НЕШКА РОБЕВА – ИСТОРИЯ ЗА УСПЕХА. . . С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

НЕШКА РОБЕВА – ИСТОРИЯ ЗА УСПЕХА. . . С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Силвия Тодорова

Колкото нежна, толкова и сурова е художествената гимнастика и за да оформиш златото като медал в този красив спорт наистина се иска желязна ръка. В този смисъл българският спорт има късмета „Желязната лейди” на художествената гимнастика да е именно българка.

Успехът на Нешка Робева, измерен в цифри е впачатляващ, и когато тези цифри говорят, всички мълчат: 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 европейски и 2 вицеолимпийски титли. Действително те показват достатъчно ясно размера на успеха, но не могат да ни кажат каква е неговата цена, нито колко тежи световното признание, измерено в злато. Защото, когато достигнеш нивото, на което задаваш ритъма в световната художествена гимнастика, не ти остава място за грешки. И Нешка наистина „няма грешка”.

Златните момичета – Анелия Раленкова, Лили Игнатова и Илияна Раева – печелят почти всички медали на повечето международни първенства по художествена гимнастика през 80-те години на XX век . Зад техния успех обаче стоят дисциплината и въображението на треньора Нешка Робева, която еднакво респектира гимнастички, съдии и публика. В продължение на 25 години тя е старши треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика до 2000-та година. А за изключителните постижения в работата си, Робева е носител на почти всички държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт.

След като приключва с треньорската си дейност Нешка Робева създава трупата „Нешънъл Арт”, с която поема по утъпканата от нея пътека на успеха, представяйки чрез съвременно интерпретиране българския и балкански фолклор. Съдбата и умението на Нешка Робева да тласка хората, с които работи към успеха, отреждат на спектаклите “Два свята”, “Орисия” и “Готови ли сте” над 400 представления пред повече от половин милион души в над 20 страни в три континента. А “Два свята” е първото българско шоу, стъпило на Бродуей. Сред по-новите спектакли на Нешка Робева са “Арамии”, “Бежанци” и “Видрица”.

Виртуозните танцови спектакли на „Нешънъл Арт” неизбежно носят “златния почерк” на голямата българска треньорка по художествена гимнастика. Нешка Робева създава поредица завладяващи шоу спектакли, в които, с характерната за нея прецизност и с висока художествена стойност се преплитат гимнастика, балет и народни танци.
След възторжените аплодисменти на публиката, критиката отново е не по-малко ласкава: „Нешка създава уникална комбинация от народни български танци и популярни стилове. Това е българският вариант на „Ривърденс”. Напомня ми на ранните дни на американския мюзикъл – зареждащ патриотизъм и оригиналност.” – са думи на Роузи Голдсмит, от Би Би Си.

Хвалебствията и високите оценки за постиженията на Нешка Робева през новото хилядолетие са също толкова неизброими, както и тези от края на изминалия XX -ти век. Сред наградите, които тя и екипът й продължава т да завоюва т , са: “Залатой витязь” и “Златна грамота за хореография” от престижния театрален фестивал в Москва; награда за най-добра театрална музика “Маестро Димитър Вълчев”; почетна грамота на Министерство на външните работи; почетен знак на министерство на земеделието.

Вероято с пълно основание Ивайло Гюров, директор на ИАНТРИ, казва, че спектакълът "Готови ли сте?" може да бъде използван в кампанията за популяризирането на България като туристическа дестинация. Факт е, че спортът е една от положителните светлини, които огряват името на България в чужбина. А успехите на Нешка Робева правят името на страната ни да звучи още по-красиво и да отеква по-силно. Тя определено знае как се постигат успехи и ние можем само да пожелаем на нея и на себе си да продължава да го прави и да среща повече подкрепа.

 

Снимки:

1 – 2 . Нешка Робева

3 - 4. Нешка Робева като гимнастичка

5 – 6. Моменти от спектакъла „Два свята”

7. Част от легендарните „златни момичета” на българската художествена гимнастика.

 

Фото: Интернет http://www.google.bg
Прочетено: 6565 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 43, Март 2011

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 42: РАЙНА КАБАИВАНСКА – ПРИМАТА НА БЪЛГАРСКАТА ОПЕРА
   БРОЙ 41: ДВЕ КРАСИВИ И УСПЕЛИ ЖЕНИ
   БРОЙ 40: ЗОНТА КЛУБ ВРЪЧИ ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ „ЖЪЛТА РОЗА”
   БРОЙ 40: Дилма – Първата жена Президент на Бразилия
   БРОЙ 39: Мишел Обама – най-влиятелната жена в света

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Дамски рокли