Незабравимо сетивно изживяване с кафе „Лаваца“

Незабравимо сетивно изживяване с кафе „Лаваца“

Радинела Гелева

Отдадена на изграждането на един по-добър свят, италианската компания за кафе „Лаваца“ разкрива тайните на кафеените зърна, за да позволи на любителите на напитката да се потопят в свят на ненадмината свежест и интензивен аромат – за едно незабравимо сетивно изживяване.

Кафеените зърна - ключ към щастие

Уникалната сила на кафеените зърна дава възможност на всеки да открие произхода на кафето, като го отпраща на сетивно пътешествие, далеч надхвърлящо непосредствения вкус. Това означава избиране на всеки детайл с най-голямо внимание, предвкусване на аромата.

Кафето, приготвено от зърна, предлага незабравимо изживяване от удоволствие, достойно за професионален бариста. Смилането на зърната дава възможността да се насладите на напитката в най-свежата ѝ и непокътната форма. Възползвайки се от своето столетно майсторство, експертите на „Лаваца“ са подготвили няколко съвета, за да станете истински експерт по кафето – за сетивно изживяване, което превръща кафето в истински ритуал.

Кафеените зърна - ключ към щастие

Кафето е деликатен продукт. Когато влезе в контакт с атмосферата, характеристиките му могат да бъдат засегнати. Като по-устойчиви на външни влияния, кафеените зърна дават превъзходен резултат по отношение на аромат и свежест. Смилането им непосредствено преди направата на кафето позволява да се извлекат всички съединения, които им придават прекрасен вкус и отчетлив аромат, за обгръщащо изживяване, което печели всички сетива още преди първата глътка.

За да се постигне отличен резултат в чашата, смилането трябва да се избере според предпочитаната система за екстракция. То варира в зависимост от силата на налягането, което се прилага при всеки метод. Например много финото смилане е идеално за приготвяне на турско кафе, а финото смилане – за приготвяне на еспресо. Също така средно/фино смилане е подходящо за приготвяне на мока, а средното/едрото -  за приготвяне на филтърно кафе.

Кафеените зърна - ключ към щастие

След като опаковката е отворена, експертите на „Лаваца“ препоръчват кафето да се съхранява в херметически затворен съд и на хладно и сухо място, далеч от източници на светлина и топлина. Тези предпазни мерки ще помогнат да се запази свежестта по-дълго.

Някои хора може да предпочитат удобството на смляното кафе за по-бързо и лесно приготвяне на кафе у дома. Но смилането на зърната придава на кафето съвсем различен вкус. Превръща всекидневния навик за кафе в ритуал, който зарежда останалата част от деня не само с кофеин, но и с концентрация и щастие.

Кафеените зърна - ключ към щастие

Снимки:

1. - 4. Различни видове кафеени зърна.

Фото: © Lavazza
Прочетено: 486 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 122, Март 2023

Практични и модерни летни чанти за този сезон

Колекциите през 2023 г. предлагат освежаващ отговор на актуалния дух на времето. Модата тази година е оптимистична: във време, когато комфортът и удобството все още са от първостепенно значение и вечерното облекло се преоткрива бавно, чантите са на фокус. Тъй като нашият начин на живот и ценности се променят, чантите на сезона отразяват нуждата от стил и функционалност.
Въпреки че тенденциите често са обвързани с предпочитаната в момента естетика, практичността, полезността и издръжливостта на дамската чанта се превърнаха в решаващ фактор за мнозина. Трендовите чанти през 2023 г. се фокусират върху издигнати дизайни, които са луксозни, но практични; освен това много от тях са вечно актуални. Независимо дали сте минималистка или максималистка, чантите, които ще определят тази година, предлагат функционална подкрепа, като същевременно дават скромна, но изискана заявка.

Летни чанти

Какво да очакваме тази година? Функцията царува върховно с луксозен и елегантен дизайн с големи размери, изискани квадратни чанти и микро стилове. Слоучи стиловете са новите чанти и очевидно се нуждаем от нотка на блясък в живота си сега, когато всичко се променя активно.

1. Малки или големи
Големите чанти с кежуал дизайн завладяха модните подиуми на тазгодишните колекции. От чанти hobo до ежедневни чанти; моделите от мека кожа или велур са идеалната комбинация от гъвкавост и стил. Водещи модни лейбъли умело прилагат тенденцията. Разбира се през пролетта и лятото тотален хит са шарените чантички за през рамо. Те се превръщат в акцент на всяка изчистена визия за топлото време.

2. Подробности за веригата
Дамските чанти с детайли на веригата бяха повсеместни през 2021 г. и ще останат такива през 2022 г. Лъскавият хардуер се превърна в една от най-ярките характеристики на настоящите стилове и беше в основата на колекциите на някои водещи компании. Но този сезон търсим и по-вечни модели; класическите чанти получават модерно надграждане, като в центъра на вниманието заемат големи детайли от веригата.

3. Лунни чанти
Геометричната форма на полумесец се завръща този сезон. И въпреки че в момента чантите с отпусната кройка са модерни, благодарение на качеството на меката кожа и ясните, минималистични линии, те са непреходно елегантни и могат да се носят с години. Този модерен стил от 90-те години беше подновен през тази година.

4. Изискани офис чанти
Структурираните силуети се завръщат през 2022 г., доказвайки още веднъж, че модата и функционалността вървят ръка за ръка. Докато се връщаме в офиса тази година, куфарчетата получават елегантен ъпгрейд от модни къщи, дори възраждат модели от 1995 г.

Летни чанти

5. Модата се завръща
Y2K ще остане една от най-важните модни ери през 2022 г. Емблематичната чанта за боулинг от 90-те се завръща този сезон с модерен външен вид, но с обичайния винтидж силует. Други добре познати модели се появиха отново, от чанти багети до чанти hobo и преиздаването на различни ретро чанти, модернизирани мини чанти и завръщането на градската чанта.

6. Oversize
Ако не знаете коя чанта да изберете, големите чанти са точно за вас. Те предлагат място за всичко, от което се нуждаете и повече, като същевременно са стилни спътници при пътуване, които подобряват визията ви по практичен начин. Някои марки заложиха на невероятно големи кожени чанти докато други преосмислиха класическите си стилове в големи формати.

7. Докосване на блясък
Блестящи перли, лъскави пайети - искрящите детайли осигуриха елегантна доза бягство през 2021 г. и ще останат с нас през 2022 г. По-специално декорациите се показват по изискан начин този сезон и някои модни къщи показаха, че малко блясък може да придаде допълнителен стил и добро настроение.
Прочетено: 844 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 122, Февруари 2023

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МЕТАЛДЕТЕКРОРЪТ?

Търсенето на реликви, самородно злато, метали, железа, скъпоценности и накити е предмет на търсачите, чийто брой драстично се увеличи през последните години. Освен приятно занимание и хоби за почивните дни като начин за сливане с природата и предприемане на авантюристични действия, металдетектингът се превръща в страст и професионално занимание за много хора. 

За да се упражнява металдетектинг, е необходимо да разполагате с налично устройство, което да улесни задачата ви да увеличи производителността и шансовете за улавяне на ценности. Използването им затруднява някои от начинаещите, особено конкретни модели, които са предвидени за по-професионална употреба. Специалистите от Sellzone.bg дават съвети на любителите на металдетектинга как да работят с уредите и какъв да изберат за конкретното предназначение.

Какво представлява металдетекторът и как работи?

Това е устройство, чиято функция е улавянето на сигнали, показващи наличие на метали. Най-често обект на търсене са самородно злато, накити, монети. Металдетекторът може да открива обекти, намиращи се както на водна, така и на сухоземна основа – в реки и други сладководни и соленоводни водоеми, минерализирани почви.

Освен за откриването на доходоносни предмети, металотърсачите са помощни уреди при сапьорството, строителството и полицейските дейности. Технологията им позволява разпознаването на естеството на предмета, независимо от размера му.

Металдетекторите работят на различни принципи. Най-просто устроените, подходящи за начинаещи търсачи на златни компоненти, са тези с двойни генератори, работещи на близка честота. Когато бобината на главата засече метал, тя променя честотата на генератора и служи за индикация. Подходящо за начинаещи е да изберете модели, свързани със слушалки, при които в зависимост от намерения предмет, тонът да се различава – да се понижава или повишава.

Вторият тип на работа притежават тези, при които при доближаване на бобината до предмета, двата генератора създават вихрови токове. Това магнитно поле е свързано с консумация на електричество и амплитудата на генератора намалява. 

Сред най-предпочитаните и функционални металотърсачи за злато са тези с индукционния баланс, при които има две бобини. Когато в близост до тях има предмет, балансът на магнитното поле се нарушава. Ако търсите детектор, който да използвате в почви, е подходящо да се ориентирате към такъв модел, чийто принцип на работа се основава на индукционен баланс с фазово детектиране, при който влиянията на земята се свеждат до минимум.

Металотърсачите с импулсна индукция нямат необходимост от предавател с екран. Ако в близост има предмет се създават вихрови токове или самият обект се намагнитва.

Кои са най-разпространените видове металдетектори в зависимост от предназначението?

Като най-търсени устройства от този тип се открояват металотърсачите за злато. Има множество марки, които представят пред аудиторията си различни модели, достъпни за закупуване от онлайн и физическите магазини. Те се различават значително по параметри, функции, екстри, предназначение, ценово изражение, цел на ползване и качество. Начинаещите в металдетектинга могат да заложат на по-лесни за работа модели, в зависимост от критериите на търсене. 

Металотърсачите за златни елементи могат да бъдат следните видове:

  • универсални – те са водоустойчиви и служат за използване и работене както в сухоземни условия, така и във водни. Самородното злато може да бъде открито както в реки и други водни басейни, така и заровено в земята, при което универсалните модели са отличен избор, защото позволяват по-обширно търсене, независимо от условията;

  • дълбочинни – те са подходящи за откриване на златни предмети под вода. Повечето модели са с обхват от 3 до 5 метра, но има и такива, които позволяват цялостно потапяне до над 6 метра;

  • подводни – повечето подводни модели металотърсачи за злато позволяват работене както в сладководна, така и в соленоводна среда. Някои от видовете позволяват работа до над 60 метра дълбочина.

Как се работи с металотърсач за злато?

За успешното откриване на злато може да използвате мощни металотърсачи с малки или големи размери, които работят чрез импулсна индукция и ниска честотност. 

Тези с ниска честотност са подходящи за откриване на малки предмети и работят предимно с показания от 3 до 25-30 kHz за по-повърхностно търсене. Ако ще предприемате дълбочинно, подходящата честност ще бъде от 30 до 300 kHZ. Често срещан избор са и мултичестотните уреди, ако търсените от вас обекти са по-големи. 

Детекторите за злато с импулсна индукция създават променливо напрежение. Тяхно основно предимство е, че позволяват откриването на малки предмети и са подходящи за по-дълбоките слоеве на почвата, защото игнорират влиянията, които тя създава върху устройствата. 

Работата с металотърсач трябва да се извършва прецизно и внимателно, след пълно проучване на уреда, прочитане на инструкциите на производителя. При несъответствие между вашите разбирания и написаното, се посъветвайте със специалисти. По този начин ще имате добри шансове за успех.

Съвети от специалисти при употребата на металотърсач за злато

Специалистите по металдетектинг ви съветват, преди да предприемете първото си търсене на злато, да се запознаете подробно с характеристиките на модела, неговите функции, програми, честоти, както и начин на работа. 

Подходящо е да предприемете първоначално изпробване на уреда върху малък участък, като работите на различна дълбочина – както на повърхността, така и в дълбоки слоеве, като закопаете различни по вид метали и се постараете да ги откриете чрез настройване на металдетектора на съответната честота. 

Задължително носете слушалки със себе си, за да се научите да разпознавате различните предмети по звука, който генераторът възпроизвежда. По този начин ще се научите чрез звукова сигнализация да се ориентирате и за дълбочината, на която търсеният обект се намира. 

Важно е да зареждате до максимум батерията си, за да може да проведете търсенето на злато колкото време е необходимо, без да се наложи да го преустановите поради изчерпана батерия.
Прочетено: 1175 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 122, Януари 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 121: КОЛЕДНИТЕ ЦВЕТЯ: МАГИЯТА У ДОМА
   БРОЙ 120: КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ МАЙСТОР НА ЕСПРЕСО И КАПУЧИНО?
   БРОЙ 120: СЪВЕТИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА МУШКАТО В ГОРЕЩИТЕ ЛЕТНИ ДНИ
   БРОЙ 119: „ЛАВАЦА“ И НЕЙНИТЕ ОСВЕЖАВАЩИ КАФЕ НАПИТКИ
   БРОЙ 118: КАК МОЖЕ ДА СТАНЕТЕ ПОТРЕБИТЕЛ НА УСТОЙЧИВА МОДА?

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing