ХАРЛЕМ ШЕЙК – ЛУДИЯТ ТАНЦ ПРЕВЪРНА ХОРАТА В ОБЩНОСТ

ХАРЛЕМ ШЕЙК – ЛУДИЯТ ТАНЦ ПРЕВЪРНА ХОРАТА В ОБЩНОСТ

Силвия Георгиева

Харлем шейк културата е родена от стремежа за оригиналност и бягство от ежедневната скука. Тази култура отразява целия спектър на човешките емоции в един привидно абсурден танц, обединяващ креативност, свобода и забавление. Наименованието Харлем шейк идва от песента на Бауер – „Харлем шейк“, която е използвана като фон на първия клип в този стил, създаден от петима тийнейджъри от Куинсланд, Австралия и регистриран в You Tube (под името „TheSunnyCoastSkate”). Думата шейк (shake) означава „разклащам“. Ето защо хората, танцуващи в този стил се стараят да се разтърсят максимално в рамките на няколко секунди.

Харлем шейк

Харлем шейк

Последователите на този нов културен модел изразяват своята индивидуалност, съчетавайки подражанието на създадения оригинален танц – образец с личната си интерпретация за забавната страна на заобикалящия ги свят. Показателно за тези хора е стремежът им да изглеждат шокиращо забавни, да въвлекат в своя щур танц колкото се може повече предмети от бита и да правят все по-причудливи движения с и около тях. Те искат да бъдат свободни да правят щури неща, да изглеждат като маскирани деца или просто да се почувстват живи и енергични, обединени от обща инициатива, която да ги извади от ежедневната социална тревожност и монотонност. Резултатът е хора с абсурдни костюми, събрани в едно пространство и движещи се хаотично в пулсиращ ритъм.

Музиката
Видеоклипът към оригиналната песен на Бауер (“Baauer – Harlem shake”), станал основа за изграждането на цял един културен модел, подчертава ценността на човешката индивидуалност и оставя посланието да бъдем себе си и да не се страхуваме да изразяваме емоциите си. Музиката съчетава електронни елементи, ярък бас и рев на лъв на всеки 30 секунди за колоритност. Клипът на Харлем шейк се отличава с оригиналност при представянето на начина, по който човешкият индивид е поставен в рамката на своя социален контекст. Създателите на клипа са се постарали да обединят индивидуални съдби и таланти на фона на естествено протичащия ежедневен живот. Тази идея става основополагаща за появата на новата субкултура на Харлем шейка, която издига в култ колективната себеизява.

Зараждането новият културен МЕМ
Мемът произлиза от идеята за имитацията като метод за подражанние. Думата мем („meme“ от „mimeme“ – имитирам) се превръща в единица за разпространение на културни идеи, символи, стил и поведение сред хората в една културна общност, посредством  подражанието. Това се случва в субкултурата на Харлем шейка – кратки клипчета, в които енергични хора имитират конвулсии и правят множество некоординирани движения по модел на създадения първообраз на танца. Освен да имитира, всеки човек има и възможността да добави свои елементи в танца си и така да го направи по-интересен. Това е най-важното предимство на Харлем шейка, че всеки може да си направи 30-секундното клипче със своя вариант на шейка и да го качи в интернет. Така новият модел надскача функцията си на интернет мем и става мотивация за създаването на креативни човешки продукти.

Харлем шейк

Символика на танца
Танцът циркулира в интернет пространството без автор и не се нуждае от никаква власт. Микро-клипчетата целят единствено да забавляват и да откъснат хората от делничната монотонност. Може да се каже, че Харлем шейкът води борба срещу ограниченията и рамките, в които хората са поставени и ги обединява в един споделен абсурд.
За тази нова култура не са необходими познания, човек не трябва да се вписва в ред изисквания и критерии. Достатъчно е само да се осмели да бъде креативен и да не се срамува да изглежда глупаво.
Обикновено всеки танц започва с петнадесет секунди интро, в което един човек с каска на главата си изпълнява пасивен танц на фона на неподвижни и вглъбени в обичайните си занимания хора. Следващите 15 секунди са кулминацията на танца. Цялото множество хора се впуска в хиперактивни движения и всеки човек има своята индивидуална роля в колективното цяло. Последните 2 секунди са забавен кадър. Това е времето, в което всеки зрител на клипчето може да осмисли случващото се.

Аксесоарите
Стилът разчита на човешкото въображение и всеки предмет може да бъде превърнат в елемент от танца. Всяко нещо, което може да се носи или мести, може да бъде акцент на индивидуалния танц на участниците. Често танцуващите носят пояси, маски, карнавални костюми и предмети от бита, за да направят вида си по-оригинален и забавен.

Успехът на Харлем шейк
Новата култура на репликирането стана толкова разпространена благодарение на своята достъпност и уникалност. Краткостта на клипчетата има основна заслуга за популярността на тази културна вълна. Ефектът на изненадата и силата на хумора печелят симпатиите на аудиторията, защото повечето интернет потребители приемат тези 30 секунди като време на смях и изненада. За останалите, в най-лошия случай, това ще са 30 секунди изгубено време. Обикновено след края на клипчето, потребителя е склонен да изгледа още едно, после още едно ...и така вече е заразен със забавлението на шейка.
Безспорно простотата на концепцията, хипнотичният ритъм и забавният хаос на Харлем шейк печелят все повече последователи. От началото на февруари 2013 г. качените версии на танца са над 50 хиляди, а гледанията им са над 180 млн.

Отворената субкултура
Харлем шейк не е просто модна вълна. Това е една нова отворена субкултура, която се разпространява бързо като вирус. Забавлението на танца е пристрастяващо и печели почитатели заради възможността за индивидуално проявление на всеки човек, който иска да се забавлява и да вложи свои идеи и емоции в колективната веселба. Едно от най-важните предимства на новия културен модел е възможността за сплотяване на хората като едно колоритно семейство.

Харлем шейк даде на хората формула за забавление и те започнаха да я променят с индивидуалните си проявления. Първият танц очерта контурите на една нова субкултура и зачака хората да изпълнят съдържанието и.

Харлем шейк

Снимки:
1. Момент от Харлем шейк
Фото: http://rack.2.mshcdn.com
2. Харлем шейк под вода
Фото: http://www.fastcocreate.com
3. Борба за правата на хората от Тунис и Египет, изразена с танца Харлем шейк
Фото: http://blog.foreignpolicy.com
4. Тренд на качените клипчета-варианти на Харлем шейк за месец февруари
Фото: http://www.bbc.co.uk

Видео:

  1. Топ 10 най-оригинални клипове с Харлем шейк.
  2. Английският национален балет също се присъедини към манията Harlem Shake.
  3. Харлем шейк от България, заради който беше уволнен учител
  4. Харлем шейк от България

Източници:
http://techcrunch.com
http://www.washingtonpost.com
http://youtube-trends.blogspot.com.au
Прочетено: 9163 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 65, Май 2013

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 63: ГЛЕМ-ГОТ – БЪДИ МОДНА ИКОНА, НО ОСТАНИ ОТ ТЪМНАТА СТРАНА
   БРОЙ 62: ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ СТРЕСА С ФЛАШМОБ
   БРОЙ 61: СУБКУЛТУРАТА “GANGNAM STYLE”
   БРОЙ 57: МАЛКАТА ЧУДОВИЩНА СУБКУЛТУРА НА ЛЕЙДИ ГАГА
   БРОЙ 57: „ДЕКОТОРА” СУБКУЛТУРАТА – ЯПОНСКОТО ЧУДО

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли