МЕЧКИ ОТ ДЪРВО НА СЪБОРА ИРИН ПИРИН

МЕЧКИ ОТ ДЪРВО НА СЪБОРА ИРИН ПИРИН

*Самоук майстор прави животни от дърво с моторна резачка

Владислава Андреева

Изработването на мечки от дърво с моторна резачка е една от големите атракции на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада. На поляните край Разлог на 17, 18 и 19-ти юни 2016 г. Васил Говедарски ще демонстрира своето изкуство и ще извае от внушителни парчета смърч невероятни скулптури.

33-годишният мъж от с. Овчарци, община Сапарева баня, предизвика истински фурор преди година с хобито си да изработва дървени фигури с моторна резачка. Говедарски, който по образование е учител по рисуване, а по професия -строителен техник, е от потомствена фамилия на дърводелци. С моторна резачка вече е направил над 50 фигури на мечки, сови, бухали, лисици и други диви животни. При оформяне на пластиките понякога ползва ъглошлайф и други машини, а детайлите изработва с различни длета. Най-впечатляващи са дървените му мечки, най-голямата от които е с височина 2,50 м и диаметър 1,60 м.

МЕЧКИ ОТ ДЪРВО НА СЪБОРА ИРИН ПИРИН

Посетителите на Събора Ирин Пирин ще могат да видят няколко от най-впечатляващите дървени диви животни на Васил Говедарски. Със своята резачка в трите дни на събитието самоукият майстор ще направи три внушителни мечки.

Говедарски ще представи своето хоби, което е без аналог в България, и на следващото събитие на Фондация „Наследство в бъдещето“ Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ от 15 до 17 юли.

МЕЧКИ ОТ ДЪРВО НА СЪБОРА ИРИН ПИРИН

Ирин Пирин–Съборът на Югозапада се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог и ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България. В дните на събитието (17-19 юни 2016 г.) ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога”, в който ще участват над 5000 изпълнители и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”. Край Разлог ще има кулинарни зони с традиционни за региона ястия, детска творителница, музейни експозиции, алея на занаятите, състезания с коне-тежковози, народни веселби и вечерни концерти с най-добрите народни изпълнители от Пирин и Рила.

МЕЧКИ ОТ ДЪРВО НА СЪБОРА ИРИН ПИРИН

Още за Ирин Пирин – Съборът на Югозапада на https://www.facebook.com/Ирин-Пирин-Съборът-на-Югозапада-946703222103991

Снимки:
1. – 3. Мечки от дърво
Фото: © Фондация „Наследство в бъдещето“


Коментари (0)Прочетено: 1898 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 84, Юни 2016

ДЕТСКА ТВОРИТЕЛНИЦА И ЗАНАЯТЧИЙСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ НА ИРИН ПИРИН – СЪБОРА НА СЕВЕРОЗАПАДА

Владислава Андреева

Много забавления, игри и уроци по родолюбие ще има за децата на Събора на Югозапада Ирин Пирин. Забавленията и познавателните занимания са организирани със специално внимание от основния организатор на събитието Фондация „Наследство в бъдещето“, чиято мисия е популяризирането и утвърждаването на българщината и приемствеността между поколенията. В дните на Събора (17,18 и 19 юни) на разложките поляни ще има Детска творителница. За малките посетители на събитието ще има пленер по рисуване, ще могат да сглобяват дървени пъзели, ще рисуват специални фигурки и гърненца.

ДЕТСКА ТВОРИТЕЛНИЦА И ЗАНАЯТЧИЙСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ  НА ИРИН ПИРИН – СЪБОРА НА СЕВЕРОЗАПАДА

Уроците по родолюбие ще са в единственото в страната читалище на колела „Бащино огнище“, което ще е гост на Събора. В музейната експозиция на читалището-автобус ще могат да се видят как са изглеждали българските войни през вековете, саби, пистолети и снимков материал. На специален щанд ще се предлага историческа и патриотична литература. Всеки ден от 10,30 и 16,30 часа пътуващото читалище ще организира на открито и специална интерактивна игра. Децата ще разпознават разположени върху огромна карта макети на забележителности от България и ще могат да чуят беседи за историята на нашата страна.

ДЕТСКА ТВОРИТЕЛНИЦА И ЗАНАЯТЧИЙСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ  НА ИРИН ПИРИН – СЪБОРА НА СЕВЕРОЗАПАДА

Посетителите на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада ще се насладят също на музейни експозиции и изложение на занаяти. В специална шатра Институтът по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН ще представи пастирската дърворезба, а експозицията на Исторически музей-Велинград „Армъните в България" ще е за бита и поминъка на странстващите пастири армъни - един от най-древните народи на Балканите, известни още като „власи", цинцари" или "куцовласи." В събитието ще участва и Регионален исторически музей-Благоевград, който ще покаже развитието на грънчарството през вековете с постери и съдове от своята постоянна експозиция. Атрактивна за посетителите ще е изложбата на Исторически музей-Разлог „От руното до шарената черга", която ще е съчетана с демонстрации на тъкачество, плетене на мънистени колани и везане на красивите разложки шевици- запески.

ДЕТСКА ТВОРИТЕЛНИЦА И ЗАНАЯТЧИЙСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ  НА ИРИН ПИРИН – СЪБОРА НА СЕВЕРОЗАПАДА

На разложките поляни ще има и алея на занаятите, в която ще се включат над 50 самобитни производители на керамика, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др. На Събора ще се представят и производители на продукти от овче, козе и краве мляко.

ДЕТСКА ТВОРИТЕЛНИЦА И ЗАНАЯТЧИЙСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ  НА ИРИН ПИРИН – СЪБОРА НА СЕВЕРОЗАПАДА

Фондация „Наследство в бъдещето“, основен организатор на мащабните родолюбиви събития Рожен 2016 и Ирин Пирин, налага политика по качеството на млечните продукти и тези от мляно месо – без растителни мазнини, сухо мляко и без соев гранулат.

Ирин Пирин – Съборът на Югозапада се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог, като ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България. В дните на събитието ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога”, в който ще участват над 5000 изпълнители, и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”. Край Разлог ще бъдат представени традиционните за региона ястия, народни занаяти, етнографски и музейни експозиции и др.

Още за Ирин Пирин – Съборът на Югозапада на https://www.facebook.com/Ирин-Пирин-Съборът-на-Югозапада-946703222103991

Снимки:
1. Децата ще имат свободата да творят в Детска творителница.
2. – 4. Музейни експозии и много занаяти ще бъдат представени на Събора.
Фото: © Фондация „Наследство в бъдещето“


Коментари (0)Прочетено: 1953 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 84, Юни 2016

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 83: ИЗЛОЖБА С ДЕТСКИ ТВОРБИ НА СЪБОРА НА ОВЦЕВЪДИТЕ
   БРОЙ 82: НЕСТАНДАРТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ДЕНЯ НА ВЛЮБЕНИТЕ
   БРОЙ 81: НАД 15 000 ДЕЦА ПРЕМИНАХА БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ НА ОЧИТЕ В КАМПАНИЯТА НА KWIAT ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ДЕТСКОТО ЗРЕНИЕ
   БРОЙ 81: С АРОМАТ НА КОЛЕДА
   БРОЙ 79: МОДНО РЕВЮ С ОЧИЛА KWIAT
   БРОЙ 79: КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ДЕТСКОТО ЗРЕНИЕ Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Рокли