НЕПРЕХОДНИТЕ УСЕЩАНИЯ НА ЮРИЙ КОВАЧЕВ В НАЙ-НОВАТА МУ ИЗЛОЖБА

НЕПРЕХОДНИТЕ УСЕЩАНИЯ НА ЮРИЙ КОВАЧЕВ В НАЙ-НОВАТА МУ ИЗЛОЖБА

* В навечерието на Рождество Христово галерия „Милениум“ представя произведения на известния живописец

Хелена Тодорова

В навечерието на Рождество Христово - на 5 декември т.г. в столичната галерия „Милениум“ ще бъде открита самостоятелната изложба „Непреходни усещания“ на самобитния художник Юрий Ковачев. В експозицията са включени характерни творби за майстора на четката като пейзажи, натюрморти, балерини и портрети на български възрожденци. Домакини са Анна и Васил Банови - меценати и мениджъри на галерията. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия.

Новата изложба на Юрий Ковачев

Емблематични за Юрий Ковачев са портретите на такива български възрожденци, като Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Гоце Делчев, Яне Сандански и др.

Новата изложба на Юрий Ковачев

Новата изложба на Юрий Ковачев

За тях маестрото споделя: „С течение на времето осъзнавам, че всеки един от тези образи е силно митологизиран и определено може да се каже, че излъчването им граничи с това на иконите. Това е напълно разбираемо, тъй като всички ние имаме духовната нужда от силни и безспорни водачи. Чрез образите, които създавам, се опитвам да запечатам точно този миг в очите им – мигът от великите дела, които ни правят нация с история, с която можем да се гордеем, и миг, който ги прави икони, пред които се покланяме.“.

Новата изложба на Юрий Ковачев

Новата изложба на Юрий Ковачев

Новата изложба на Юрий Ковачев

Известният ни живописец избягва да коментира начина, по който създава картините си, тъй като те са достатъчно красноречиви само по себе си. Посланията на неговите творби убедително говорят за емоционалното му състояние и често пъти правят думите безпомощни да изразят изцяло неговите вълнения, трепети и душевни вибрации, породени от мощта на вдъхновението и вдъхновяващата мощ. Творенията на Юрий Ковачев ще бъдат изложени в галерия „Милениум“ – София, бул. „Витоша“ №89 от 5 декември (когато е официалното откриване в 19:00 часа) до 5 януари 2024 година.

Новата изложба на Юрий Ковачев

Новата изложба на Юрий Ковачев

Новата изложба на Юрий Ковачев

Новата изложба на Юрий Ковачев

Снимки:
1. Постер на изложбата „Непреходни усещания“ на Юрий Ковачев.
2. Портрет на Васил Левски, нарисуван от Юрий Ковачев.
3. Портрет на Христо Ботев, нарисуван от Юрий Ковачев.
4. Портрет на Георги Раковски, нарисуван от Юрий Ковачев.
5. Портрет на Георги Бенковски, нарисуван от Юрий Ковачев.
6. Портрет на Стефан Караджа, нарисуван от Юрий Ковачев.
7. Портрет на Гоце Делчев, нарисуван от Юрий Ковачев.
8. – 10. Творби на художника Юрий Ковачев.
Фото: Личен архив на Юрий Ковачев
Прочетено: 545 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 125, Ноември 2023

НЕПОВТОРИМОТО ИЗКУСТВО НА ДИМИТЪР БУЮКЛИЙСКИ

* Галерия „Милениум“ показа 35 уникални творби на емблематичния художник

Радинела Гелева

В Галерия „Милениум“ бе открита юбилейната изложба живопис на именития български художник Димитър Буюклийски - Мичи. Изложбата, която бележи 80 години от рождението и една година от кончината му, ще продължи до 21 ноември 2023 г. в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ № 89).

Димитър Буюклийски - Мичи

В експозицията са включени 35 творби, които обхващат голяма част от творчеството на Димитър Буюклийски. Освен готовите картини, се откриват и негови проекти, които носят характеристиките и значението на завършените творби, като там се вижда зараждането на идеята и превръщането му в шедьовър. Цялостното творчество на Димитър Буюклийски – Мичи беше представено от изкуствоведа Мария Василева, която преди години написа много интересна книга за него.

Димитър Буюклийски - Мичи

Васил Банов – мениджър и управител на галерия „Милениум“, характеризира изкуството на художника по следния начин: „В експозицията сме представили селектирана колекция от негови картини, които са обхванали голяма част от сюжетите и периодите на неговото творчество. Ценителите ще могат да видят една живопис на световно ниво. Димитър Буюклийски е истински феномен в българското изкуство. При него няма нищо случайно, нищо необмислено… напротив – през цялото време той е отстоявал естетическия си идеал и се е стремял  към съвършенството“.

Димитър Буюклийски - Мичи

В словото си за Димитър Буюклийски Васил Банов отбеляза също: „При една от нашите срещи го попитах: „Мичи, какво мислиш, с това море от така наречени ментата и фалшификати на пазара, ще започнат ли да фалшифицират и твоите картини?“. Неговият отговор беше много прост и ясен: той даде за сравнение крадец, който вижда достатъчно висока ограда. Крадецът ще предпочете да я заобиколи и да влезе в съседната къща. Ето това беше Димитър Буюклийски за мен, а предполагам и за всички негови фенове, ценители и съмишленици - един творец, който непрекъснато надграждаше своята ограда до едно изключително високо ниво в изкуството“.

Димитър Буюклийски - Мичи

Арт мениджърът на галерията Анна Банова изтъкна: „Не е лесно да се коментира изкуството на художник от такава величина. Той трудно може да бъде обяснен и категоризиран. Картините на Мичи не са просто стилизация на образите. Това е стриктно обмислена композиция, която ни отвежда в перфектно подредения и хармоничен свят на художника. Картините му носят спокойствие, дълбочина и безкрайност. Философията, която следва художникът гласи, че живописта трябва да носи радост, да зарежда хората с положителна емоция, да отвежда в една по-висока вибрация. Това постига авторът, използвайки максимално обобщените форми, вълнообразните линии и овалните фигури, които създават визуално спокойствие“.

Димитър Буюклийски - Мичи

На откриването на изложбата присъстваха десетки ценители и почитатели на Мичи, представители на артистичните и деловите среди и др. Сред тях бяха съпругата на художника Мая Буюклийска, Владимир Пенев, проф. Любомир Стойков, Димитър Гочев, Стою Пиронков, Веселин Фердинандов и др.
Българската култура трябва да се гордее с Димитър Буюклийски - Мичи и поради факта, че той е единственият художник, който успява да отдаде картини на най-голямата аукционна къща, а именно Сотбис, които продават на търг с наддаване, а не само с откупуване.

Димитър Буюклийски - Мичи

Димитър Буюклийски - Мичи

Димитър Буюклийски - Мичи

Димитър Буюклийски - Мичи

Димитър Буюклийски - Мичи

Снимки:

1. Постер за изложбата с творби на Димитър Буюклийски – Мичи.

2. – 4. Произведения на художника Димитър Буюклийски – Мичи.

5. Васил Банов и Анна Банова.

Фото: Личен архив на галерия „Милениум“

6. Проф. Любомир Стойков заедно с Анна Банова и Васил Банов.

7. Проф. Любомир Стойков по време на откриването на изложбата.

8. Проф. Любомир Стойков заедно със съпругата на Димитър Буюклийски - Мичи – Мая Буюклийска.

9. Проф. Любомир Стойков заедно с продуцента и режисьора Димитър Гочев.

10. Проф. Любомир Стойков заедно с художника Владимир Пенев.

Фото: Личен архив на проф. Любомир Стойков
Прочетено: 592 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 125, Ноември 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 124: ПРОИЗВЕДЕНИЯТА НА ПЕТЪР МИЧЕВ ОБИТАВАТ ДРУГ ПАРАЛЕЛЕН СВЯТ
   БРОЙ 124: ВЪЛШЕБНИТЕ КАРТИНИ НА ПЕТЪР МИЧЕВ
   БРОЙ 124: АТРАКТИВНИ КИНОПРЕМИЕРИ
   БРОЙ 123: МАГНЕТИЧНОТО ИЗКУСТВО НА ХУДОЖНИКА КОСТАДИН ЖИКОВ
   БРОЙ 123: ГАЛЕРИЯ „МИЛЕНИУМ“ ПРЕДСТАВЯ НОВИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА КОСТАДИН ЖИКОВ
   БРОЙ 123: ФИНИЯТ АРТИСТИЗЪМ НА ЮРИЙ КОВАЧЕВ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing