СУБКУЛТУРАТА „КЕЙ-ПОП“

СУБКУЛТУРАТА „КЕЙ-ПОП“

Елизабет Астарджиева

В днешно време кей-попът не е просто забавление, а прогресивен жанр, мащабна музикална субкултура с милиони фенове по целия свят - млади хора с безупречен външен вид, невероятни танцови умения, вокален талант и с изключително добра репутация.

Кей-поп музиката произхожда от Южна Корея и се счита за сравнително нова форма на изкуство. Жанрът, какъвто го познаваме днес, датира от 90-те години на миналия век, а корените му се зараждат още през 50-те, като през годините бива повлиян от западната музика. Терминът „кей-поп“ означава поп музика.

Всеки месец дебютират нови корейски поп групи и общественото мнение се изменя непрекъснато. Сред най-обичаните момичешки групи са “Girl’s Generation”, които показват закачливи песни и концепции, “Wonder Girl” и “Dong Bang Sin Ki” (известни също като “TVXQ”). Мъжките банди, които се радват на голяма фен аудитория, са “Big Bang”, които имат отличим стил и непрекъснато развиваща се музика, и “BTS”, които са най-популярната група за всички времена не само в Корея, а и в САЩ. Най-големият пробив в световен мащаб правят “PSY” с песента “Gangnam Style” през 2012 г.

В продължение на десетилетия модата играе важна роля в предаването на естетика в музиката - от изпълненията, през музикалните видеоклипове и кориците на албуми. Тъй като влиянието на кей-попа става все по-значително, то оформя модните тенденции по начин, по който музиката не е виждала от генезиса на американския хип-хоп, когато марки като “Adidas”, “Kangol” и ”Jordans” станаха задължителни за слушателите. Дизайнерите определено биха могли да приемат влиянието на кей-попа върху модата като нещо, което може да им донесе сериозен приход.

През последните години ефектът от корейската вълна е по-очевиден от всякога. Кей-драма, кей-храна, кей-красота, кей-фешън и кей-поп са водещи в конкретни  индустрии в световен мащаб. Това, което го направи международно конкурентен е подкрепата на феновете. Фендъм културата през първата ера на кей-попа е била приемана негативно. Това, с което са били свързвани са избухливите тийнейджъри. С времето феновете са се променили. В Южна Корея фендъм културата до голяма степен се е формира около кей-поп идолите и корейските драми. При нея хората избират знаменитост или жанр, събират се определена група, създават свои правила, според които приемат още хора вътре.

Интересен е фактът, че корейската култура е привлекателна за американците, защото е силно повлияна от тяхната култура. От корейския червен женшен в американските продукти за грижа за кожата до модата на корейските знаменитости, вдъхновена от западните дизайнери.

Снимки:

1. “Shinhwa” -  една от първите кей-поп групи, направила своя дебют през 1998 г.

Фото: www.instragram.com

2. Момчешката кей-поп група “BTS”.

Фото: www.facebook.com

3. Момичешката кей-поп група “Blackpink”.

Фото: www.instagram.com

Източници:
https://www.shs-conferences.org/articles/shsconf/pdf/2019/13/shsconf_appsconf2019_03025.pdf
https://www.90daykorean.com/what-is-kpop/
https://www.crfashionbook.com/fashion/a35469820/how-k-pop-has-dominated-luxury-fashion/
https://www.delivered.co.kr/kpop-fan-spending-the-value-of-the-fandom-culture/
https://eu.usatoday.com/story/news/2021/10/21/squid-game-bts-k-beauty-why-korean-pop-culture-making-waves/8437852002/
https://www.washingtonpost.com/opinions/2020/02/22/korean-pop-culture-is-everywhere-its-taken-life-its-own/
https://en.wikipedia.org/wiki/Fandom_culture_in_South_Korea
https://www.jstor.org/stable/j.ctt1xwb6n
https://www.worldcat.org/title/soft-power-the-means-to-success-in-world-politics/oclc/53951715
https://www.academia.edu/13645031
Прочетено: 2553 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 115, Декември 2021

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 113: ВИНТИДЖ
   БРОЙ 112: МЕТРОСЕКСУАЛНОСТТA: В ПРОФИЛ И АНФАС
   БРОЙ 111: СТИЛОВЕ В ЯПОНСКАTA УЛИЧНА МОДА
   БРОЙ 104: GEEK CHIC – НЪРД КУЛТУРАТА НА 90 – ТЕ ИЛИ КАК ЗУБЪРИТЕ СА ГОТИНИ
   БРОЙ 101: РОКЕРИ – ЛОШИТЕ МОМЧЕТА НА ПЕТДЕСЕТТЕ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing