ДЖИМИ ЧУ – ЧУДОТО ЗА ЖЕНСКИТЕ ОБУВКИ

ДЖИМИ ЧУ – ЧУДОТО ЗА ЖЕНСКИТЕ ОБУВКИ

Ивана Стоянова

Прочутият малайзийски моден дизайнер Джими Чу е роден през 1948 г. в семейство на обущари в Пенанг, Малайзия. Още като малък напуска училище, за да прави обувки заедно с баща си и създава първите си изцяло собствени дизайни още на 11-годишна възраст.

Джими Чу

След посещение на роднини в Лондон решава да остане да живее там, където през 1983 г. завършва „Техническия университет за обувна индустрия“, като по време на следването си работи почасово, за да подпомогне финансово образованието си.
През 1984 г. Чу започва да продава първите си дизайни под марката Lucky Shoes. Малко по-късно той отваря собствена работилница в помещение, част от стара болница в Източен Лондон. Начинанието му стартира със сериозни финансови затруднения през първите 4 години, поради ниския интерес към продуктите му, но това не спира дизайнера да продължава да се бори за осъществяването на мечтата си.

Джими Чу

Повратен момент за кариерата му е представянето на негови модели на цели 8 страници в списание Vogue през 1988 г. За финансовия успех на марката и популярността на дизайнера особено допринася и принцеса Даяна, която поръчва 6 чифта от неговите обувки още след първата им среща през 1990 г., за което Джими Чу споделя, че таи дълбока признателност.

През 1996 г. той става съосновател на Jimmy Choo Ltd. заедно с Тамара Мелън - редактор в британския Vogue, като 5 години по-късно продава своя дял от дружеството за 10 милиона лири. Оттогава дизайнерът се фокусира върху развиването на нова линия Jimmy Choo Couture, произвеждана под лиценза на Jimmy Choo Ltd, както и линията Jimmy Choo London Line, по-известна като Jimmy Choo Ready-To-Wear, включваща и колекции от аксесоари.

Запазена марка при изработката на обувките на Джими Чу е 4-инчовото токче. Той твърди, че ако жената носи 3 или 5-инчов ток, ще се чувства неудобно и това няма да се отрази добре на баланса на тялото й. Като освен деликатните и красиви обувки на висок ток, марката произвежда и ботуши.

Джими Чу

Дизайните на Чу винаги са били определяни като женствени и елегантни, с кристални нюанси, в разнообразни цветове и качествени материали, често инкрустирани с множество камъни - от Сваровски до естествени кристали с лечебна сила.
Обичани от много знаменитости, обувките на марката се носят от популярни лица като Мадона, Дженифър Лопес, Виктория Бекъм, Хали Бери, Ким Кардашиян, Камерън Диас, Бионсе, Джесика Симпсън, Кайли Миноуг и др.

Джими Чу

Заради своята религия, в която на почит стои образованието, понастоящем Чу работи върху проект за създаване на институт за изработка на обувки в родината си Малайзия, където често служи като вдъхновение за начинаещите обущари и модни дизайнери.

Снимки:

1. Дизайнерът Джими Чу.

Фото: fashionmodeldirectory.com / https://www.forgetmenot.com.tw/designer_jimmychoo.html

2. Дизайни на марката.

3. Джими Чу на финала на ревю на марката.

4. Актуална колекция на дизайнера.

Фото:  Jimmy Joo / https://avvenice.com/en/345_jimmy-choo-vintage

Източници:
https://www.biography.com/fashion-designer/jimmy-choo
https://www.forgetmenot.com.tw/designer_jimmychoo.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Choo
https://www.thefamouspeople.com/profiles/jimmy-choo-5616.php
Прочетено: 2076 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 116, Януари 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 115: РЕНЦО РОСО – СИНЪТ НА ФЕРМЕР, ПРЕВЪРНАЛ СЕ В КРАЛ НА ДЖИНСИТЕ
   БРОЙ 114: ФРАНЧЕСКО РАГАЦИ – ОТ ЗАГЛАВИЕ НА КНИГА ДО МОДНА КЪЩА
   БРОЙ 113: С ДЪХ НА МИНИМАЛИЗЪМ: МОДНАТА ДИЗАЙНЕРКА ЖИЛ ЗАНДЕР
   БРОЙ 112: РИКАРДО ТИШИ: „ЧЕРНОТО Е ВИНАГИ ЕЛЕГАНТНО“
   БРОЙ 111: КРИСТИАН ЛАКРОА – ДИЗАЙНЕРЪТ, КОЙТО НЕ СЛИЗА ОТ МОДНИЯ ВРЪХ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing