Какво да вземете предвид при избора на спортни обувки?

Какво да вземете предвид при избора на спортни обувки?

 

Свикнали сме да избираме своите официални обувки с особено внимание, може би защото се очаква да ги носим при специални поводи. За сметка на това, когато говорим за спортна екипировка се насочваме към първия тип кецове, които са привлекли погледа ни. В резултат на това може да почувстваме неудобство, а и в някои случаи сериозен дискомфорт. Ето за какво е добре да гледаме, купувайки обувки за спорт.

Как да изберем правилния чифт спортни обувки

Как да изберем правилния чифт спортни обувки?

  • Купете обувки от специализиран онлайн магазин. Ще получите ценна информация за вида на обувката, необходима за вашия спорт.
  • Пробвайте спортни обувки след тренировка или бягане и в края на деня, когато краката ви са леко подути.
  • Носете същия тип чорап, който бихте носили за този спорт.
  • Проверете прилягането. Когато обувката е на крака ви, трябва да можете свободно да мърдате пръстите си. Уверете се, че можете да поставите поне един палец между най-дългия си пръст и върха на обувката. Обувките трябва да са удобни веднага щом ги пробвате. Не планирайте да паснат по-добре с времето, важно е  как се чувствате в момента.
  • Сменяйте редовно обувките. След 300-500 мили бягане или 300 часа упражнения, омекотяващият материал на обувката обикновено се износва и е време да смените обувките. Някои от топ моделите като caterpillar например, ще издържат много по-дълго

Видове спортни обувки

Спортните обувки могат да варират по дизайн, материал и тегло. Тези разлики са в това, да защитят областите на краката, които са най-натоварени по време на определена спортна дейност.  Повечето спортове на корт например, изискват тялото да се движи интензивно на всички посоки. В резултат на това повечето спортни обувки от тази категория са подложени на тежко натоварване. Моделите обувки за лека атлетика, които често се предлагат,  имат характеристики, които  да отговорят на специфичните нужди и тренировъчни стилове на отделните бегачи.
Разбира се, спортните обувки може и да са свежи и пример за това са chiara ferragni

Какво да търсим в една спортна обувка?

  • Маратонки

Ако изберете омекотена обувка, потърсете цялостно поглъщане на удара, гъвкавост, контрол и стабилност в зоната на петата (твърда вложка, използвана за подсилване на чашката на петата на обувка). Тези функции могат да помогнат за предотвратяванеболка в петата, фрактури от стрес и други наранявания при претоварване.

  • Обувки за ходене

Ако ходенето е любимата ви дейност, потърсете лека обувка с допълнително поглъщане на удара в петата на обувката и особено под топката на крака. 

  • Обувки за тенис

Тенисистите се нуждаят от обувка, която поддържа стъпалото по време на бързи движения отстрани настрани или смяна на теглото. Потърсете обувка, която осигурява стабилност от вътрешната и външната страна на крака.

  • Баскетболни обувки

Ако баскетболът е вашият спорт, изберете обувка с дебела, твърда подметка. Това дава допълнителна стабилност при бягане на корта. Високата обувка може да осигури допълнителна опора, но не е задължително да намали риска от изкълчване или нараняване на глезена.

  • Кростренажори

Как да изберем правилния чифт спортни обувки

Обувките aining или кростренажорите комбинират няколко от горните функции, така че да можете да участвате в повече от един спорт. Добрият кростренажор трябва да има както гъвкавост в предната част на стъпалото, необходима за бягане, така и страничен контрол, необходим за аеробика или тенис.
Не е задължително да имате нужда от различен чифт обувки за всеки спорт, в който участвате. Като цяло трябва да носите спортни обувки, които практикувате повече от три пъти седмично. Ще звършим с едно чудесно предложение - https://answear.bg/m/salomon
Прочетено: 119 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 123, Април 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 122: БРОЕНИ ДНИ ДО SOFIA WEDDING EXPO
   БРОЙ 122: ПРЕДСТОИ ВПЕЧАТЛЯВАЩО СВАТБЕНО ИЗЛОЖЕНИЕ
   БРОЙ 121: КАК ДА СПЕСТИМ ПАРИ ДОКАТО КУПУВАМЕ КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ?
   БРОЙ 120: Какво трябва да очакваме от бебешка количка?
   БРОЙ 120: ЕСЕННИ ЕТЮДИ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли