НОВАТА СУБКУЛТУРА НА ПОКОЛЕНИЯТА Y И Z

НОВАТА СУБКУЛТУРА НА ПОКОЛЕНИЯТА Y И Z

Радинела Гелева

Cottagecore е модна субкултура, популяризирана от поколенията Y и Z (по-известни като милениали). Тази субкултура е антитеза на иначе оживения и забързан начин на живот, който водим. Привържениците на cottagecore се наслаждават на по-фините неща като бране на плодове, градинарство и готвене. Това го прави доста самодостатъчна естетика, която насърчава устойчивостта в процеса. В субкултурата се открива влияние от романтизираните провинции, уюта на селския дом, селските райони и други.

НОВАТА СУБКУЛТУРА НА ПОКОЛЕНИЯТА Y И Z

Естетиката cottagecore е ориентирана към природата и насърчава простотата в живота. Може да се отбележи, че е повлияна от фолклора, митовете, приказките и други подобни влечения. Някои от ключовите естетически компоненти са свързани с внасянето на естествени елементи на закрито като декорация за дома. Такива са сухите и свежите цветя, както и стайните растения в неутрална или топла цветова палитра. През погледа на модата всичко е свързано с вземането под внимание на тези компоненти. Тоалетите обикновено са широки, дълги рокли и поли, буфан ръкави и природни щампи. Идеалният cottagecore тоалет е класическа рокля с волани и бухнали ръкави. Модното движение се развива през годините чрез обувки и дори бални рокли. Цветовете обикновено са естествени или избелели, включително кафяво, бебешко розово, маслинено зелено, слонова кост, бежово, охра, пудра, светло жълто и бебешко синьо. Материите са най-често естествени - памук, лен, трикотажни прежди и др. Много от тези дрехи са ретро и са закупени втора употреба, например от магазини за стари дрехи или ретро магазини. Това е в съответствие с оценката за околната среда и устойчивостта, както и с факта, че много артикули на cottagecore са търсени поради тяхната рядкост в съвременните времена и неповторим уникален дизайн. Въпреки това, тъй като естетиката става много популярна, тя достига до бързата мода и много дрехи, които се намират в брандовете на моловете, имат елементи от мотиви на cottagecore. Субкултурата е предимно ориентирана към женската аудитория, но мъжете също могат да преоткрият стила си в нея – светлосин деним, кафяви панталони, жилетки, ризи или кожени аксесоари са подходящи за тях. Косата и гримът са натуралистични или с приказни мотиви. При тази субкултура дългата коса се свързва с традиция и женственост, обикновено е на вълни или плитки.
Природата е един от основните образи на естетиката. Един от най-често срещаните фотографски обекти са диви полета с трева с малки диви цветя, осеяни навсякъде. Широколистната гора също е често срещана, винаги в зелено през пролетта и лятото, като есенните цветове и зимата са рядкост. Въпреки това, за разлика от по-дивата естетика като naturecore, почти винаги има признаци на човешка намеса в селското пространство. Огради, мостове и пикници по-често са елементи от тези изображения. В cottagecore хората трябва да присъстват в естествената среда, оформяйки пейзажа в дом.

НОВАТА СУБКУЛТУРА НА ПОКОЛЕНИЯТА Y И Z

Музиката, свързана със субкултурата на милениалите, предизвиква комфорт и нежност чрез ниски и меки вокали и акустични инструменти със средно темпо. В текстовете има препратки към нежна любов и/или природа. По-голямата част от този стил произхожда от хипи, фолк и барокови поп сцени от края на 60-те години. Това продължава в софт рок сцената на 70-те и през 80-те при възраждането на бароковия поп в пост пънк. Подходяща литература, която да бъде обвързана с cottagecore са книги като „Хобитът“, „Скритият живот на дърветата“. Филмите и сериалите, които са подходящи – „Имението Даунтън“, „Бриджъртън“, „Гордост и предразсъдъци“, „Матилда“ и др.

НОВАТА СУБКУЛТУРА НА ПОКОЛЕНИЯТА Y И Z

НОВАТА СУБКУЛТУРА НА ПОКОЛЕНИЯТА Y И Z

Популяризирането на естетиката води до комерсиализация, която не е в съответствие с етоса на устойчивостта на субкултурата cottagecore. Тъй като модната индустрия забелязва нарастващата тенденция, тя се справя с търсенето чрез практики за бърза мода, които злоупотребяват с работниците, замърсяват околната среда и отнемат от труда на ръчно изработената и етична мода.

НОВАТА СУБКУЛТУРА НА ПОКОЛЕНИЯТА Y И Z

Снимки:

1. Естетиката на cottagecore.

Фото: https://www.studentbeans.com/blog/wp-content/uploads/2022/07/what-is-cottagecore-920x613.jpg

2. Рокля в стила на cottagecore.

Фото: © STYLEIDEALIST / https://www.whowhatwear.co.uk/cottagecore-outfits

3. Типичен мъжки cottagecore аутфит.

Фото: https://indieyespls.com/cottagecore-male-outfits-for-women/

4. „Хобит“ от Дж. Р. Р. Толкин.

Фото: Ozone.bg / https://www.ozone.bg/product/hobit/

5. Филмът „Гордост и предразсъдъци“.

Фото: Ozone.bg / https://www.ozone.bg/product/gordost-i-predrazsadatsi-dvd/

Източници:
https://www.studentbeans.com/blog/uk/cottagecore-aesthetic-subculture-on-student-budget/
https://www.thegoodtrade.com/features/what-is-cottagecore/
https://aesthetics.fandom.com/wiki/Cottagecore

https://www.architecturaldigest.com/story/what-exactly-is-cottagecore
Прочетено: 497 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 125, Октомври 2023

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 124: LIGHT ACADEMIA – МОДЕРЕН ПОГЛЕД ВЪРХУ ЛЮБОВТА КЪМ НОВИТЕ ЗНАНИЯ
   БРОЙ 123: Баскетбол: произход, история и правила
   БРОЙ 121: DARK ACADEMIA – ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СУБКУЛТУРА
   БРОЙ 117: „ЛЮБЕРЦИ“ – АГРЕСИВНА ТИЙНЕДЖЪРСКА СУБКУЛТУРА
   БРОЙ 115: СУБКУЛТУРАТА „КЕЙ-ПОП“

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing