ТРИО ПЛАЧКОВИ СЪЗДАВАТ СПЕКТАКЪЛ ЗА ЛЮБОВТА

ТРИО ПЛАЧКОВИ СЪЗДАВАТ СПЕКТАКЪЛ ЗА ЛЮБОВТА

*„Ла комедия“ обединява на сцената музика, танц, нямо кино, пантомима и цирк
* Виктория Чаплин вдъхновява семейство Плачкови

Силвия Тодорова

„Трио Плачкови“ представиха своя уникален авторски спектакъл „Ла Комедия“ (La Comedia) по време на пресконференция в Нов театър НДК. На сцената, където се играе и самото представление, семейство Плачкови – Алина, Стефан и техният син Саша, разказаха и показаха избрана част от техния комедиен физически театър. Водещ на пресконференцията беше проф. Любомир Стойков, който акцентира върху езика на тялото – основно изразно средство в спектакъла. Той цитира думите на Жан-Луи Баро: „Силата на жеста е да направи невидимото явно“, с което провокира Стефан Плачков да разкрие, че „Ла комедия“ без думи прави явни човешките чувства.

Алина Плачкова, която играе главната женска роля и е режисьор на спектакъла, сподели, че той отправя послание за любовта – за това колко е важно човек да я срещне и изживее. Нейната героиня мечтае за голямата сцена, за Холивуд и в съня си сбъдва своите мечти и изживява любовта си към театъра. Алина Плачкова разказа за своето дългогодишно приятелство с дъщерята на Чарли Чаплин – Виктория Чаплин, която е вдъхновила семейство Плачкови за спектакъла „Ла комедия“. Именно Виктория Чаплин дава идеята да се продължи сътрудничеството между двете семейства, започнало преди 100 години, когато прадядото на Алина – Джордж Дейвис, е играл заедно с Чарли Чаплин във филма „Циркът“.

По време на пресконференцията Алина Плачкова представи две ключови за спектакъла сцени. Първата е пантомима с шлифер – етюд, при който се случва трансформацията на героинята в самото начало и тя „влиза“ в своя сън. Алина Плачкова впечатли присъстващите и с музикално жонглиране върху пиано. Стефан Плачков обърна специално внимание, че тя е единствената жена в света, която изпълнява този уникален номер.

Стефан Плачков обясни, че в комедийния физически театър „Ла Комедия“ се сливат „физически театър“ и „физическа комедия“, използвана от Чарли Чаплин. Той акцентира на това, че публиката се забавлява и участва активно в представлението, което е микс от музика, танц, нямо кино, пантомима, циркови номера, сложна акробатика и комедия дел арте. Спектакълът „Ла Комедия“ може да бъде гледан на сцената на Нов театър НДК на 27, 29 септември, 3, 4, 5 и 18 октомври. Той е подходящ за малки и големи – от 3 до 93 години, както с усмивка отбеляза Стефан Плачков.

Алина и Стефан Плачкови години наред се изявяват на едни от най-големите театрални и циркови сцени в над 50 страни по света. Техният съвместен личен и професионален живот започва малко след личната среща на Стефан с Папа Йоан Павел II, който го благословил след като гледал представление на „Цирк Балкански“.

Алина Плачкова е от френско-белгийски произход. Родена е в Дания в семейство на седмо поколение артисти. Получава образованието си в Кралския балет и Музикалната академия. Носител е на златен медал от Международния цирков фестивал в Париж – „Циркът на бъдещето”, както и от цирковите фестивали в Рим и Берлин. Алина е професионален артист в областта на музикалното жонглиране и акробатичния балет. Сред сцените, на които се е изявявала, са „Лидо“, „Мулен Руж“, „Фоли Бержер“.

Стефан Плачков е роден в България. Завършва известното цирково училище в Москва с грамота лично от Юрий Никулин. Работил е с „Цирк Балкански“ и „Цирк дьо Солей“. Участвал е като консултант в реализацията на високобюджетния мюзикъл на Бродуей – „Пипин“ / Pippin (2015), отличен с наградата „Тони“. Стефан Плачков е професионален артист в жонглирането, свободното балансиране върху стълба, въртенето на кубове и комедията. Изявявал се е в престижни фестивали в Рим, Париж, Берлин.

Снимки:
1. – 2. „Трио Плачкови“ – Алина, Стефан и Саша (от дясно на ляво).
3. – 4. Проф. Любомир Стойков и „Трио Плачкови“.
5. Алина Плачкова и проф. Любомир Стойков.
6. Стефан Плачков и проф. Любомир Стойков.
7. Участниците в пресконференцията – Стефан Плачков, проф. Любомир Стойков, Алина Плачкова, Любомир Тодоров – превежда от френски и Саша Плачков (от дясно на ляво).
8. Стефан Плачков анонсира двете сцени от спектакъла, които Алина Плачкова представи.
9. – 10. Алина Плачкова по време на етюда пантомима с шлифер.
10. – 12. Алина Плачкова жонглира върху пиано.
13. „Трио Плачкови“ на сцената на Нов театър НДК.
14. Плакат на спектакъла „Ла Комедия“. Фото: © Хайлайф / От игла до конец
Прочетено: 1056 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 97, Септември 2018

ДИЛЯНА МАТЕЕВА СЕ ВДЪХНОВЯВА ОТ РОК МУЗИКАТА И ПОП АРТА

* Младата дизайнерка ще покаже колекция Fashion Melody на седмиците на модата в София и Атина

Силвия Тодорова

Младата дизайнерка Диляна Матеева представи премиерната си колекция Fashion Melody есен-зима 2018/2019 по време на пресконференция в Пресклуб БТА. Петя Джукелова – преподавател в Националната художествена академия, конструктор-моделиер и технологичен консултант на колекцията също участва в пресконференцията. Водещ беше проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и преподавател в Националната художествена академия. За първи път дизайнерката показа с ревю избрани облекла от Fashion Melody. В ревюто участваха лицето на колекцията Мис България 2015 – Марина Войкова, Катерина Слугина и Ивена Загорска.

В самото начало проф. Любомир Стойков представи Диляна Матеева, като отбеляза, че тя „олицетворява новата генерация млади дизайнери, които имат опит и като художници“. „Прави ми впечатление, че Диляна отделя много внимание на детайла и има прецизно отношение към цветовете. Работи по интересен начин с материите и комбинациите между тях.“, сподели още проф. Стойков.

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

По време на пресконференцията Диляна Матеева обяви предстоящите си участия в седмиците на модата в София и Атина, където ще покаже изцяло различни облекла също част от колекцията Fashion Melody. Нейното ревю в рамките на Sofia Fashion Week AW 2018 ще бъде на 18 септември (вторник) по време на вечерта, посветена на дебютиращи дизайнери. Седмицата на модата в Атина (Athens Xclusive Designers Week) ще се проведе от 1-ви до 4-ти ноември, където Диляна Матеева сподели, че за момента няма информация да е участвал друг български дизайнер. В своето изказване тя представи колекцията си Fashion Melody, вдъхновена от женствената елегантност в рока и по-конкретно от лирическите героини в рок песните от края 80-те и началото на 90-те години на XX век. Диляна Матеева акцентира върху характерните за колекцията ръчно направените картини в стил поп арт. В нейните авторски рисунки водещи са изображенията на женски лица, както и на перото – символ на творчество, на композиране на музика, както и препратка към перцата, с които свирят рок китаристите.

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

Петя Джукелова сподели, че е била пленена още от скиците на Диляна Матеева, които са разкривали изчистен и премерен дизайн, без натруфеност и излишък на детайли. „Впоследсвие бях впечатлена от това, че Диляна стриктно се придържаше към първоначалните си идеи и цветовете от скиците. Пътуваше много до Париж, Милано, Румъния и из цяла България, за да намери точните материали и платове, без да прави компромиси.“ Петя Джукелова акцентира също върху провокативната и смела комбинация на материи като кашмир (с дебелина до 1 см.) и кристална коприна.

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

Колекцията Fashion Melody есен-зима 2018/2019 съчетава практичност и елегантност с бунтарство и непреклонност. Изчистените силуети и женствената линия на дрехите са комбинирани със специфични елементи в кройките и интересни съчетания на цветове и материи. Диляна Матеева залага на коприна, кадифе, еко кожа, вълна, габардин, кашмир – платове, придаващи женственост, класа, но излъчващи леко непокорство и свобода. Доминират цветовете синьо, червено, бледо розово, бяло, черно, златисто бежово, телесен и камилски цвят, както и специфични нюанси на зелено и лилаво с втъкани кафяви нишки.

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

В ревюто по време на пресконференцията бяха представени общо 12 избрани аутфити от колекцията – три палта, три костюма, три рокли и три тениски с авторски картини, съчетани с поли и пола-панталон. Силуетът на саката и палтата в колекцията е с подчертана талия. При палтата дизайнерката съчетава два силуета в един – комбинирани са пелерина и прав силует, както и пелерина с А-силует. Палтата са изработени от кашмир и вълна, релефна алпака с вълна (плат на „Унгаро“), габардин и студено пресована вълна, а саката от лен и коприна.

Костюмите включват класическо сако и сако без ръкави, съчетани с панталони с висока талия и изчистена права линия. Акцент в гърба на саката са мотивите с женски лица от ръчно изработени бродерии с 3D елементи. Интересно решение в дизайна при едно от саката е войнишката яка, подчертана от стилни зелени пагони. При някои панталони акцент в кройката е скъсената предна част, която елегантно подчертава глезена.

Рисунките на пера, направени с акварелна техника в предната част, придават елегантност на роклите, изработени от бял габардин и студено пресована вълна. Цветовете на изображенията са в типичните за поп арта цветове – синьо, червено, жълто и зелено. При една от роклите перата присъстват и като детайл върху шал-яката, която ефектно подчертава V-образен гръб. Друга рокля е със силует тип „балон“, който подчертава ханша, а прозрачна черна кристална коприна е оформена в ефектен буфан ръкав.

Някои от полите са многослойни с цепки или с драпировки. В колекцията присъстват също нестандартна интерпретация на пола-панталон и тениски с ръчно рисувани картини в стил поп арт. Женските лица са ключови в дизайна на трите тениски в колекцията, изработени от памучно трико „Пунто Милано“ в цвят екрю. Картините върху тях изобразяват бушуващите като цунами женски емоции, разливащите се чувства, любовта, страстта и неспокойните мисли.

Детайли, които се открояват в колекцията, са ръчно изработените копчета, облечени в съответната материя на дрехата, както и закопчалките – създадени с техниката „фриволите дантела“. Акцент са и дизайнерските шапки, изработени от заешки филц, които дизайнерката Диляна Матеева сподели, че ще представи по време на Sofia Fashion Week AW 2018. Колекцията включва черно бомбе и шапки с широка периферия в бяло и синьо с акцент – дискретна червена лента в основата. Друга шапка с широка периферия изобразява часовник с червен циферблат и стрелки от червени пера. Черното бомбе е вдъхновено от соло китариста на Guns N' Roses – Слаш. В типичния за него стил, бомбето е високо с вшити елементи в основата. От аксесоарите дизайнерката е заложила и на шаловете от креп коприна, които също са с авторски изображения на женски лица.

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

ДИЛЯНА МАТЕЕВА ПРЕДСТАВИ КОЛЕКЦИЯ, ВДЪХНОВЕНА ОТ РОК МУЗИКАТА

Диляна Матеева е завършила магистратура през 2016 г. в Националната художествена академия, специалност „Мода" и „Изобразително изкуство" в СУ „Св. Климент Охридски", през 2013 г., степен бакалавър. Представяла е свои дизайнерски творения по покана на проф. Любомир Стойков по време на събитията на Академията за мода – „БГ модна икона 2016“ и Golden Fashion Party 2016, както и в рамките на Sofia Fashion Week есен-зима 2016-2017. Възхищава се на елегантния, изчистен и запомнящ се стил на Кристиан Диор и Ив Сен Лоран, както и на съвременната дизайнерка Роксанда Илинчич. Работила е като асистент на световно известния фотограф на „Вог“ (Италия) – Оми Чоудури (Omi Chowdhury). Заедно с него е снимала фотосесия на дизайнерката Ирини Андрикопулу за „Вог“ (Италия) и фотосесия на носителя на „Златна игла“ – Светослав Колчагов, за списание „Deux magazine", където младата дизайнерка има публикувани и няколко статии.

Снимки:
1. Дизайнерката Диляна Матеева и проф. Любомир Стойков./>
2. Участниците в пресконференцията – Диляна Матеева, проф. Любомир Стойков и Петя Джукелова (от дясно на ляво).
3. – 10. Избрани аутфити от колекцията Fashion Melody есен-зима 2018/2019 с дизайнер Диляна Матеева, показани по време на пресконференцията.
11. Мис България 2015 Марина Войкова, проф. Любомир Стойков, Катерина Слугина, Диляна Матеева и Ивена Загорска (от ляво на дясно).
12. Мис България 2015 Марина Войкова – лице на колекцията и проф. Любомир Стойков.
13. Катерина Слугина и проф. Любомир Стойков.
14. Ивена Загорска и проф. Любомир Стойков.
15. Интерес към пресконференцията прояви и дизайнерката Екатерина Дунева, на снимката заедно с проф. Любомир Стойков.
16. Мис България 2015 Марина Войкова – лице на колекцията.
Прочетено: 1175 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 97, Септември 2018

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 95: Академията за мода откри сезона с послание за Летен шик
   БРОЙ 95: НАТАЛИЯ ГУРКОВА ВПЕЧАТЛИ КАН С РОКЛЯ НА БЛИНК
   БРОЙ 95: АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА С ШИКОЗНО ЛЯТНО ПАРТИ
   БРОЙ 93: АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА ПРИСЪДИ „ЗЛАТНА ИГЛА 2018“
   БРОЙ 93: В НАВЕЧЕРИЕТО НА ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ „ЗЛАТНА ИГЛА" 2018
   БРОЙ 93: НАГРАДА ЗА МОДА ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ИЗЛОЖЕНИЕ У НАС

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли