ПОЛ СМИТ – ДИЗАЙНЕРЪТ С РИЦАРСКО ЗВАНИЕ

ПОЛ СМИТ – ДИЗАЙНЕРЪТ С РИЦАРСКО ЗВАНИЕ

Елизабет Астарджиева

Пол Смит е роден през 1946 година в Нотингам, Англия, а детската му мечта е била да стане професионален състезател по колоездене. Напуска училище на 15-годишна възраст и започва работа в склад за дрехи. Смит претърпява инцидент, докато кара колело и при престоя си в болницата се сприятелява с хора от местния колеж по изкуствата, които го въвеждат в света на изкуството и модата. Тогава решава, че иска да бъде част от този вълнуващ нов свят.

Дизайнерът Пол Смит

Пол презентира дебютната си колекция в Париж през 1976 г., а три години по-късно отваря магазин в Лондон. През 1990 г. създава първата си детска колекция, но популярността и успехът му продължават да нарастват и проектира дамска модна линия.

Смит си сътрудничи с дизайнера Cappellini през 2002 г. и заедно създават колекция от мебели. На следващата година проектира текстил за тапицерия в сътрудничество с компанията “Maharam”. Текстилът е вдъхновен от костюм на райета, който се превръща в класическа визия за марката “Пол Смит“. През 2003 г. печели наградите “British Style Awards” в категориите „Дизайнер на годината за мъжко облекло“ и „Съвременен дизайнер на годината за женско облекло“.

Пол Смит в първия си магазин.

Марката „Пол Смит“ предлага дрехи, аксесоари, обувки, аромати и мебели както за мъже, така и за жени. Тъй като произвежда аутфитите предимно в Англия и Италия, използваните тъкани са френски, италиански или британски.

Известен с положителните си възгледи за бизнеса и живота, Смит се превръща в ключова фигура на британската модна индустрия. Макар че днес е международно известен, е останал много земен. Той често посещава магазините си, разговаря с клиенти и научава за нуждите им. Въпреки че е един от най-успешните финансово модни бизнесмени в света, той е споделял много пъти за омразата си към стремежа на обществото към богатство.

Пол Смит в първия си магазин.

Снимки:

1. Дизайнерът Пол Смит.

Фото:  © famousfashiondesigners.org

2. Пол Смит в първия си магазин.

Фото: © Pinterest.com

3. Последната колекция на Пол Смит – пролет / лято 2022.

Фото: © artsandculture.google.com

Източници:
http://www.catwalkyourself.com/fashion-biographies/paul-smith/
https://www.vogue.co.uk/article/paul-smith
Прочетено: 1946 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 118, Май 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 117: ДОНА КАРЪН: КРАЛИЦАТА НА СЕДМО АВЕНЮ
   БРОЙ 116: ДЖИМИ ЧУ – ЧУДОТО ЗА ЖЕНСКИТЕ ОБУВКИ
   БРОЙ 115: РЕНЦО РОСО – СИНЪТ НА ФЕРМЕР, ПРЕВЪРНАЛ СЕ В КРАЛ НА ДЖИНСИТЕ
   БРОЙ 114: ФРАНЧЕСКО РАГАЦИ – ОТ ЗАГЛАВИЕ НА КНИГА ДО МОДНА КЪЩА
   БРОЙ 113: С ДЪХ НА МИНИМАЛИЗЪМ: МОДНАТА ДИЗАЙНЕРКА ЖИЛ ЗАНДЕР

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing