Кои са причините за косопад и какви процедури за възстановяване на косата съществуват?

Кои са причините за косопад и какви процедури за възстановяване на косата съществуват?

 

Андрогенната алопеция е най-честата причина за загуба на коса както при мъжете, така и при жените. Смята се, че около 40% от мъжете забелязват плешивост до 40-годишна възраст. Този процент се увеличава с увеличаване на възрастта. Моделите на косопад често са малко по-различни между половете. Мъжете обикновено започват да забелязват плешивост по предната линия на косата, която се отдалечава с напредването на възрастта. При жените загубата на коса може да бъде или дифузна, причинявайки генерализирана алопеция, или по-локализирана във фронталната област, както при мъжете.
 
Андрогенната алопеция причинява повечето случаи на нежелан косопад, но също е важно да се разбере, че загубата на коса може да има много други причини. Има многобройни лекарства, които причиняват косопад като страничен ефект. Някои от тях включват лекарства за лечение на подагра, депресия, хипертония и хормонален дисбаланс.

Медицинските заболявания, причиняващи косопад, включват заболявания на щитовидната жлеза, анемия, недостиг на протеини и недостиг на витамини. Химиотерапията може да причини временна или дори трайна загуба на коса. Загубата на коса може също да е резултат от основния стрес, свързан с хронично заболяване, треска или хирургична травма, но обикновено е временна по продължителност.

photo

Какво представлява трансплантацията на коса?
Процедурата се прилага още от средата миналия век и предствлява преместването на един или няколко фоликула от донорска зона на пациента в друга зона, където липсва окосмяване. Хората, които са идеални кандидати за трансплантация на косата, обикновено имат оплешивяване, дължащо се на хормони, най-вече дихидротестостерон, и иначе са в добро здраве. Донорската зона трябва да бъде относително гъста, с малко или никакви предишни белези от предишни процедури за възстановяване на косата. Жените също могат да бъдат добри хирургически кандидати, ако зоната на оплешивяване е локализирана и наподобява модела на загуба при мъжете.

Губим близо 50% от косата си, преди да забележим плешивост. Трансплантацията може да създаде или възстанови фронтална линия на косата и да добави плътност в областта на темето, но обикновено няма да върне линията на косата на пациента до плътността и формата, която някога е имала като тийнейджър. Това се дължи просто на ограниченото предлагане на донорски фоликули, които са на разположение по задната част на главата. Въпреки това, повечето пациенти, които са добри кандидати за процедури по трансплантация на коса, са много доволни от крайните резултати, които изглеждат естествени с днешната технология.

Все по-често избираме трансплантацията на коса като решение на проблема с косопада. Процедурата става достъпна за по-голямата част от пациентите. Всичко това върви ръка за ръка със съответните ограничения за прилагане, както и очакваните резултати.

Източник на снимка:
New Africa / Shutterstock.com
Прочетено: 2345 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 109, Ноември 2020

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 108: ЕСТЕСТВЕНИТЕ ВИЗИИ СА АКТУАЛНА ТЕНДЕНЦИЯ ЗА ЕСЕН-ЗИМА 2020/2021
   БРОЙ 107: ТЕНДЕНЦИИ В ПРИЧЕСКИТЕ ЗА ПРОЛЕТ/ЛЯТО 2020
   БРОЙ 106: АРТИСТ-КОАФЬОРЪТ МАРИЯ КАРАГАНОВА ЗА АКТУАЛНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ В ПРИЧЕСКИТЕ
   БРОЙ 104: АРТИСТ-КОАФЬОРЪТ МАРИЯ КАРАГАНОВА ЗА АКТУАЛНИТЕ ТЕНДЕЦИИ ТОЗИ СЕЗОН
   БРОЙ 103: МАРИЯ КАРАГАНОВА ЗА СРЕЩАТА СИ С КОАФЬОРА НА ЗВЕЗДИТЕ – АДАМ РИЙД
   БРОЙ 103: РЕВОЛЮЦИОННАТА СИЛА НА СЕРУМА ЗА КОСА

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing