НАД 100 ДЪРЖАВИ СЕ БОРЯТ СРЕЩУ ОБЕЗЛЕСЯВАНЕТО

НАД 100 ДЪРЖАВИ СЕ БОРЯТ СРЕЩУ ОБЕЗЛЕСЯВАНЕТО

Десислава Славова

Обезлесяването е процес на изсичане на дървета и горски масиви, който се извършва от човека. Ефектът му е вреден за околната среда. Над 100 държави се заеха да сложат край на обезлесяването до 2030 година. Финансовото изражение се равнява на около 19 милиарда долара. Срещата за климата се проведе в шотландския град Глазгоу. Основната цел на конференцията е да се спре обезлесяването, да се намали ерозията и да се възстановят горите. Повече от 13 милиона квадратни километра гори трябва да подобрят състоянието си. Държави като Китай, САЩ, Франция и Бразилия, обещават инвестиции в размер над 19 милиона долара, под формата на публични и частни фондове. Страните, които участват ще се опитат да се споразумеят за правила за създаването на въглероден пазар по смисъла на Парижкото климатично споразумение. България също е сред тях.

В периода между 2021 и 2025 година, 12 държави се ангажират да предоставят 12 милиарда долара, съгласно споразумението. Те ще подпомогнат развиващите се страни, включително за възстановяване на земите и справяне с горските пожари. Още милиард и 700 милиона долара ще бъдат предназначени за поддръжка на коренното население, за запазване на горите и засилване на правата им в горските райони.

Учени твърдят, че климатичните промени се дължат на унищожаването на горите. За да се избегне климатична катастрофа, трябва да се постигне въглеродна неутралност. Индия ще се опита да увеличи възобновяемите си енергийни източници до 2070-та година.

Европейският съюз ще похарчи 1 милиард евро от бюджета си за следващите пет години, за да защити горите по света и страните в басейна на река Конго и Централна Африка. До 2030 година ЕС обещава, че ще намали емисиите си с поне 55 процента, сравнение с нивата от 1990 година.

Американският президент Джо Байдън се извинява за решението, което е взел Доналд Тръмп -  да извади САЩ от Парижкото климатично споразумение.

Кралица Елизабет II също се присъедини към конференцията в Глазгоу. Покойният съпруг на кралицата – Принц Филип, винаги е приемал присърце опазването на околната среда. Кралицата е горда, че делото на съпруга й продължава в работата на принц Чарлз и принц Уилям. Елизабет II твърди, че когато нациите се обединят в името на обща кауза, винаги има надежда. Според нея трябва да се действа не за нас самите, а за бъдещето на следващите поколения.

Борис Джонсън обяви споразумението на COP26. Той обясни, че най-накрая човечеството ще може да стане пазител на природата, а не неин завоевател.

Горите са от огромно значение в борбата с климатичните промени. Те абсорбират огромни количества въглероден диоксид от въздуха и осигуряват храна, работни места, домове, нормален и здравословен живот на хората.

Източници:
https://www.un.org/press/en/2020/sgsm20411.doc.htm

https://www.climatechangenews.com/2019/06/14/countries-net-zero-climate-goal/
Прочетено: 2070 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 115, Ноември 2021

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 114: ЛЕСНО ЛИ СЕ МАНИПУЛИРА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ?
   БРОЙ 113: МАЯ БЕЖАНСКА ПОДКРЕПЯ ДЕТСКИТЕ МЕЧТИ
   БРОЙ 110: МЕТАМОРФОЗИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ХАРАКТЕР
   БРОЙ 108: БАНКА ДСК ОРГАНИЗИРА БЛАГОТВОРИТЕЛНО СЪБИТИЕ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing