“HOMO LUDENS” ИЗПРАЩА ПРОВОКАТИВНИ ВИЗУАЛНИ ПОСЛАНИЯ

“HOMO LUDENS” ИЗПРАЩА ПРОВОКАТИВНИ ВИЗУАЛНИ ПОСЛАНИЯ

* Творенията на Ставри Калинов и Венко Мадолев вече са в галерия „Милениум“
** Ставри Калинов: „Работата за мен е като атомен реактор, запалиш ли го веднъж – после няма спиране!“
*** Проф. Любомир Стойков: „Респект пред това мащабно и завладяващо изкуство!“
**** 10% от продажбите от изложбата - за благотворителност

Галерия „Милениум“ и „Арт Клуб Дипломат“ откриха изложбата “Homo Ludens” с произведения на Ставри Калинов и Венко Мадолев. Експозицията включва 15 скулптури и 54 картини на Ставри Калинов в т.ч. графика, акварел, студена керамика с маслени бои, живописни платна – маслени бои и смесена техника, както и 10 графики на Венко Мадолев. Невероятната изложба, която ще продължи до 20 февруари 2023 г., беше официално открита на 25 януари 2023 г. в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89). За пореден път Ставри Калинов потвърждава благородството, хуманизма и социалната си ангажираност, тъй като прави поредния си благотворителен жест, като дарява 10% от продажбите от изложбата на децата в защитено жилище в Луковит.

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Изложбата бе открита от известния културолог и естет проф. Любомир Стойков, който подчерта: „Реших името на тази изложба да е “Homo Ludens”, тъй като бунтарят Ставри Калинов по уникален начин олицетворява идеята на Йохан Хьойзинха за играещия човек. Ще призная, че с не по-малко основания заглавието й можеше да бъде “Homo Faber” („Произвеждащият човек“) по аналогия с едноименния роман на Макс Фриш, защото Калинов е истинска фабрика за изкуство – неуморим, неизтощим, вечно ангажиран със създаването на своите скулптури, картини, графики и чудесни произведения от метал, стъкло, керамика, коприна и какво ли още не. Естетическият протест на Калинов е облечен в много атрактивна дреха, чийто основни мотиви са иносказанието, приказката, иронията, гротеската, хиперболата и детинското удивление пред природата и обществото. Ставри е цар на артистичната импровизация и безграничното въображение. Изкуството му е мащабно, силно въздействащо, необикновено завладяващо и възхитително. Респект и поклон пред маестро Ставри Калинов. Успех на съвместната му изложба с Венко Мадолев.“

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Своеобразен лайтмотив на събитието е посланието на Ставри Калинов: „Когато си направил нещо на един дъх – после му се възхищаваш и си те държи в напрежение – това за мен е истината. Всяка една работа за мен е един атомен реактор – запалиш ли го веднъж, после няма спиране, и той не би трябвало да угасне. Творбите ми са такива, че погледнеш ли ги, непрекъснато ти се иска пак да ги гледаш, защото намираш все нови и нови неща в тях. Дават ти възможност да си съзидателен в този момент!“.

Слова за творчеството на Ставри Калинов и Венко Мадолев произнесоха също управителят на галерия „Милениум“ и меценат на експозицията Васил Банов, както и арт мениджърът на галерията и меценат на изложбата Анна Банова.

През месец май експозицията ще продължи в Улан Батор, благодарение на негово превъзходителство Камен Милков, почетен консул на България в Монголия.

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Ставри Калинов

Откриването на изложбата “Homo Ludens” в галерия „Милениум“ беше уважено от редица ярки български представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които д-р Неделя Щонова, Димитър Бербатов, проф. Чавдар Попов, Ангел Станев, проф. Петко Тодоров, Ана-Мария Гюзелева, Мария Недкова, Жана Жекова, Жени Живкова, Албена Александрова, София Борисова, Мария Радославова, Иван Сираков, Камен Милков, Силвия Калинова, Антония Първанова, Мила Захариева, Десислава Краваева, инж. Илиян Терзиев, Гергана Стоянова, Живко Седларски, Мадлена Иванова, Екатерина Свечева. Присъстваха и много студенти на проф. Любомир Стойков от Националната художествена академия, СУ „Св. Климент Охридски“ и УНСС.

Снимки:

1. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с творецът Венко Мадолев.
2. Скулпторът и художник Ставри Калинов пред своите произведения.
3. – 5. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с проф. д.н. Любомир Стойков.
6. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с творецът Венко Мадолев и проф. д.н. Любомир Стойков и Калин Стойков.
7. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с творецът Венко Мадолев, проф. д.н. Любомир Стойков, Васил Банов и Ангел Станев.
8. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с Анна Банова и Васил Банов.
9. Проф. д.н. Любомир Стойков по време на откриването на изложбата “Homo Ludens” заедно със Ставри Калинов.
10. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с Димитър Бербатов.
11. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно със Силвия Калинова.
12. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно със Силвия Калинова и семейство Станеви.
13. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с Евгения Живкова.
14. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с проф. д.н. Любомир Стойков и Гергана Стоянова.
15. Скулпторът и художник Ставри Калинов и д-р Неделя Щонова.
16. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с проф. д.н. Любомир Стойков, Екатерина Свечева – лице на „Златна игла 2022“ и Евелин Павлова.
17. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с Любен Станев и Димитър Бербатов.
18. Проф. д.н. Любомир Стойков и Димитър Бербатов.
19. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с проф. д.н. Любомир Стойков и Димитър Бербатов.
20. Скулпторът и художник Ставри Калинов и Аспарух Карастоянов.
21. Скулпторът и художник Ставри Калинов и Иван Сираков.
22. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с Десислава Краваева и Ивана Краваева.
23. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с Роси Рос и нейния син.
24. Скулпторът и художник Ставри Калинов и Ана-Мария Гюзелева.
25. Проф. д.н. Любомир Стойков заедно с Евгения Живкова.
26. Проф. д.н. Любомир Стойков заедно с д-р Неделя Щонова.
27. Проф. д.н. Любомир Стойков заедно с Димитър Бербатов, София Борисова и Мадлена Иванова.
28. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с твореца Венко Мадолев и д-р Неделя Щонова.
29. Скулпторът и художник Ставри Калинов заедно с проф. д.н. Любомир Стойков, Ангел Станев и Любен Станев.
30. Семейство Банови и семейство Станеви.

Фото: © Алма комуникация / Божидар Марков
Прочетено: 80 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 122, Януари 2023

“HOMO LUDENS”: ИЗЛОЖБА НА МАГНЕТИЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ

* Галерия „Милениум“ представя произведения на
Ставри Калинов и Венко Мадолев
25.01.2023 г. – 20.02. 2023 г.

Галерия „Милениум“ и „Арт Клуб Дипломат“ представят изложба “Homo Ludens” с произведения на Ставри Калинов и Венко Мадолев. Експозицията включва 15 скулптури и 54 картини на Ставри Калинов в т.ч. графика, акварел, студена керамика с маслени бои, живописни платна – маслени бои и смесена техника, както и 10 графики на Венко Мадолев. Изложбата ще бъде официално открита на 25 януари 2023 г. (сряда) от 18:00 ч. от семейство Анна и Васил Банови, меценати и мениджъри на галерията. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия. Творенията ще бъдат изложени в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89) от деня на откриването до 20 февруари 2023 г.

Ставри Калинов

Презентаторът и модераторът на изложбата - проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и преподавател в Националната художествена академия: „Преди четвърт век определих творчеството на изумителния ни художник и скулптор Ставри Калинов като магнетично, мистериозно и меродавно или още като „естетически синдром на тройното „М“. С годините се убеждавам, че маестрото е станал още по-магнетичен, още по-мистериозен и още по-автентичен. Той играе, когато твори и твори, когато играе. Приказните и зрелищните сюжети и мотиви в неговите произведения, виртуозното му боравене с нетрадиционни материали, както и безграничното му въображение го привилегироват да заема подобаващото му се място сред най-достойните и най-неординерни български творци! Изложбата “Homo Ludens” (съвместно с Венко Мадолев) е поредното доказателство за това!“. 

Homo Ludens

Homo Ludens

Анна Банова, арт мениджър на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, споделя следното за живописеца: „Имам честта да представя изложбата на уникалните творци Ставри Калинов и Венко Мадолев. Заглавието на изложбата е “Homo Ludens” което означава „Играещият човек“. С какво си играе Ставри Калинов?  С техниките, с неговия ум, с нашия ум, с интелекта, който според твореца е да декодираш вътрешния си свят. Авторът създава реалност, която е свръхестествена, божествена, трудно разбираема, защото Ставри Калинов не може да бъде вкаран в общоприетата норма, не може да бъде определен като представител на определен художествен стил. Той е новатор, създател на нови техники и както казва той: „Създавам ноу-хауто“. Авторът Ставри Калинов борави с изключително богати изразни средства – бронз, злато, сребро, керамика, стъкло, маслени бои, акварел, графични техники и други нетрадиционни материали. Прави една чудесна компилация между съвременни и традиционни похвати, съчетавайки изящното деликатно изкуство със своите неповторими и уникални фантастични образи.“
Васил Банов – мениджър и управител на галерия „Милениум“, и меценат на изложбата изтъква следното: „Имам изключителния шанс този път да представя една уникална изложба на художниците Ставри Калинов и Венко Мадолев. Ставри е голям творец, който работи в сферата на скулптурата, живописта и в сферата на графиката, и точно в това изкуство заедно с графика Венко намират допирни точки“.

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Венко Мадолев има зад гърба си няколко самостоятелни изложби и участия в международни биеналета. За творчеството му Анна Банова казва: „Неговият вътрешен свят е динамичен като него самия, хармоничен с усещането за близост, която пресъздава в литографиите си. Близостта между мъжа и жената, между рибаря и рибата, близост към спомена ни за стария град и полета на птицата. Полетът на неговата душа, това е нещото, с което си играе Венко Мадолев.“

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Homo Ludens

Снимки:

1. Скулпторът и художник Ставри Калинов.

2. Скулптура „Изидора“, 30 х 20 см.

3. Скулптура „Лудият рибар“, 80 х 80 см.

4. Скулптура „Пегас“, 40 х 15 см.

5. Скулптура „Цигуларят”, 32 х 10 см. с квадратен постамент – 8 см.

6. Картина „Композиция“, 110 х 70 см.

7. Картина „Композиция“, 100 х 70 см.

8. Картина „Композиция“, 37 х 27,5 см.

9. Картина „Молив върху картон“, 27,5 х 27,5 см.

10. Картина „На лов“, 125 х 125 см.

11. Картина „Жената и птицата“, 125 х 125 см.

12. – 15. Произведения на твореца Венко Мадолев – „Морски спомен“, 46 х 55 см.
Прочетено: 187 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 122, Януари 2023

АТРАКТИВНА ЕКШЪН КОМЕДИЯ ТРЪГВА ПО ЕКРАНИТЕ

* Или как двамата мега актьори се развихрят в „Операция Форчън: Троянски кон“

Калин Стойков

„Операция Форчън: Троянски кон“ е най-новата колаборация между емблематичния режисьор Гай Ричи и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм. В тази шпионска комедия Стейтъм играе ролята на Орсън Форчън, супер шпионин на мисия, който на всяка цена трябва да попречи на богат търговец на оръжия (Хю Грант) да се сдобие със смъртоносна нова технология, която може да промени световния ред.

Операция Форчън: Троянски кон

Орсън Форчън трябва да се ориентира в света на шпионажа с помощта на някои от най-способните агенти, изиграни от Обри Плаза, Кари Елуис, и Бъгзи Малоун. Но дори и с най-добрите от най-добрите в своя отбор, Форчън не може да се справи с хитрия и безмилостен търговец на оръжия Грег Симъндс (Хю Грант).

Форчън измисля необичаен план, който включва наемането на най-голямата звезда на Холивуд - Дани Франческо, изигран от Джош Хартнет. Заедно Форчън и Франческо, всички останали агенти се впускат в супер секретна необикновена мисия, за да спасят света.

По време на филма виждаме как Орсън Форчън използва целия си арсенал от шпионски трикове и хитрости, за да надхитри опонентите си и да постигне главната си цел, а именно блокирането на Грег Симъндс. Публиката ще бъде забавлявана от високоскоростни автомобилни преследвания, напрегнати екшън сцени и остроумни диалози, които са основна част от филмите на Гай Ричи и като цяло – от високотехнологични сцени и ефекти.

Операция Форчън: Троянски кон

Един от най-вълнуващите аспекти на филма е химията между Джейсън Стейтъм и Джош Хартнет. Между двамата актьори има страхотно привличане на екрана, което прави партньорството им още по-приятно за гледане. Точно тази химия допринася техните сцени заедно да са сред най-запомнящите се във филма.

Като цяло „Операция Форчън: Троянски кон“ е задължителна лента за любителите на екшън и комедийни филми. Благодарение на звездния актьорски състав, бързо развиващия се сюжет и уникалния стил на режисьора Гай Ричи, този филм със сигурност ще забавлява публиката и ще я накара да иска още.

„Операция Форчън: Троянски Кон“ тръгва ексклузивно по кината на 13 януари. В никакъв случай не бива да се пропуска тази вълнуваща и наситена с екшън шпионска комедия. Перфектна комбинация от хумор и вълнуващ екшън, със страхотен актьорски състав и емблематичен режисьор, това е филм, който ще си струва отделеното време. С Джейсън Стейтъм и Джош Хартнет в главните роли, със сигурност коефициентът на екшън и комедия ще бъде висок.

Видео: Официален трейлър на „Операция Форчън: Троянски кон“

Снимки:

1. Постер от филма „Операция Форчън: Троянски кон“.

Фото: © Форум Филм България

2. Кадър от филма „Операция Форчън: Троянски кон“.

Фото: © filmlink
Източник: Форум Филм България
Прочетено: 269 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 122, Януари 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 121: ЖИВОПИСЕЦЪТ ЮРИЙ КОВАЧЕВ АПЕЛИРА ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО
   БРОЙ 121: „Театрална магия“ – една необичайна и магична фотоизложба
   БРОЙ 120: НЕОБИКНОВЕНАТА ЖИВОПИС НА ПЕТЪР ПИРОНКОВ
   БРОЙ 120: ДУХОВНИТЕ И КУЛТУРНИ ПОСЛАНИЯ НА ПЕТЪР ПИРОНКОВ
   БРОЙ 120: НАЙ-ТАЛАНТЛИВИТЕ ЖЕНИ ХУДОЖНИЦИ МЕЖДУ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли