ДОНА КАРЪН: КРАЛИЦАТА НА СЕДМО АВЕНЮ

ДОНА КАРЪН: КРАЛИЦАТА НА СЕДМО АВЕНЮ

Радинела Гелева

Дона Карън е родена на 2 октомври 1948 година с името Дона Айви Фаске във Форест Хилс, Ню Йорк. Баща ѝ е бил шивач, а майка ѝ модел в района на Ню Йорк. Фаске е почитател на модата от ранна детска възраст. На 14 години тя лъже за възрастта си и започва работа като продавач-консултант в бутик за дрехи. Въпреки че напуска гимназията, за да работи, по-късно е приета в престижното училище Parsons School of Design в Ню Йорк.

Докато е все още е в училище, Карън получава престижна работа при дизайнерката Ан Клайн. Работата ѝ там се оказа толкова впечатляваща, че в рамките на две години тя е обявена за асистент дизайнер. До 26-годишна възраст Дона, която по това време е омъжена за първия си съпруг Марк Карън, е обявена за главен дизайнер на марката.

Издигането ѝ до върха на компанията Anne Klein се случва не много след смъртта на дизайнера-основател. Под ръководството на Карън и с помощта на неин колега и приятел – Луис Дел'Олио, марката процъфтява.

През 1984 г. американката решава да се раздели с марката Anne Klein и да продължи сама. Дебютира през 1985 година, с първата си дамска колекция - „модерни дрехи за съвременните хора“, на собствения ѝ бранд Donna Karan.

През 1989 г. пресата я нарича „Кралицата на седмо авеню", поради нарастващото ѝ влияние върху модата. Тогава осъзнава, че има необходимост от по-достъпна модна линия и разширява бранда Donna Karan в Donna Karan New York.  Две години по-късно създава DKNY Jeans, колекция от деним. DKNY за мъже стартира през 1992 г., а година след това пуска линията Signature, отново за мъжкия пол. От тогава са създадени редица продукти с името на марката – от детски дрехи до мебели.

През лятото на 2015 г. дизайнерката напуска Donna Karan International, след което  LVMH продава компанията, включително все още действащия DKNY, на гиганта G-III за 650 милиона долара. Когато Карън разбира за това е изненадана, но и впечатлена от качеството на марката.

През годините Дона Карън е носител на множество награди и отличия. През 2003 г. тя става първата американка, получила наградата „Суперзвезда“ на Fashion Group International. На следващата година получава престижната награда за постижение в живота от „Съвета на модните дизайнери на Америка“.

Карън издава биографична книга The Journey of a Woman през 2004 г. През следващата година се оттегля от поста на ръководител на бранда си, за да посвети времето си на Urban Zen, лайфстайл марка, която стартира през 2007 г.

Снимки:

1. Дизайнерката Дона Карън.

Фото: sandrascloset.com

2. Дона Карън и Луис Дел‘Олио.
Фото: Courtesy / wwd.com

3. Аутфит на Donna Karan от 2014 година.
Фото: Startraks Photo / REX Shutterstock

Източници:
https://www.businessoffashion.com/community/people/donna-karan-4
https://www.britannica.com/biography/Donna-Karan
https://www.biography.com/fashion-designer/donna-karan
https://www.encyclopedia.com/books/politics-and-business-magazines/donna-karan-company
Прочетено: 2185 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 117, Март 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 116: ДЖИМИ ЧУ – ЧУДОТО ЗА ЖЕНСКИТЕ ОБУВКИ
   БРОЙ 115: РЕНЦО РОСО – СИНЪТ НА ФЕРМЕР, ПРЕВЪРНАЛ СЕ В КРАЛ НА ДЖИНСИТЕ
   БРОЙ 114: ФРАНЧЕСКО РАГАЦИ – ОТ ЗАГЛАВИЕ НА КНИГА ДО МОДНА КЪЩА
   БРОЙ 113: С ДЪХ НА МИНИМАЛИЗЪМ: МОДНАТА ДИЗАЙНЕРКА ЖИЛ ЗАНДЕР
   БРОЙ 112: РИКАРДО ТИШИ: „ЧЕРНОТО Е ВИНАГИ ЕЛЕГАНТНО“

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing