УЕРИС ДИЪРИ – ПУСТИННОТО ЦВЕТЕ, КОЕТО УСПЯ ДА РАЗЦЪФНЕ

УЕРИС ДИЪРИ – ПУСТИННОТО ЦВЕТЕ, КОЕТО УСПЯ ДА РАЗЦЪФНЕ

Елизабет Астарджиева

Уерис Диъри е сомалийски модел, писател и специален посланик на ООН. Родена е през 1965 г. в Галкайо в многодетно семейство. Нейната история е вдъхновяваща, заради което се превръща в модел на подражание за много хора, но пътят, който извървява, не е никак лесен.

Супермоделът претърпява инфибулация (хирургическо отстраняване на женските полови органи) още на 5-годишна възраст. Осем години по-късно бяга от родното си място, след като бива принудена да сключи брак с много по-възрастен мъж. Тогава тя предприема дълго пътуване, което я отвежда до Лондон. Там Уерис става домашна прислужница, а по-късно си намира работа в кухнята на ресторант за бързо хранене.
На 18-годишна възраст известен британски фотограф я забелязва и ѝ предлага да участва в снимки за календар на „Пирели“, който излиза през 1987 г. Същата година се появява като едно от момичетата на Джеймс Бонд в „Живите светлини“. По-късно получава предложения от известни модни марки като „Шанел“, Л'Ореал, „Ревлон“ и модни списания, сред които са „Ел“, „Вог“, „Блясък“.

През 1997 г. Уерис прекратява кариерата си на модел и за няколко години е назначена за посланик на ООН по правата на жените. Тя пътува от името на „Организация на обединените нации“ по целия свят, участва в конференции, среща се с президенти, носители на Нобелова награда и филмови звезди, и дава стотици интервюта, за да привлече вниманието към своята мисия.

През 1998 г. е издадена книгата на Уерис Диъри „Пустинно цвете”, в която тя описва съдбата си и бързо се превръща в бестселър. Оттогава е разпространена в 65 лицензирани издания и е била номер едно в списъците с бестселъри в много страни. Продадени са повече от 11 милиона копия по целия свят. Самата Диъри е автор на още няколко книги – “Desert Dawn” (2002), която разказва за завръщането й в Сомалия и “Desert Children” (2005), която предоставя информация за отстраняването на половите органи.

Сомалийският модел основава своя собствена фондация, наречена “Waris Dirie Foundation“, за да подкрепи работата си като активист. През 2010 г. фондацията бива преименувана на „Фондация на пустинното цвете“, за да отрази по-широкия подход за справяне с инфибулацията чрез икономически проекти в Африка.

Уерис е удостоена с множество награди за активната си дейност за правата на жените и като писател на книги, а през 2007 г. френският президент Никола Саркози ѝ връчва „Орден на Почетния легион”. 

Снимки:
1. Моделът Уерис Диъри.
Фото: © Harpers Bazaar
2. Бестселърът на Уерис Диъри - „Пустинно цвете“.
Фото: © Amazon
3. Дебютната снимка на Диъри от календара на „Пирели“.
Фото: © Pinterest
4. Супермоделът Уерис Диъри по време на ревюто на “Paprocki & Brzozowski”.
Фото: © Dzień Dobri TVN

Източници:
https://www.desertflowerfoundation.org/en/waris-dirie.html

https://www.britannica.com/event/womens-movement/Successes-and-failures
Прочетено: 3088 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 119, Юли 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 117: ОДРИ МЕНСЪН - ПЪРВИЯТ СУПЕРМОДЕЛ НА АМЕРИКА
   БРОЙ 116: АВА КЛАРК – МОДЕЛЪТ АЛБИНОС
   БРОЙ 115: МАДЕЛИН СТЮАРТ - ПЪРВИЯТ ПРОФЕСИОНАЛЕН МОДЕЛ СЪС СИНДРОМ НА ДАУН
   БРОЙ 114: КАРА ДЕЛЕВИН – ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ
   БРОЙ 113: КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА СУПЕРМОДЕЛА КЕНДЪЛ ДЖЕНЪР?

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing