Силата на хранителните добавки

Силата на хранителните добавки

В днешно време необходимостта от хранителни добавки е изключително важна, както за спортуващите, така и за тези, които имат неактивен начин на живот.

Както знаем, спорта изисква от нашето тяло достатъчно количество енергия, която най-често ние си набавяме чрез храната, която приемаме. По време на тренировка, тялото ни изразходва енергия и хранителни вечества, които сме складирали в него. Много е важно да повишим след това енергийните си нива и да насърчим възстановяването след интензивната тренировка.

Без значение спортуваме ли или не, използването на хранителни добавки в комбинация със здравословно хранене ще ни помогне да осигурим всички полезни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае. Тези добавки съдържат в себе си витамини и минерали, които допринасят за това да се чувстваме добре и да изглеждаме така, а също така ще се погрижат за качествения ни сън.

хранителни добавки

Източник на изображение: pexels.com

Липсата на хранителни вещества може да има сериозни последици върху здравето ни и да предизвикат симптоми, за които дори не сме подозирали, като - проблеми със съня, главоболие, суха кожа, хронична умора, бавно заздравяващи рани. слабост в мускулите, суха и чуплива коса, проблеми с храносмилателната система и др.

При забързания начин на живот, честото пътуване, ние се сблъскваме с липсата на достатъчен прием на вода, безсъние, зеленчуци и плодове, а за съжаление този тип ежедневие не позволява да си набавим необходимите хранителни вещества. Приемът на хранителни добавки ще ни помогне да се справим с този проблем.

Витамините

Те са вещества, които се съдържат в храните, които консумираме и са незаменим помощник за поддържане на доброто здраве, за нормалния растеж и развитие, като ни осигуряват необходимата доза енергия всеки ден. 

Тъй като човешкото тяло не може да произвежда голяма част от витамините, редовната консумация на плодове и зеленчуци и като цяло здравословното хранене са така важни.

Минералите

Минералите също набавяме чрез храната, която консумираме. Те отговарят за контролирането на ензимите и хормоните в тялото ни. Подпомагат за правилния растеж, възстановяването и правилното функциониране на тялото ни.

Хранителните добавки

Хранителните добавки, са много важни за нашето здраве, естествено не винаги можем да забележим ефекта им веднага след като започнем да ги приемаме, тъй като е необходимо определено натрупване в организма ни. И все пак нашето тяло се нуждае от тях за да може да функционира нормално.

Ето няколко хранителни добавки, които е добре да приемаме всеки ден:

Рибено масло

То съдържа незаменими мастни киселини EPA и DHA. Тези съединения са част от външния слой на всички клетки в нашия организъм и подобряват сигналите между клетките. Освен това, подобрява инсулиновата чувствителност и повишава метаболитната скорост. Рибеното масло е нужно за неутрализиране на възпалителните ефекти на преработените растителни масла, като царевичното или соевото, които се консумират в големи количества от нас. Подобрява хормоналния баланс и когнитивната функция, намалява риска от дегенеративни мозъчни заболявания, като Алцхаймер и намалява стреса.

Витамин D

Здравословното ниво на този витамин ще предпази тялото ни от редица заболявания и травми. Витамин D, гарантира за активното дълголетие и здравословно оптимизиране на организма.

Той се свързва с мускулната сила и помага за предотвратяването на много видове рак, както и сарком на белия дроб, на гърдата, на дебелото черво и простата.

Ако тялото ни има дефицит на витамин D, повишаваме риска от депресия и други нарушения на мозъка.

Магнезий

Той засяга повече от 300 процеси в тялото ни и неговият дефицит може да причини катастрофални последици за живота ни.

Нивото на серотонин в мозъка, зависи от магнезия. Механизмът на повечето антидепресанти се основава на повишено производство на серотонин.

Магнезият има успокояващ ефект върху нервната ни система, затова е толкова важен за добрия сън и управление на стреса.

Той повишава инсулиновата чувствителност и е ключов фактор за поддържането на нормални нива на кръвната захар.

Това са само три от многобройните и важни витамини и минерали за нашето тяло. Благодарение на хранителните добавки, можем да допълним нашето хранене, тъй като повечето от тях са концентрирани в набавянето на определени витамини и минерали.

Винаги преди да използваме каквито и да са добавки, е добре да се консултираме с доктор и да направим нужните кръвни изследвания, които ще покажат от какво имаме нужда.

 
Прочетено: 433 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 123, Юни 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 122: ПРОБИОТИК – КАКВО Е НЕГОВОТО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ?
   БРОЙ 121: РИБЕНОТО МАСЛО: ТОЛКОВА ЛИ Е ПОЛЕЗНО?
   БРОЙ 120: Могат ли мултивитамините да помогнат при борба с вирусите
   БРОЙ 120: КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФУНКЦИОНАЛНИТЕ НАПИТКИ?
   БРОЙ 119: КОИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СА ПОЛЕЗНИ?

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing