ЛИЙ ДЖЕФРИС – ФОТОГРАФЪТ НА БЕЗДОМНИТЕ

ЛИЙ ДЖЕФРИС – ФОТОГРАФЪТ НА БЕЗДОМНИТЕ

Лий Джефрис е фотограф, който заснема повече от просто снимки. Срещата му с бездомно момиче променя не само възгледите му за фотографията, но и за целия живот.

Роден е на 6 май 1972 година в Манчестър, Великобритания. Не е израснал заобиколен от фотография или друга творческа дейност – по-скоро обратното. Чичо му е бил счетоводител с хубава къща, кола и стабилен живот, което вдъхновява Лий също да избере тази професия.

Лий Джефрис

Първият му досег до фотографията става случайно, когато е на 35 години. По това време той притежава бизнес с велосипеди, като едновременно работел и като счетоводител. Наложило се да направи няколко снимки на велосипедите, така че това е първият път, когато „хваща“ фотоапарата.

През 2008 година, по време на Лондонския маратон, Джефрис прави снимка на бездомно момиче, сгушило се до входна врата. След направата на снимката, Лий отива да се извини на момичето и да поговори с него. След този необикновен разговор неговата мисия е повишаването на осведомеността за бездомните. Работата му включва скитници от Обединеното кралство, Европа и САЩ. Той ги опознава, като живее в същите условия с тях, а създадената им връзка му позволява да улови изпепеляваща автентичност в портретите.

Лий Джефрис

Основната причина, поради която заснема хората е, че се е чувствал самотен отвътре, въпреки че е бил сред хора. Лий не се страхува да бъде заобиколен от бездомници, дори често изграждат специална връзка помежду си и точно те премахват това негово чувство на самота.

По-голяма част от общността виждат хората, които нямат дом като мръсни, неподредени и като цяло ги избягват, но британският фотограф забелязва нещо съвсем различно, когато ги погледне. През обектива си той улавя тяхната човечност и красота, предлагайки рядък поглед към живота и историите им. „Това са хора, които са водили толкова невероятно тежък живот, но въпреки това запазват достойнството си“, споделя пред CNN Лий Джефрис.

За да направи това, той се приближава до обектите си, понякога само на сантиметри от лицата им. Това е рискован ход, който обаче му позволява да улови интимните подробности от живота им – бръчките по кожата им или тъгата в очите им. Ето защо неговите портрети изглеждат толкова хипнотизиращи – вижда се всеки детайл, който помага да разберем, че всички сме равни човешки същества.

Лий Джефрис

Лий Джефрис

Лий Джефрис издава първата си книга „Изгубени ангели“ през 2013 г., където поставя своите портрети, снимани в продължение на пет години. През 2019 г. издава втората си книга с портрети, върху която е работил 10 години. В 220 страници аудиторията може да види различни истории - забавни, тъжни, но най-важното вдъхновяващи, от Европа и САЩ, илюстрирани с впечатляващи авторски снимки.

Втората книга на британския фотограф „Портрети“.

Снимки:
1. Британският фотограф Лий Джефрис.
Фото: © Katie Heffernan
2. – 4. Творби на Лий Джефрис.
Фото: © Лий Джефрис / widewalls.ch
5. Втората книга на британския фотограф „Портрети“.
Фото: © lee-jeffries.co.uk

Източници:
https://www.lomography.com/magazine/146830-tracing-faces-an-interview-with-photographer-lee-jeffries
https://www.all-about-photo.com/photographers/photographer/76/lee-jeffries
Прочетено: 1570 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 121, Ноември 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 118: АНСЕЛ АДАМС – МАЙСТОРЪТ НА ФОТОГРАФИЯТА
   БРОЙ 117: АНИ ЛЕЙБОВИЦ – ФОТОГРАФЪТ НА ЗНАМЕНИТОСТИТЕ
   БРОЙ 116: ИЗЧЕЗВАЩИТЕ ПЛЕМЕНА ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ДЖИМИ НЕЛСЪН
   БРОЙ 115: ИДЕИ ЗА КОЛЕДНА ФОТОСЕСИЯ
   БРОЙ 114: АКЦЕНТИ В РЕКЛАМНАТА ФОТОГРАФИЯ ЗА 2021 ГОДИНА

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing