УТАЙКА ОТ КАФЕ – ЗА КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА?

УТАЙКА ОТ КАФЕ – ЗА КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА?

Радинела Гелева

Кафето се е превърнало в любима напитка на хората по целия свят. То е съществена част от всекидневието на повечето от нас. Дава ни енергията, от която се нуждаем рано сутрин, и сила да преборим следобедната умора. За съжаление след употреба, утайката от кафето най-често завършва по един и същи начин - в кофата за боклук. Вълшебните кафеени зърна имат много повече приложения и могат да ни помогнат по различни начини - както в домакинството и градината, така дори и за почистване.

Lavazza: Кафеените зърна и техните приложения

Експертите на Lavazza са подбрали 5 интересни начина за използване на утайката от кафе:

Наторяване на градината
В повечето почви липсват жизненоважни хранителни вещества, необходими за оптималния растеж на растенията. Тези от тях, които израстват в такъв тип почви, страдат от липса на хранителни елементи. В резултат на това, повечето градини изискват да бъдат допълнително наторявани, за да се гарантира, че растенията получават необходимото за оцеляването си.

Утайката от кафе съдържа основни хранителни вещества, които подпомагат за дренажа, задържането на вода и вентилацията на почвата в градината. Можете да поръсите утайка от кафе върху почвата или да я добавите към компост, за да я използвате като тор. Разпръскването на утайка от кафе в градината ще привлече червеи, които подпомагат за здрава и богата на нутриенти почва, което води до подобряване на растежа и развитието на растенията. Това е особено полезно за рози, азалии, рододендрони, камелии и други цветя, обичащи по-високо киселинна почва.

Lavazza: Кафеените зърна и техните приложения

Свещи на основата на кафе
Създайте свещи от утайката на кафе, за да освежите дома си с неповторим аромат. Нужни са само четири съставки - утайка от кафе, восък, фитил за свещ и любим буркан. Започнете, като постепенно изсипете восъка в малък буркан, след това добавете и утайката от кафе, като не спирате да разбърквате. Запалвайки една от тези свещи, ще създадете релаксираща и приятна атмосфера, а домът Ви ще се превърне в рай с аромат на кафе.

Lavazza: Кафеените зърна и техните приложения

Неутрализиране на миризми
Утайката от кафе абсорбира всички миризми в заобикалящата среда. Вместо сода за хляб, опитайте да поставите купа с утайка от кафе в хладилника, за да се отървете от миризмите на застояла храна. Ако я поставите в килера, тя може да Ви помогне да се отървете от миризмата на плесен. Освен това, можете да поставите малко изсушена утайка в плитък буркан в задната част на хладилника. По този начин тя ще отдели азот, а в реакция със сярата във въздуха, ще се уловят и извлекат нежеланите миризми.

Lavazza: Кафеените зърна и техните приложения

Полиране на тенджери и тигани
Можете да възвърнете блясъка на всекидневно използваните прибори и да помогнете на тенджерите и тиганите си да изглеждат като нови с помощта на утайка от кафе. Тя има достатъчно абразивна структура, за да изтърка полепналата храна от дъната на тенджерите и тиганите, без да поврежда повърхностите им. С помощта на гъба за почистване, няколко капки препарат и малко количество от утайката, остатъците от храна могат лесно да бъдат отстранени.

Lavazza: Кафеените зърна и техните приложения

Помощ срещу вредители
Утайката от кафе помага при борбата с вредителите в градината. Охлювите и мравките се отблъскват от наличието на утайка, разпръсната в градинските лехи и саксии. Можете с насипаната утайката да създадете бариера около растенията, която предпазва от мравки и охлюви. Имайте предвид, че докато утайката от кафе се разгражда, тя ще направи почвата по-високо киселинна. Друга алтернатива за борба с вредители е да разпръснете ред с от 3-5 см дебелина около “чувствителните” участъци от дома Ви, за да предотвратите навлизане на колонии от мравки. Важно е на всеки две седмици да се подменя кафената утайка.

Снимки:
1. – 5. Кафе „Лаваца“.
Фото: © Lavazza
Прочетено: 604 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 123, Юни 2023

5 ценни съвета за намиране на идеалните дрехи за деца

Намирането на идеалното детско облекло може да бъде едновременно приятно и предизвикателно. Като родители, ние се стремим да обличаме децата си в дрехи, които отразяват тяхната индивидуалност, гарантират комфорта им и отговарят на променящите се нужди. С толкова много възможности за избор, овладяването на набор от практически съвети може да опрости и подобри вашето пазаруване.
В тази статия предоставяме 5 ценни съвета, които да ви помогнат да намерите идеалните елементи за детския гардероб. Тези съвети ще ви позволят да вземете информирано решение да създадете стилно, но функционално облекло, като вземете предвид фактори като тяхната възраст, лични предпочитания и давате приоритет на качеството и практичността.

5 ценни съвета за намиране на идеалните дрехи за деца

Без значение дали търсите облекло за ежедневна употреба, специални събития или просто допълвате елементи за конкретния сезон, тези съвети ще ви осигурят увереността да изследвате царството на детската мода. Подгответе се да подобрите гардероба на вашето дете, като се уверите, че то не само изглежда най-добре, но и се чувства комфортно, като същевременно изразява своя индивидуален стил. Нека се задълбочим в тези 5 съвета, които ще опростят търсенето на безупречно детско облекло и ще направят целия процес лесен и приятен.

1. Размер
Когато пазарувате детски дрехи, е важно да вземете предвид тяхната възраст и растеж. Имайте предвид, че децата растат бързо, така че е разумно да изберете дрехи в малко по-голям размер или да изберете регулируеми елементи. Освен това проверете препоръките за възрастта на етикетите на дрехите, за да сте сигурни, че са подходящи за вашето дете.

2. Лични предпочитания
Ако детето ви е по-голямо, включете го в процеса на избиране на дрехи, като вземете предвид и предпочитанията му. Помислете за любимите цветове, модели и стилове. Насърчаването на тяхното мнение помага за развитието на личния им стил и повишава увереността. Така детето ще има възможност да взима само решения, да прави различни комбинации и да изгради личния си стил. Разбира се, вашата задача се изразява в това, че трябва да му помогнете и да го насочите. Един от най-лесните начини е да се спрете на детски летни комплекти за момиче и момче, като по този начин то ще има самочувствие, че само избира своя тоалет, но в същото време ще бъде улеснено и няма да се изисква да подбира различни елементи.

3. Качество, издръжливост и удобство
Когато избирате дрехи за вашето дете, комфортът трябва да е основен приоритет. Изберете меки, дишащи материи като памук и избягвайте драскащи материали или дразнещи шевове. Съветваме ви да подберете модели, които позволяват свобода на движение за активна игра и да избегнете прекалено тесните модели.

Проверете шевовете и качеството на тъканта, за да сте сигурни, че могат да издържат на нормално износване. Добре изработените дрехи са не само издръжливи, но и поддържат формата и добрия си вид при многократни пранета.

4. Инвестирайте в класически елементи
Когато пазарувате нови дрехи, обмислете дали да не инвестирате в универсални елементи, които могат да се съчетават безпроблемно, за да създадете безкрайни възможности за обличане. Избирайки такива артикули, човек може да увеличи максимално възможностите на гардероба си, като същевременно предотврати голямото наличие на дрехи. Добра идея е също така да изберете цветова схема, която да допълва различните елементи. Това може да помогне за създаването на съгласувани и координирани визии без да е необходимо да се положи много усилие.

5. Доверете се на личните си инстинкти
И накрая, доверете се на инстинктите си, когато избирате дрехи за вашето дете. Вие го познавате най-добре и комфортът и щастието му трябва да са на преден план в процеса на вземане на решения. Ако не се чувства добре или нуждите му не са удовлетворени, доверете се на себе си, за да направите най-добрия избор за тях.

Открийте радостта от намирането на перфектното облекло за вашето дете и се насладете на избора на дрехи, които са едновременно стилни и функционални, позволявайки му да изрази своята уникална индивидуалност. Тези съвети ще ви помогнат да създадете гардероб, който не само допринася за очарователната визия, но също така го карат да се чувства прекрасно. Така че се наслаждавайте на това модно приключение и гледайте как вашето мъниче блести в новите си дрехи!
Прочетено: 678 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 123, Юни 2023

Какво да вземете предвид при избора на спортни обувки?

 

Свикнали сме да избираме своите официални обувки с особено внимание, може би защото се очаква да ги носим при специални поводи. За сметка на това, когато говорим за спортна екипировка се насочваме към първия тип кецове, които са привлекли погледа ни. В резултат на това може да почувстваме неудобство, а и в някои случаи сериозен дискомфорт. Ето за какво е добре да гледаме, купувайки обувки за спорт.

Как да изберем правилния чифт спортни обувки

Как да изберем правилния чифт спортни обувки?

  • Купете обувки от специализиран онлайн магазин. Ще получите ценна информация за вида на обувката, необходима за вашия спорт.
  • Пробвайте спортни обувки след тренировка или бягане и в края на деня, когато краката ви са леко подути.
  • Носете същия тип чорап, който бихте носили за този спорт.
  • Проверете прилягането. Когато обувката е на крака ви, трябва да можете свободно да мърдате пръстите си. Уверете се, че можете да поставите поне един палец между най-дългия си пръст и върха на обувката. Обувките трябва да са удобни веднага щом ги пробвате. Не планирайте да паснат по-добре с времето, важно е  как се чувствате в момента.
  • Сменяйте редовно обувките. След 300-500 мили бягане или 300 часа упражнения, омекотяващият материал на обувката обикновено се износва и е време да смените обувките. Някои от топ моделите като caterpillar например, ще издържат много по-дълго

Видове спортни обувки

Спортните обувки могат да варират по дизайн, материал и тегло. Тези разлики са в това, да защитят областите на краката, които са най-натоварени по време на определена спортна дейност.  Повечето спортове на корт например, изискват тялото да се движи интензивно на всички посоки. В резултат на това повечето спортни обувки от тази категория са подложени на тежко натоварване. Моделите обувки за лека атлетика, които често се предлагат,  имат характеристики, които  да отговорят на специфичните нужди и тренировъчни стилове на отделните бегачи.
Разбира се, спортните обувки може и да са свежи и пример за това са chiara ferragni

Какво да търсим в една спортна обувка?

  • Маратонки

Ако изберете омекотена обувка, потърсете цялостно поглъщане на удара, гъвкавост, контрол и стабилност в зоната на петата (твърда вложка, използвана за подсилване на чашката на петата на обувка). Тези функции могат да помогнат за предотвратяванеболка в петата, фрактури от стрес и други наранявания при претоварване.

  • Обувки за ходене

Ако ходенето е любимата ви дейност, потърсете лека обувка с допълнително поглъщане на удара в петата на обувката и особено под топката на крака. 

  • Обувки за тенис

Тенисистите се нуждаят от обувка, която поддържа стъпалото по време на бързи движения отстрани настрани или смяна на теглото. Потърсете обувка, която осигурява стабилност от вътрешната и външната страна на крака.

  • Баскетболни обувки

Ако баскетболът е вашият спорт, изберете обувка с дебела, твърда подметка. Това дава допълнителна стабилност при бягане на корта. Високата обувка може да осигури допълнителна опора, но не е задължително да намали риска от изкълчване или нараняване на глезена.

  • Кростренажори

Как да изберем правилния чифт спортни обувки

Обувките aining или кростренажорите комбинират няколко от горните функции, така че да можете да участвате в повече от един спорт. Добрият кростренажор трябва да има както гъвкавост в предната част на стъпалото, необходима за бягане, така и страничен контрол, необходим за аеробика или тенис.
Не е задължително да имате нужда от различен чифт обувки за всеки спорт, в който участвате. Като цяло трябва да носите спортни обувки, които практикувате повече от три пъти седмично. Ще звършим с едно чудесно предложение - https://answear.bg/m/salomon
Прочетено: 821 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 123, Април 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 122: БРОЕНИ ДНИ ДО SOFIA WEDDING EXPO
   БРОЙ 122: ПРЕДСТОИ ВПЕЧАТЛЯВАЩО СВАТБЕНО ИЗЛОЖЕНИЕ
   БРОЙ 121: КАК ДА СПЕСТИМ ПАРИ ДОКАТО КУПУВАМЕ КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ?
   БРОЙ 120: Какво трябва да очакваме от бебешка количка?
   БРОЙ 120: ЕСЕННИ ЕТЮДИ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing