ДАНИЕЛ РОУЗБЕРИ: „ДА БЪДА РАЗЛИЧЕН БЕШЕ НАЧАЛОТО“

ДАНИЕЛ РОУЗБЕРИ: „ДА БЪДА РАЗЛИЧЕН БЕШЕ НАЧАЛОТО“

Радинела Гелева

Американският дизайнер Даниел Роузбери поема поста артистичен директор на „Скиапарели“ след напускането на Бертран Гийон през април 2019 година, като преди това е прекарал 10 години в модната къща на Том Браун. През 2018 година напуска обичаната си работа като дизайн директор, признавайки, че това го е ужасявало. „Знаех, че трябва да създам празнина в живота си, за да може нещо да я запълни“, споделя творецът.

Американският дизайнер Даниел Роузбери

Роузбери е роден на 5 септември 1986 година в Тексас и израства отдалечен от света на висшата мода, но още като малко момче мечтае за авангардни творения. Детството му обградено със скулптури и картини, а изкуството е било неизменна част от него. Той и тримата му братя и сестри са отгледани в дълбоко религиозно семейство на баща свещеник и майка художник и дори обмислял да влезе в семинария. След като завършва гимназия, пътува с мисии за християнска служба до Хавай, Йордания, Пакистан и различни места в Израел. След завръщането си в САЩ се записва в “New York's Fashion Institute of Technology”, където се оказва привлечен от чувствеността на Азедин Алая, емоционалното изобилие на Кристиан Лакроа и хладния интелектуален футуризъм на Никола Гескиер. След две години, прекарани в Института, Даниел прекъсва образованието си и започва работа в модната къща „Том Браун“ през 2008 година. През десетте години, в които работи за бранда, се разрастват и обхващат както мъжки, така и дамски колекции и Роузбери получава повишение – дизайн директор на къщата.

Американският дизайнер Даниел Роузбери

В личен план израства в тайнствено мечтание и вселена, изпълнена с фантазии. Изкуството в семейството му е било на почит, а младият артист е подкрепян, виждайки колко обича да рисува. „Бях доста надарен, дори като малък, така че майка ми реши да ме научи да рисувам, което стана моето средство за комуникация. И нямаше да съм там, където съм, ако не бях това младо гей момче и художник в много традиционно семейство, което посещаваше частно училище и редовно ходеше на църква. Ако не бях израснал с тази тайна самоличност, историята нямаше да е същата. Да бъда различен беше началото“, отбелязва артистът.

Като тийнейджър Роузбери мечтаел за колекция, която да бъде публикувана във „Вог“, но никога не е имал намерение да бъде част от модните къщи. Преди присъединяването си в къщата на Том Браун не е работил в модно ателие, но усетът му за създаване и експериментиране го прави идеален за „Скиапарели“, възкресявайки емблематични им мотиви  по смел и нов начин.
Първото ревю на талантливия дизайнер за висша мода е през 2019 година, когато обявява завръщането на „Скиапарели“, почитайки наследството на основателката Елза Скиапарели.  „От това първо ревю представянето ми беше начин да се докажа на тази нова общност от хора като въведение и бях толкова щастлив, защото модната къща ме обгради с хора, които са отдадени на това да следват инстинктите ми и моите мечти, за да ги сбъдна“, споделя ексцентричния талант. През последните години Роузбери се посвещава на съживяването на красивия и неординерен свят на Елза Скиапарели, като същевременно улавя днешната енергия за мода.

Американският дизайнер Даниел Роузбери

Даниел напуска дома си в САЩ, за да се премести в Париж за тази роля, така че е претърпял предизвикателства. Когато го попитат за нещо, от което се страхува, той обяснява: „ Страхувам се, че понякога съм жертвал твърде много от личния си живот за работата си, защото съм работохолик. Аз съм тройна Дева, обичам да създавам и да работя, но това идва с цената на раздяла с хората, които обичам и живота, който познавах в Ню Йорк или Лос Анджелис. Наистина се отказах от всичко това, за да бъда тук и никога не го поставям под въпрос, но това, от което се страхувам, вероятно е, че след петнадесет години ще гледам на това, надявам се, като страхотна кариера, но се притеснявам, че ще има цена, която на този етап не мога наистина да оценя количествено“, допълва още Роузбери.

По време на работата си в модната къща успява да промени визуалния език на марката и въвежда бароковата иконография. Неговата интерпретация на духа на „Скиапарели“ е да създава колекции, предназначени да предизвикват дълбоки емоции в публиката и клиентите – облекло, което остава в съзнанието дълго, след като сезонът е станал част от историята на марката.
Именно защото създава мода, която се издига далеч отвъд всекидневието, тексаският дизайнер се превръща в един от най-търсените артисти от лица като Лейди Гага, Бионсе, Мишел Обама, Кейт Бланшет, Ким Кардашиян, Адел и други. Неговите тоалети са подвижни произведения на изкуството и са създадени да вдъхновяват, и да подчертават идеята, че в модата е важно да бъдеш безстрашен.

Американският дизайнер Даниел Роузбери

Американският дизайнер Даниел Роузбери

Снимки:

1. Артистичният директор на „Скиапарели“ Даниел Роузбери.

Фото: © SCHIAPARELLI / https://www.businessoffashion.com/opinions/luxury/daniel-roseberrys-schiaparelli-has-landed/

2. Даниел Роузбери и първата му колекция за „Скиапарели“.

Фото: © Estelle Hanania / https://www.nytimes.com/2019/08/12/t-magazine/daniel-roseberry-schiaparelli.html

3. Емблематичната рокля на Бела Хадид, с която се появи на филмовия фестивал в Кан през 2021 година.

Фото: © Dominique Charriau / https://www.vogue.fr/jewelry/article/bella-hadid-schiaparelli-dress-cannes-film-festival-red-carpet

4. Тоалет на „Скиапарели“ от колекция “haute couture” за 2022 година.

Фото: © Filippo Fior / Gorunway.com / https://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2022-couture/schiaparelli/slideshow/collection#29

5. Тоалет от последната колекция на „Скиапарели“ - “haute couture” пролет 2023 година.

Фото: © Filippo Fior / Gorunway.com / https://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2023-couture/schiaparelli/slideshow/collection#15  

Източници:
https://www.lofficielusa.com/fashion/daniel-roseberry-schiaparelli-fashion-designer-an-american-in-paris
https://www.businessoffashion.com/community/people/daniel-roseberry
https://aeworld.com/fashion/daniel-roseberry-artistic-director-at-schiaparelli-shares-his-vision-for-the-house/
https://www.harpersbazaar.in/fashion/story/daniel-roseberrythe-designer-who-scripted-schiaparellis-success-story-2592
https://graziadaily.co.uk/fashion/news/daniel-roseberry-schiaparelli/
Прочетено: 992 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 123, Април 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 122: ПИЕРПАОЛО ПИЧОЛИ: „КРАСОТАТА Е УСТОЙЧИВОСТ, А НЕ БЯГСТВО ОТ РЕАЛНОСТТА“
   БРОЙ 121: МАНОЛО БЛАНИК – ДИЗАЙНЕРЪТ НА ВИСОКИТЕ ТОКЧЕТА
   БРОЙ 120: ТОМ ФОРД – ДИЗАЙНЕР, МОДЕЛ И ОЩЕ НЕЩО
   БРОЙ 119: МОДНИЯТ ФЕНОМЕН СТЕЛА МАККАРТНИ
   БРОЙ 118: ПОЛ СМИТ – ДИЗАЙНЕРЪТ С РИЦАРСКО ЗВАНИЕ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing