUTY – САМО ЗА МОДЕРНИТЕ МЪЖЕ
   БРОЙ 86: 20 ГОДИНИ СПИСАНИЕ МОДА
   БРОЙ 86: ПЕВИЦАТА МАРИНА КИСКИНОВА НА КОРИЦАТА НА COIFFURE BEAUTY
   БРОЙ 85: МИХАЕЛА ФИЛЕВА НА КОРИЦАТА НА „БУЛКА“ С РОКЛЯ НА ХРИСТО ЧУЧЕВ Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли