ЕВРОПЕЙСКИ МОДНИ ТВОРЦИ СЕ ВДЪХНОВЯВАТ ОТ РОДОПИТЕ

ЕВРОПЕЙСКИ МОДНИ ТВОРЦИ СЕ ВДЪХНОВЯВАТ ОТ РОДОПИТЕ

* В международния проект ще участват десет млади дизайнери
* * На 26 октомври ще изберат тримата финалисти

Echo Academies е проект за изкуства на фондация “Open Space”, който има за цел да насърчава млади и изгряващи европейски таланти в няколко области: комикси (в Гърция), моден дизайн (в България), музика (в Северна Македония), фотография и архитектура (в Унгария). Сърцевината на концепцията е като опознаването и интерпретирането на културното наследство като средство и вдъхновение и мотивация за творческа дейност.

Постер на изложбата Echo Academies.

Десет млади модни дизайнери от България, Италия, Испания, Нидерландия, Литва, Турция, Косово и Албания участват в Echo Академията в България. Освен запознаването с фолклорното ни културно наследство, в програмата им са включени теми като eкологични практики за боядисване с природни материали, управление на културни проекти, работа в партньорство и др. Фокус ще бъде поставен и върху запознаването със спецификите на финансовите възможности за артисти, критерии за оценяването на микропроектите в конкурса, запознаването с технологията за изграждане на собствен бранд и уменията за планиране на ефективна маркетингова стратегия.

На 26 октомври в Художествената галерия в гр. Смолян ще бъдат представени проектите на младите таланти, вдъхновени от културното наследство на Родопите. Професионалното жури е в състав: проф. д.н. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и преподавател в Националната художествена академия, Мария Георгиева-Савова – главен редактор на сп. Elle – България, Албена Свещарова – моден дизайнер, Симеона Савова – Коруева – художник и Галина Ганова – специалист по художествен текстил. Най-важната задача на журито ще бъде да селектира три от предложените колекции на младите дизайнери. Изискванията към тях са творческа оригиналност, адекватна интерпретация на темата и способност за внедряване. Не са пренебрегнати критериите за устойчива мода и екологичен дизайн.

За да реализират идеите си и да се развият професионално, в следващата една година младите дизайнери ще получат подкрепата на екипа на фондация “Open Space”,  микроорганизация от тяхната страна и CUMEDIAE от Белгия.

Пепа Велева – председател на Управителния съвет на фондация “Open Space”.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз и Национален фонд „Култура“, и е продължение на работата на фондацията по темата на изследване на културното наследство и ползването му като вдъхновение за творчески работилници.

Пепа Велева – председател на Управителния съвет на фондация “Open Space ”, споделя следното за конкурса: „Свързана съм емоционално с Родопите, а опазването на националното ни културно наследство във всичките му проявления е основен акцент в работата ми и лична кауза за мен. Не следвам сляпо модните тенденции, но естествените материи в облеклото ми са задължителни, защото съм убедена, че дрехата не просто трябва да се грижи за  тялото, но и да провокира естетически и да докосва душата с цветовете си, с посланието и с историята, която метафорично се крие в гънките ѝ. Това е и моето лично предизвикателство към участниците в проекта.“.

Проф. д.н. Любомир Стойков – председател на журито на международния конкурс на Echo Academies за млади дизайнери.

Председателят на журито проф. д.н. Любомир Стойков изтъкна: „Вникването и анализирането на народното културно наследство, на фолклора и изумителното етническо богатство е безалтернативен извор на вдъхновение за всяко едно творчество и особено за визуално изкуство като модния дизайн. Моите адмирации към фондация “Open Space” и нейната прекрасна идея да инициира този международен конкурс, посветен на връзката между миналото, културата и цивилизацията на Родопите, от една страна, и естетическите търсения и свежи произведения на най-новата вълна модни дизайнери от редица европейски страни. Очаквам от кандидатите максимална креативност, изобретателност и професионална сръчност при осмислянето на кодовете на родопската народна носия и интелигентно, и модерно, реалистично пресътворяване на родопския дух в техните колекции. Желая пълен успех на участниците и организаторите в това толкова стойностно начинание!“.

Трите колекции, които бъдат избрани от журито ще получат финансиране за тяхното производство и реализиране на пазара през 2024 година.

Проф. д.н. Любомир Стойков – председател на журито на международния конкурс на Echo Academies за млади дизайнери.

Снимки:

1. Постер на изложбата Echo Academies.

2. Пепа Велева – председател на Управителния съвет на фондация “Open Space”.

Фото: Личен архив на Пепа Велева

3. Проф. д.н. Любомир Стойков – председател на журито на международния конкурс на Echo Academies за млади дизайнери.
Прочетено: 1199 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 124, Октомври 2023

ДИПЛОМНО РЕВЮ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

 

За втора поредна година нова генерация студенти, които се занимават с мода и модна индустрия, представиха резултатите от четиригодишното си обучение в Нов български университет. На скоро проведеното дипломно модно ревю в галерията “nOva art space”, талантливите млади дизайнери демонстрираха своите най-нови творчески постижения.

NEW GENERATION 2023

На събитието, организирано от доц. д-р Кристина Савова и ас. Кристина Колодеева, присъстваха изявени дизайнери, модни журналисти, професионалисти и експерти в модната индустрия. Те се ангажираха с анализиране на моделите, оценяване на иновациите в модните тенденции и споделяне на своите мнения и идеи в областта на модата. За първи път, на подиума на формата бяха поканени и бивши абсолвенти, които се утвърждават в модния свят чрез своите старт-ъп модни брандове – “House of Le Meme”, “Atelier Verèdia” и “Мikka Couture”.

Председателят на “International Fashion Connection”, г-жа Мила Захариева, беше сред почетните гости и изрази подкрепата си към младите дизайнери. Организацията, която тя представлява, планира поредица от модни събития, предназначени да подкрепят и популяризират талантливите творци.

NEW GENERATION 2023

„Това модно ревю на Нов български университет е важен принос към развитието на модната индустрия у нас. Младите творци имат нужда от вдъхновение, което получават от преподавателите си, но също така имат нужда и от подкрепа и насока, за да превърнат своите идеи в успешни бизнес проекти“, сподели г-жа Захариева.

Лина Маймарева, собственичка на фирма „Лидера Груп“ подкрепи събитието и бе източник на вдъхновение за студентите, насърчавайки ги да мечтаят и да не се предават, вярвайки, че с усърдна работа могат да постигнат признание в чужбина.

Президентът на агенция “VISAGES”, Евгения Калканджиева, призова дипломантите да се осмеляват и да следват своите мечти. „Това ревю е великолепно събитие, което ви предоставя възможността да покажете своите умения и да започнете своята кариера в модния свят“, добави тя.

NEW GENERATION 2023

На събитието бяха показани 11 изумителни колекции, като най-силно впечатление направиха тези със своята иновативност и естетичен дизайн. Всяка колекция представяше уникална история, която разказваше за въображение, емоции и изкуство. Особено впечатляващи бяха дизайнерите, които смело смесваха различни текстили, цветове и модни тенденции, създавайки прекрасни хармонии. Събитието доказа, че модата е израз на индивидуалността и смелостта да се изразиш през облеклото.

NEW GENERATION 2023

Ревюто откриха студенти от втори курс от бакалавърската програма „Мода“ с колекцията “Recycle/Upcycle”. Тя бе част от една от техните семестриални задачи, която включваше редизайн и вдъхновяване на нов живот върху стари дрехи от деним. В колекцията работеха студентите София Борисова, Катрин Камзамалова, Десислава Карамфилова, Нора Гоцева, Виктор Спасов, Мария Бонева, Ралица Николова, Нелина Стойчева, Адриана Бунджулова и Изабел Недялкова.

NEW GENERATION 2023

Колекцията на университетския моден лейбъл “FASHIONxNBU” грабна вниманието на публиката с богата палитра от наситени цветове и смели комбинации. Озаглавена “Ex Voto”, тя представя концепцията за приношение и благодат през модни облекла за 2024 година. Съчетавайки стрийт стайл, елегантност и класицизъм, дизайнерите предлагат нов, нетрадиционен поглед към съвременната мода. Авторският десен “Contemporary Ex Votos - Spiritual Hand” символизира връзката между вътрешния и външния свят, докато ведрите цветове като лилаво, ултрамарин и сярно жълто създават ефектни и ексцентрични визии, допълнени с елегантност и спокойствие от светлия екрю нюанс.

NEW GENERATION 2023

NEW GENERATION 2023

Колекцията “Coup de grâce” на Запрян Начев изградена около бръснарската пелерина и хирургическите завивки съчетава историята на професията бръснар-хирург със замисъла за фини разрези в кройките и формите, които наподобяват оперативни процедури.

“VvV” или “Vanche vs Versace” е колекция на Дияна Иванова, вдъхновена от нейната баба Иванка и представлява съчетание между малките уроци по шиене, бродиране и плетене, които тя получавала от нея, и съпоставянето на баба си като символ на миналото с модната къща „Версаче“ като представител на бъдещето.

NEW GENERATION 2023

NEW GENERATION 2023

NEW GENERATION 2023

“Metro Muse” на Даниела Янкова е унисекс модна колекция, която излъчва градски стил и индивидуалност чрез комбинацията от луксозни улични облекла, иновативни дизайни, обемни кройки, запомнящи се принтове и бродерии, вдъхновени от живота в града.

Студентите Теодора Борисова, Никол Керимова и Нора Гоцева направиха силно впечатление със своите стилни и елегантни модни колекции. Теодора, чиято втора специалност е в областта на Модната индустрия, се вдъхнови от кампанията „Факли на свободата" на Едуард Бернайс за своята колекция “Persona”. Моделите в тази колекция въплъщаваха образа на фаталната жена, излъчваща елегантност и увереност, представяйки изискани и провокативни дизайни. Никол, от своя страна, постави любовта в центъра на своята колекция “Eclipse of the heart”. Темата на колекцията разглежда романтичната страна на любовта, но и нейните тъмни и безсилни етапи, като сърцето все пак продължава да блести и да цъфти въпреки затъмнението. Колекцията “Bloom into you” на дизайнерката Нора Гоцева представи уникален поглед към Ориента, вдъхновен от турските национални костюми, богатата култура, изящния начин на обличане, впечатляващата архитектура и традициите на този регион. Колекцията предаваше блясъка и изяществото на турските облекла, като същевременно представяше съвременни интерпретации и иновативни дизайни. Нора Гоцева успешно съчета уникалната естетика и богатството на Ориента в своите модни творения, предизвиквайки вълнение и възхищение сред публиката.

NEW GENERATION 2023

NEW GENERATION 2023

NEW GENERATION 2023

Кулминацията на вечерта настъпи с представянето на старт-ъп модни брандове, които са създадени от бивши студенти от специализацията „Модна индустрия". Трима алумни на Нов български университет успешно демонстрираха своето развитие след завършването на програмата.

Ния Николова, дизайнер и основател на марката “House of Le Meme”, представи своята колекция “The Circus of Colors”, която отразява философията на бранда за уникални принтове. Нейните модели предизвикаха възхищение с ярките цветове и креативните детайли.

Дизайнерът Виктор Спасов и неговият бранд “Atelier VERÈDIA” изпъкнаха с провокативната колекция “INDIVIDUALISTIC”, вдъхновена от 50-те години на миналия век, но съчетана със съвременния свят. Техните аутфити представяха уникален стил, който изразява смелост и индивидуалност.

Брандът “MIKKA KOSSEVA COUTURE” на дизайнера Моника Косева представи последната колекция на вечерта, озаглавена “Love like religion”. Тя беше вдъхновена от древногръцката култура, изкуство и митология, с особен фокус върху богинята на любовта - Афродита. Моделите впечатлиха с изящество и елегантност, представяйки любовта като най-силната сила.  
Тези стартиращи модни брандове се отличаваха с иновативността и творческия подход към модата, като направиха значително впечатление на публиката със своите уникални колекции.

Дипломното модно ревю на студентите от Нов български университет привлече вниманието на модната общност и потвърди високото качество на образованието в университета. Младите дизайнери се надяват да продължат да впечатляват със своите творения и да постигнат голям успех в модната индустрия.

NEW GENERATION 2023

NEW GENERATION 2023

Събитието се проведе в рамките на „Летни дни на модата" и се организира от доц. д-р Кристина Савова и ас. Кристина Колодеева, с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ, “IFC International Fashion Connection”, г-жа Лина Маймарова от “Lidera Group”, “Visage Model Group”, “nOva art space”, “By Far”. Водещ на събитието беше Християна Стоименова.

Снимки:

  1. – 15. Дипломно ревю на студентите от Нов български университет “New   generation 2023”.

Фото: ©  Милена Янкова и Стилиян Мурджев от БП „Фотография“
Прочетено: 1639 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 124, Юли 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 123: АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА НАСЪРЧАВА НОВАТА ГЕНЕРАЦИЯ
   БРОЙ 122: “PAPENA” – БРАНД, КОЙТО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТВОРЕЙКИ, ДА ПРЕДСТАВЯ СЕБЕ СИ
   БРОЙ 118: ЛИА КАМЕНОВА ПРЕДСТАВИ СВОЯТА ДЕБЮТНА КОЛЕКЦИЯ
   БРОЙ 117: АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА СТИМУЛИРА МЛАДИТЕ ТВОРЦИ
   БРОЙ 116: МОДНИЯТ ЕТИКЕТ “FASHIONXNBU“

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing