КАК ДА СПЕСТИМ ПАРИ ДОКАТО КУПУВАМЕ КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ?

КАК ДА СПЕСТИМ ПАРИ ДОКАТО КУПУВАМЕ КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ?

Гергана Дончева Янков

Още с настъпването на месец ноември повечето хора се размечтават за пухкав бял сняг, топла камина и дълги почивни дни. В идиличната картинка попада и представата за коледни филми, приказно коледно дръвче и купища подаръци. 
Колко обаче ни струват усмивките на близките? Имаме ли финансова култура на харчене по празниците или се оставяме да ни водят емоциите? Има ли начин да спестим докато всъщност харчим? 

За да сме щастливи и на 1-ви януари, поглеждайки банковото си салдо, може би е добра идея да следваме някои разумни съвети:

1. Направете списък с имена
Дядо Коледа действа със списък! И вие действайте така. По този начин няма да пропуснете никого и няма да се наложи да пазарувате непредвидено в последния момент. Списъкът помага да добиете реалистична представа колко средства са ви необходими и веднъж съставен е важно да се придържате към него.
2. Бюджет
Бюджетът е от фундаментално значение за пазаруването, защото ако нямате бюджет - няма пазаруване! Американците се доверяват на следната практика: за коледно пазаруване харчат не повече от 1% от годишната им заплата. Да кажем, че годишната ви заплата е 30 000 лв, то би следвало да изхарчите не повече от 300 лв за подаръци. 
3. Списък с подаръци
След като имате бюджет и списък с хора, които да зарадвате, помислете какво точно би ощастливило всеки един реципиент. Когато предварително правим списък с предмети и услуги, които да купим, имаме време да обмислим добре покупките, а това е застраховка, че парите ще ни стигнат за всичко и че ще бъдат оползотворени по най-добрия начин.
4. Приоритизирайте разходите си
Кой по-напред? Еврейската бизнес максима “Pay yourself first” (Платете първо на себе си) може да бъде много от полза и що се отнася до коледните подаръци. Тоест започнете списъка с вашето име. Редно е да следват членовете на вашето домакинство, а едва след това продължете с най-близки роднини, братовчеди, лели и чичовци. Най-близките приятели, някои колеги, а защо не и дългогодишни бизнес партньори също могат да присъстват в списъка ви, обаче нека са на опашката.
5. Пазарувайте рано
За някои може да е странно да се пазарува за Коледа през ноември, но това би ви спестило блъсканиците по магазините, непредвидени покупки и най-вече средства!
6. Възползвайте се от промоции
Ноември месец е месецът на черен петък и всевъзможни промоции. Използвайте случая да отметнете голяма част от списъка, а защо не и целия, месец-два педи 25-ти декември. За да не попаднете в лоша ситуация се уверете, че срокът на годност на продуктите е по-дълъг (за козметика и шоколади например). Трябва и да сте наясно, че няма да можете да върнете или замените закупеното, тъй като Коледа е далеч, а вие имате само 30 дни за смяна или връщане. Най-добре би било да питате вашите близки какво искат да получат - така ще сте спокойни, че няма да се наложи да връщате стоки.

7. Избягвайте емоционални покупки 
Емоциите са хубаво, даже прекрасно нещо! Самият живот е емоция и маркетолозите умеят да манипулират съзнанието ни чрез коледна музичка и ухание на канела, която се разнася от магазините. Гледайки празничните витрини коледният дух ни завладява и тогава купуваме, купуваме, купуваме. И надхвърляме бюджета си многократно, а на 1-2 януари изпитваме финансов махмурлук от “изпитите” до дъно кредитни карти. Ето защо емоционалните покупки не са добро решение ако искаме да пестим докато харчим.
8. Преподарете
Навярно сте чували безброй пъти, че “боклукът за едни е съкровище за други”. Замислете се колко десетки неизползваеми предмети са ви били подарени и ги трупате в килера. Сега е моментът да помислите на кого биха били нужни и да да ги подарите на човек, който би се зарадвал. 
9. Подаръчни ваучери
Подаръчните ваучери са сигурен начин да похарчите точно толкова пари, колкото сте предвидили в бюджета, и нито стотинка повече. Още по-хубавото е, че всеки мол предлага ваучер, който може да бъде похарчен във всеки магазин, а не само в магазин на конкретна марка.
10. Пазарувайте онлайн
Пазаруването онлайн спестява не само време, а и пари, които няма да похарчите за непредвидени покупки. Най-сигурният начин да не бъдем изкушени от емоционални покупки тип „в последния момент“ е като приключим пазаруването с няколко клика на мишката пред компютъра.

Следвайки тези разумни съвети няма как да сбъркате и определено ще си спестите много нерви, негативни емоции и най-вече средства! Хайде, приятно пазаруване и весела Коледа!

1.-3. Илюстративни снимки на коледно пазаруване.
Фото: AdobeStock

Източници:
1. DeMatteo, Megan. 26 януари 2022. How much should you spend on holiday shopping? A financial planner weighs in. [Cited 10 ноември 2022]. Available from: .
2. Solutions, Ramsey. 4 ноември 2022. 25 tips to save money this Christmas. [Cited 11 ноември 2022]. Available from: .
3. Creative Ways to Have Extra Christmas Money. 26 септември 2017. [Cited 10 ноември 2022]. Available from: .
Прочетено: 1633 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 121, Ноември 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 120: Какво трябва да очакваме от бебешка количка?
   БРОЙ 120: ЕСЕННИ ЕТЮДИ
   БРОЙ 119: Съвети от TEODOR при избор на мъжка тениска
   БРОЙ 118: РАДОСТИНА ИЛИЕВА ПРЕЗЕНТИРА ИНТРИГУВАЩИ ТОАЛЕТИ ПРЕД ГОСТИТЕ НА „БГ МОДНА ИКОНА 2022“
   БРОЙ 117: ДОБЪР ИЗБОР ЛИ Е ФОТОТАПЕТЪТ?

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing