ТРИБАГРЕНИКЪТ НА „РОЖЕН – 2016“ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ХИЛЯДИ ЗНАМЕНА

ТРИБАГРЕНИКЪТ НА „РОЖЕН – 2016“ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ХИЛЯДИ ЗНАМЕНА

Силвия Тодорова

Внушителният български трикольор – символ на обединение и родолюбие, който красеше роженските поляни специално за Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен-2016“, ще бъде превърнат в хиляди по-малки знамена. От огромния трибагреник с обща площ 7 800 кв. м., ще бъдат изработени над 13 000 знамена. Те ще се раздават за Деня на независимостта на 22 септември.

Трибагреникът на Рожен 2016 ще се превърне в хиляди знамена

Магията на Рожен докосна хиляди родолюбиви българи! Посетителите на събора за трите дни от 15 до 17 юли са над 250 000 души. Въпреки многобройните гости на събитието, проблеми с трафика и достъпа до Рожен, нямаше. Гостите на събора масово използваха обществен транспорт и обходните маршрути, препоръчани от организаторите. Близо 9000 автомобила са преминавали на ден през паркингите на събора.

Над 4 600 участници във Фолклорен конкурс „Рожен-2016“ се изявяваха на четирите сцени в трите дни на събора. Надпяваха се 168 певчески групи и 29 ансамбъла, танцовите състави бяха 63, индивидуалните изпълнители – 140, а оркестрите – 7. На роженските поляни, се представиха групи от 207 народни читалища, участваха формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др. Най-малкият участник на сцена беше Виктория Петрова – на 3 години от с. Зафирово, обл. Силистра, която е индивидуален изпълнител на народни песни. А най-възрастният участник на „Рожен-2016 беше 85-годишният Стою Чонгаров от оркестър „100 кабагайди”.

Трибагреникът на Рожен 2016 ще се превърне в хиляди знамена

Трибагреникът на Рожен 2016 ще се превърне в хиляди знамена

В алеята на занаятите участваха над 80 самобитни производители на керамика, кукерски маски, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др.

Хиляди хора се хващаха на Голямото роженско хоро по обяд всеки ден, а индивидуалното надиграване на танцови групи от Национален фолклорен конкурс „Рожен“ беше сред най-атрактивните събития на събора. Многолюдна публика събраха демонстрациите на Васил Говедарски, който на място с моторна резачка изработваше дървени фигури, както и кулинарните зони и конните атракции. Допълнителен колорит на събитието придадоха посетителите, облечени в народни носии, сред които имаше цели семейства и много деца.

Трибагреникът на Рожен 2016 ще се превърне в хиляди знамена

Гости на „Рожен 2016“ бяха пътуващото читалище „Бащино огнище” и Сдружение „Св. Великомъченик Георги Победоносец“ – Луковит, което представи възстановката „Поглед към миналото – бит и култура“ и живата картина „Легендата за Вълкашин воевода“.

Трибагреникът на Рожен 2016 ще се превърне в хиляди знамена

Кулминацията на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен-2016“ беше Родопската вечер на 16 юли, когато на сцената излязоха Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 кабагайди, Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и др. Съборът продължи и в неделя – 17 юли, а на финалът му в 17:00 часа бяха обявени лауреатите в Национален фолклорен конкурс „Рожен“.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен-2016“ се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.

Трибагреникът на Рожен 2016 ще се превърне в хиляди знамена

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г. Амбицията на организаторите е съборът да се утвърди като най-мащабният форум на българския дух, традиции и фолклор.

Още за Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 на www.rozhen.bg

Снимки:
1. – 7. Моменти от Рожен 2016
Фото: B&D Bitolski
Прочетено: 3261 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 84, Юли 2016

ОБХОДНИ МАРШРУТИ И ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ ОБЛЕКЧАВАТ ТРАФИКА ЗА РОЖЕНСКИЯ СЪБОР

Владислава Андреева

Ремонтните дейности на тунелите по направлението Асеновград – Чепеларе ще бъдат преустановени заради Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016. В дните 15, 16 и 17-ти юли движението ще се извършва през тунелите, а не през обходите, които са в момента. За да се облекчи максимално движението на автомобили по главната пътна артерия за събора, ще се премахне и цялата строителна техника, която е по трасето.

ОБХОДНИ МАРШРУТИ И ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ ОБЛЕКЧАВАТ ТРАФИКА  ЗА РОЖЕНСКИЯ СЪБОР

Трафикът на товарните автомобили за Смолян ще се пренасочи съответно през Кърджали – Ардино – Смолян и Кричим – Девин – Смолян.

За максимално облекчаване на трафика, избягване на продължителни задръствания и улесняване предвижването се препоръчва на посетителите на събора, идващи от Пловдив, да минават през Кричим за Девин – Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – Роженски събор. За тези, които минават през Стара Загора, препоръчителният маршрут е през Хасково – Кърджали – Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – Роженски събор.

От Асеновград ще има два маршрута за достигане до събора – през Лъки и през Чепеларе. Гостите на Пампорово ще стигат до Рожен, минавайки през отбивката на Проглед. През Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци е пътят и входът за нощуващите в палатковия лагер.

От Чепеларе, Пампорово и кв. Устово в Смолян ще има обществен транспорт за Рожен. Автобусите ще пътуват и през трите дни, като ще тръгват веднага след като се напълнят с пътници.

За идващите на събора с коли на Рожен ще има два големи паркинга. Организаторите, Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и община Смолян, препоръчват да не се пътува в последния момент и да се използва обществен транспорт, за да се облекчи максимално движението към роженските поляни.

ОБХОДНИ МАРШРУТИ И ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ ОБЛЕКЧАВАТ ТРАФИКА  ЗА РОЖЕНСКИЯ СЪБОР

Информация за актуалната пътна обстановка от 15 до 17 юли ще се подава регулярно чрез Българско национално радио и интернет.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни от фермата и на селскостопанска и горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари.

Роженските поляни тази година ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме, което ще е с размери 26 х 300 м. и обща площ 7 800 кв.м.

Над 400 групи от всички краища на страната ще се изявят в тазгодишното издание на Национален фолклорен конкурс „Рожен“, който ще се проведе на четири сцени.

В трите дни на Събора ще има индивидуални надигравания, исторически възстановки, а от 13,00 ч. всички присъстващи ще могат да се хванат на Голямото роженско хоро.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните, Девин и на Министерство на туризма.

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г., посетено от над 350 000 души. Амбицията на организаторите е Съборът да се утвърди като най-мащабният форум на българския дух, традиции и фолклор.

Още за Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 на www.rozhen.bg

Снимки:
1. Програма на Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016.
2. Транспортна схема
Фото: © Фондация „Наследство в бъдещето“
Прочетено: 3311 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 84, Юли 2016

НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО И ЖИВОТНОВЪДСТВО „РОЖЕН“

15 – 17 юли 2016 г.

Силвия Стоянова

На 30 юни в Пресклуб БТА се състоя пресконференция по повод „Рожен” 2016. Магията Рожен отново ще завладее Родопа планина и ще обедини цяла България от 15 до 17 юли!

В пресконференцията участваха Симеон Караколев – председател на Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето” и управител на Фондация „Наследство в бъдещето”; Николай Мелемов – кмет на община Смолян; актьорът Васил Михайлов – гласът на Рожен 2016; проф. Румяна Цинцарска – етномузиколог, председател на едно от журитата на Национален фолклорен конкурс „Рожен” и проф. д.н. Любомир Стойков – водещ на пресконференцията. Духът на Рожен и родопската атмосфера на място пресъздадоха със своите изпълнения децата от гайдарски състав „Апостол Кисьов” към Народно читалище „Христо Ботев” към „101 кабагайди”, град Смолян.

НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО  И ЖИВОТНОВЪДСТВО „РОЖЕН“

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни от фермата и на горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари.

НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО  И ЖИВОТНОВЪДСТВО „РОЖЕН“

Роженските поляни тази година ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме. Националният флаг ще е с размери 26 х 300 м. и обща площ 7 800 кв.м. Това съобщи Симеон Караколев и призова посетителите на събитието да доведат децата си, облечени в народни носии. Дошлите на роженските поляни в народни носии, ще могат да посетят т.нар. Хайдушко сборище, където ще се предлагат традиционни български ястия, а символичен домакин ще е Сдружение „Родопски хайдути“.

НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО  И ЖИВОТНОВЪДСТВО „РОЖЕН“

Кметът на Смолян – Николай Мелемов обяви, че на тазгодишното издание на Национален фолклорен конкурс „Рожен“ ще се изявят над 400 групи от всички краища на страната и ще представят народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор и танци. Проф. Румяна Цинцарска акцентира върху общобългарския дух на събора и изключителното разнообразие и фолклорно богатство, които показват хилядите талантливи изпълнители. Всички участници в пресконференцията бяха единодушни, че са нужни подобни родолюбиви събития, обединяващи нацията. „България има нужда от повече България!”, категоричен бе актьорът Васил Михайлов.

Тази година на Роженския събор в алеята на занаятите ще се включат над 80 самобитни майстори на кукерски маски, текстилни килими и килими от естествени кожи, керамика, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, кожени изделия, билкови продукти, бижута, народни носии и инструменти, изделия от дърво, вълна и агнешки кожи, пчелни продукти и др. В мобилни експозиции ще бъдат подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи и етнографски сбирки от района на общините Смолян, Чепеларе, Девин и Баните.

В трите дни на Събора за най-малките ще има много забавления в Детската творителница. Истински уроци по родолюбие ще има в гостуващото пътуващо читалище „Бащино огнище“. На място с моторна резачка ще се демонстрира изработването на внушителни мечки от дърво.

НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО  И ЖИВОТНОВЪДСТВО „РОЖЕН“

В първата вечер на Събора ще е гала-спектакълът „Роженски звездоброй“ с участието на Володя Стоянов, Нелина, Валя Вълкова, Бинка Добрева, Пепи Христозова и оркестър „Плам“. В Родопската вечер на 16 юли на сцената ще излязат Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 кабагайди, Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и др.

Заради наложените мерки във връзка със заболяването заразен нодуларен дерматит няма да се реализира идеята на организаторите за Събора да има изложение на животни.

За по-добра организация на събора тази година е изработена транспортна схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен, и маршрути за обществения транспорт. Транспортната схема ще бъде публикувана на сайта на събитието, www.rozhen.bg, както и на сайтовете на общините-партньори и на Агенция „Пътна инфраструктура”. В дните на събитието към медиите и в социалните мрежи ще бъде подавана регулярно информация за пътната обстановка. Организаторите призоваха да се използва обществен транспорт от Смолян, Пампорово и Чепеларе, който ще е с капацитет 1000 души на всеки час. За да се избегнат задръствания и тапи е препоръчително да се планира тръгване по-рано.

Палатковият лагер за събитието е разпределен на 6 сектора и за него са осигурени осветление, охрана, мобилни бани и тоалетни. В района ще е забранено паленето на открити огньове, с изключение на барбекюта.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г., посетено от над 350 000 души. Амбицията на организаторите е Съборът да се утвърди като най-мащабния форум на българския дух, традиции и фолклор.

Още за Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 на www.rozhen.bg.

Фото: © Хайлайф
Прочетено: 3360 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 84, Юли 2016

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

*Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл закриха мащабното събитие

Силвия Тодорова

На разложките поляни, между планините Рила и Пирин се състоя първото издание на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада (17-19 юни 2016 г.). В самото начало прочутите разложки кукери-чауши и зурни изгониха злите сили според народната традиция. Тържествен водосвет за официалното откриване отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, който след това освети и пилона със знамето, което се превърна в символ на събитието. Кметът на община Разлог – Красимир Герчев, символичен домакин на събитието и Симеон Караколев, главен организатор и управител на фондация „Наследство в Бъдещето”, направиха официални изказвания и поздравиха първите посетители на събора.

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

В своето изказване Симеон Караколев, отбеляза, че събитията на фондация „Наследство в бъдещето“ са символ на обединение и родолюбие, патриотична кауза в името на България. „Здравите корени на българина са в неговата богата духовност, народна култура и родовата памет, в предаването на тези ценности в бъдещето на нацията. Убеден съм, че всички ние, тук заедно, почитаме и съхраняваме българските традиции и ще съумеем да ги завещаем и предадем на идните поколения. Това е нашето наследство в бъдещето!”, допълни той.

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

Официалното откриване започна със спектакъл на ансамбъл „Пирин” и мъжка фолклорна група „Годлево”. В първата Пиринска вечер на сцената излязоха Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с оркестър „Роял бенд”.

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

През втория ден на събора, 18 юни, започна и Националният фолклорен фестивал „Разлога”, който продължи и в неделя. На две сцени звучаха мелодичният двуглас на пиринската песен и се изявиха хиляди самодейци – народни певци, самобитни изпълнители, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли. Във втората пиринска вечер под съпровода на оркестър „Щуро маке“ пяха Гуна Иванова, Боряна Карпузова, Иван Дяков, Володя Стоянов и Стойка Германова.

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

Част от програмата на втория ден беше и състезанието по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България, кулинарни демонстрациии, игри и забавления за децата. В трите дни на Събора пътуващото читалище „Бащино огнище” организира интерактивни игри „Познавам ли моята България”. Освен уроците по родолюбие, в читалището-автобус можеше да се види как са изглеждали българските войни през вековете. За малките посетители на събора имаше и пленер по рисуване, дървени пъзели и други забавления в Детската творителница.

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

Посетителите на събора имаха възможността да разгледат музейната експозиция „Битът на Югозапада”, както и да видят изложбата на Исторически музей – Разлог „От руното до шарената черга", съчетана с демонстрации на тъкачество, плетене на мънистени колани и везане на красивите разложки шевици-запески. Майстори-занаятчии показаха какво правят сръчните ръце на българите. В алеята на занаятите можеше да се видят над 50 самобитни производители на керамика, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др. За малки и големи бяха интересни и атрактивните мечки и други диви животни, изработени от дърво с моторна резачка от Васил Говедарски. Той демонстрира своето изкуство и по време на събора и посетителите имаха възможност да видят и как се изработват тези впечатляващи фигури. Истинско кулинарно шоу в последния неделен ден направи Ути Бъчваров.

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

Хиляди почитатели на българския фолклор и традиции аплодираха Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл на финалния концерт на третия ден на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада. Спектакълът на изпълнителите продължи над 4 часа и екзалтира многолюдната публика, събрала се на разложките поляни. Първото издание на Събора завърши с кръшни хора, настроение и невероятен заряд от емоции, които дадоха чудесно начало на лятото.

Съборът Ирин Пирин, представящ фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България, се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог. Символ на Събора стана внушителното българско знаме, което се извиси на 40-метров пилон на мястото но събитието. 35-метровият трикольор е подарък за Община Разлог от Фондация „Наследство в бъдещето“ и ще се вее целогодишно в сърцето на Пирин.

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

Още за Ирин Пирин – Съборът на Югозапада на https://www.facebook.com/Ирин-Пирин-Съборът-на-Югозапада-946703222103991

Снимки:
1. – 18. Моменти от Събора Ирин Пирин.
Фото: © Фондация „Наследство в бъдещето“
Прочетено: 3395 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 84, Юни 2016

100 000 ПОСЕТИТЕЛИ ОЧАКВАТ НА СЪБОРА ИРИН ПИРИН

Силвия Стоянова

Първото издание на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада ще се проведе на 17, 18 и 19 юни 2016 г. край Разлог. Събитието, представящо фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България, се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог. Съборът ще се състои на площ от 100 дка. и организаторите очакват над 100 000 посетители. Внушително българско знаме ще се развее в сърцето на Пирин като символ на обединение и родолюбие.

100 000 ПОСЕТИТЕЛИ ОЧАКВАТ НА СЪБОРА ИРИН ПИРИН

Националният флаг ще бъде издигнат на пилон, колкото 10-етажна сграда. 40-метровата конструкция от бетон и метал се изгражда специално за събитието от Фондация „Наследство в бъдещето“ . 35-метровият трикольор ще е най-голямото знаме на пилон в България и ще остане като подарък от Фондация „Наследство в бъдещето“ за Община Разлог.

Над 5000 самодейци ще се изявят на първото издание на Ирин Пирин. На Събора ще се демонстрират образци на българския традиционен фолклор и неговите съвременни сценични превъплъщения, занаяти и традиционни форми на поминък. Посетителите ще се насладят на характерния мелодичен двуглас на пиринската песен, на специфичните обреди и обичаи, на традиционните за региона ястия.

Планините Рила и Пирин ще се разтърсят от изпълненията на участниците в Национален фолклорен фестивал „Разлога”. Народните певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли ще се представят на две сцени. Участието във фестивала е без такса, като се допускат чуждестранни изпълнители на български фолклор. На изнесена сцена в Разлог на 18 юни ще се проведе и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”.

На събитието посетителите ще могат да видят музейни експозиции и изложение на занаяти. Институтът по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН ще представи пастирската дърворезба, а експозицията на Исторически музей-Велинград „Армъните в България" ще е за бита и поминъка на странстващите пастири армъни - един от най-древните народи на Балканите, известни още като „власи", „цинцари" или „куцовласи."

В събитието ще участва и Регионален исторически музей-Благоевград, който ще покаже развитието на грънчарството през вековете с постери и съдове от своята постоянна експозиция. Атрактивна ще е изложбата на Исторически музей-Разлог „От руното до шарената черга", която ще е съчетана с демонстрации на тъкачество, плетене на мънистени колани и везане на красивите разложки шевици-запески.

На разложките поляни ще има и алея на занаятите, в която ще се включат над 50 самобитни производители на керамика, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др.

На Събора ще се представят и производители на продукти от овче, козе и краве мляко. Фондация „Наследство в бъдещето“, основен организатор на мащабните родолюбиви събития Рожен 2016 и Ирин Пирин, налага политика по качеството на млечните продукти и тези от мляно месо – без растителни мазнини, сухо мляко и без соев гранулат.

В програмата на събора са включени кулинарни шоута – чевермета по хайдушки, типичната за региона разложка шупла, която може да се гарнира със сирене или сладко. Ще се майсторят гозби, събрали в себе си уханието на диворастящи билки и автентичния вкус на градински зеленчуци. Посетителите на събитието ще могат да опитат фермерски продукти и био храни. Много забавления, игри и уроци по родолюбие ще има на Ирин Пирин за малките посетители в Детската творителница и в читалището на колела „Бащино огнище“. Атрактивни ще са и състезанията с коне-тежковози.

Официалното откриване на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада, ще е в 19,00 часа на 17 юни (петък) . Веднага след това започва грандиозен спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Пирин“, който ще бъде последван от Пиринска вечер. На сцената ще излязат Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с оркестър „Роял бенд“. Във втората Пиринска вечер на 18 юни (събота) от 21,00 часа под съпровода на оркестър „Щуро маке“ ще пеят Гуна Иванова, Боряна Карпузова, Иван Дяков, Володя Стоянов и Стойка Германова. Финал на Събора на 19 юни от 14,30 часа ще е фолклорният спектакъл на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

Организаторите на събитието – Фондация „Наследство в бъдещето“, съвместно с община Разлог, са взели мерки за осигуряване безопасността на посетителите. На територията на събора ще има спешен медицински пункт. Предвидена е специална организация на движението, което ще бъде еднопосочно с обходен маршрут за Банско през Разлог.

Фондация „Наследство в бъдещето“ организира най-мащабните събития на българския дух, традиции и национална идентичност през 2016 г. Това са V-ти Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир, Ирин Пирин – Съборът на Югозапада и Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Форумите популяризират и утвърждават българщината и приемствеността между поколенията, което е мисия на Фондация „Наследство в бъдещето“, създадена по идея на Симеон Караколев.

Още за Ирин Пирин – Съборът на Югозапада на https://www.facebook.com/Ирин-Пирин-Съборът-на-Югозапада-946703222103991
Прочетено: 3468 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 84, Юни 2016

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

*Над 5000 самодейци и 35-метров трикольор с българския флаг за първото издание на събора

Владислава Андреева

Ирин Пирин – Съборът на Югозапада ще се проведе на 17, 18 и 19 юни 2016 г. край Разлог. Събитието, представящо фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България, се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог. Съборът ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България.

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

Внушително българско знаме ще се развее на 17 юни, когато започва първото издание на Събора. Националният флаг ще бъде издигнат на пилон, колкото 10-етажна сграда, а 40-метровата конструкция от бетон и метал ще се изгради специално за събитието. Тридесет и пет метровият трикольор ще е най-голямото знаме на пилон в България и ще се извисява в сърцето на Пирин по време на Събора и през цялата година, като символ на обединение и родолюбие.

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

Над 5000 самодейци ще се изявят на Ирин Пирин. Ще се демонстрират образци на българския традиционен фолклор и неговите съвременни сценични превъплъщения, занаяти и традиционни форми на поминък. Посетителите ще се насладят на характерния мелодичен двуглас на пиринската песен, на специфичните обреди и обичаи, на традиционните за региона ястия. Народните певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли ще се представят на две сцени. Участието във фестивала е без такса, като се допускат чуждестранни изпълнители на български фолклор.

Официалното откриване на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада ще е в 19:00 часа на 17 юни (петък). Веднага след това започва грандиозен спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Пири“, който ще бъде последван от Пиринска вечер. На сцената ще излязат Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с оркестър „Роял бенд“. Във втората Пиринска вечер на 18 юни (събота) от 21:00 часа под съпровода на оркестър „Щуро маке“ ще пеят Гуна Иванова, Боряна Карпузова, Иван Дяков, Володя Стоянов и Стойка Германова.

В дните на събитието ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога” с надпяване и надиграване на формации и индивидуални изпълнители, представящи българската традиционна музикална и танцова култура и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”. Край Разлог ще бъдат представени традиционни български занаяти, етнографски и музейни експозиции, традиционните за региона ястия, кулинарни демонстрации, фермерски продукти и био храни. Ще има атракции с коне и кучета, народни игри и борби, детска творителница и атрактивни вечерни концерти с участието на най-големите фолклорни изпълнители от Югозапада. Финал на Събора на 19 юни от 14:30 часа ще е фолклорният спектакъл на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

Заради наложените мерки във връзка със заболяването нодуларен дерматит няма да се реализира първоначалната идея на организаторите за Събора да има изложение на специфичните за региона млекодайни животни.

ИРИН ПИРИН – СЪБОРЪТ НА ЮГОЗАПАДА

Фондация „Наследство в бъдещето“ организира най-мащабните събития на българския дух, традиции и национална идентичност през 2016 г.. Това са V-ти Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир, Ирин Пирин – Съборът на Югозапада и Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Форумите популяризират и утвърждават българщината и приемствеността между поколенията, което е мисия на Фондация „Наследство в бъдещето“, създадена по идея на Симеон Караколев.

Още за Ирин Пирин – Съборът на Югозапада на https://www.facebook.com/Ирин-Пирин-Съборът-на-Югозапада-946703222103991

Снимки:
1. Ирин Пирин – Съборът на Югозапада
2. Кукли в народни носии
Фото: Фондация „Наследство в бъдещето“
3. Симеон Караколев
Фото: © Хайлайф
Прочетено: 3466 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 84, Юни 2016

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 82: ЕЛИЗАБЕТ БАВАРСКА – ИМПЕРАТРИЦАТА НА КРАСОТАТА
   БРОЙ 81: КАДИФЕТО – ВКУСЪТ НА БУРЖОАЗИЯТА
   БРОЙ 80: МАРИЯ-АНТОАНЕТА – КРАЛИЦАТА НА РОКОКО
   БРОЙ 79: ОБРАЗЪТ НА АН БОЛЕЙН – КРАЛИЦАТА НА СУЕТАТА
   БРОЙ 78: „ЩО Е ЕВРОПСКО – ОНО Е ОТ ШОПСКО“
   БРОЙ 78: НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО И ЖИВОТНОВЪДСТВО „РОЖЕН“ 17-19 юли 2015 г.

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing