„ЛЮБЕРЦИ“ – АГРЕСИВНА ТИЙНЕДЖЪРСКА СУБКУЛТУРА

„ЛЮБЕРЦИ“ – АГРЕСИВНА ТИЙНЕДЖЪРСКА СУБКУЛТУРА

Виктория Велизарова

В субкултурата на „люберците“ били членове на младежко движение, възникнало в руския град Люберци в края на 70-те и съществувало до началото на 90-те години в СССР. Активно се занимавали със спорт, основно културизъм и военно-приложни спортове – ръкопашен бой, бокс, бягане, плуване, скокове. Живели живот без наркотици, цигари и алкохол, и активно се противопоставяли на хипитата, пънкарите и метълистите.

От самото начало люберите се формирали две групи: „спортисти“ и „хулигани“. Първите поставяли спорта на преден план, стремейки се към резултати, а за вторите е бил само средство за постигане на друга цел - печелене на двубои.

Култът към физическата сила довел до появата и на нов стил. През лятото носили тениски и потници, за да се виждат оформените им тела. Блузи с щампи на герои като „Рамбо“ също били много разпространени. През зимата популярни били ватираните якета, плетените шапки и карираните панталони. За да изглеждат рамената и гърбовете им визуално по-големи, на талията слагали колани. Комсомолските значки с Ленин били задължителна част от аксесоарите на субкултурата.

Дейността на люберите вдъхновила доста песни, книги и филми през годините. Групата DDT в албума си от 1990  г. - „Размразяване“ имат песен посветена на субкултурата - „Мамо, обичам Любер“. Част от живота им е показан във филмите „Казвам се Арлекино“ и „Луна парк“.

Тази субкултура е имала свой герб и химн. Гербът представлявал триъгълник с щанга, пресичаща го и надпис „Любер" отдолу.

Разцветът на „люберците“ затихвал с времето и в края на 20-ти век изчезнал. Според различни изследвания до 70% от жителите на град Люберци през 90-те години са били замесени в престъпни групи, свързани с рекет.

Снимки:
1. Снимка на люберите.
2. Филмът „Луна парк“.
3. Значка на люберите.
Фото: www.webmiastoto.com

Източници:
https://www.nytimes.com/1987/03/07/world/moscow-s-east-side-story-teen-age-toughs.html
Прочетено: 3031 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 117, Март 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 115: СУБКУЛТУРАТА „КЕЙ-ПОП“
   БРОЙ 113: ВИНТИДЖ
   БРОЙ 112: МЕТРОСЕКСУАЛНОСТТA: В ПРОФИЛ И АНФАС
   БРОЙ 111: СТИЛОВЕ В ЯПОНСКАTA УЛИЧНА МОДА
   БРОЙ 104: GEEK CHIC – НЪРД КУЛТУРАТА НА 90 – ТЕ ИЛИ КАК ЗУБЪРИТЕ СА ГОТИНИ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing