Оборудване за домашно студио: полезна информация

Оборудване за домашно студио: полезна информация

Записването у дома вече е по-лесно от всякога благодарение на многото продукти, аудио интерфейси  и други микрофони, предлагани на пазара.

Проблемът е в броя на опциите.

По време на избора, и особено когато сте начинаещ и / или бюджетът е ограничен, бързо се оказвате блокиран – с винаги твърде висок риск да купите нещо, което не е полезно или не е пълно. Или по-лошо, което не е от очакваното качество.

И така, как да настроите домашното си студио?

Студийният компютър

Компютърът е на първо място в списъка на оборудването за домашно студио. Компютърът е почти от съществено значение, тъй като днес повечето записи са цифрови. За да запишете музиката си и да я смесите, ще ви е необходимо място за съхранение на файловете и инсталиране на различния софтуер, който ще трябва да използвате. Ето защо е важно да изберете добър компютър: той е в основата на настройката на вашето домашно студио. Ако вече имате компютър, който работи достатъчно добре, препоръчвам ви да го запазите. Съветът може да е малко очевиден, но предпочитам да го кажа: Избягвайте да харчите бюджета си за неща, които вече имате, дори и да не са перфектни.

От друга страна, ако компютърът ви е стар или недостатъчно мощен, несъмнено ще трябва да вземете нов: всъщност използването на домашно студио е относително интензивно по отношение на ресурсите (RAM, скорост на твърдия диск, скорост на процесора ...). Това обяснява защо много често най-подходящите компютри за домашно студио са тези, предназначени за игри. Разбира се, нищо не ви пречи да построите собствена кула, за да спестите малко пари и преди всичко да изберете точно това, от което се нуждаете.

Аудио интерфейсът
Аудио интерфейсът е част от основното оборудване в домашното студио
Аудио интерфейс, адаптиран към контекста на домашното студио (Universal Audio илюстрация). Друг абсолютно необходим елемент сред оборудването за запис у дома е аудио интерфейсът (или звуковата карта). Аудио интерфейсът е съвсем просто кутия, която трябва да се постави на бюрото или да се монтира в багажник, свързана към компютъра чрез USB / Firewire / Thunderbolt и която ще комбинира цял набор от функции:
Предварително усилване – Вашият интерфейс интегрира предусилватели, именно на този ще свържете микрофоните и инструментите си.
AD / DA преобразуване – За да може аналоговият сигнал да бъде разбираем за вашия компютър или Mac, той трябва да бъде преобразуван в цифров сигнал. Разбира се, вашият интерфейс ще може да се справи с това без проблем.
Усилване на слушалки – Всички интерфейси имат един или два изхода за слушалки. Необходим за запис (например слушане на инструмент, докато записвате гласа си) и за миксиране.
Изходи за високоговорители – Също така към един от изходите на вашия интерфейс ще свържете високоговорителите си чрез RCA, Jack или XLR кабели.
MIDI – В допълнение към обработката на всичко, което е аудио сигнал, някои интерфейси обработват и MIDI сигнали. Ако случаят е такъв, можете например да включите синтезаторите си, за да ги контролирате от вашата DAW.

DAW
Пример за DAW, софтуерът за домашно студио par excellence
DAW, наричан още DAW или секвенсор, е софтуерът, с който ще работите в 99% от времето.
За да опростите, чрез този софтуер ще можете да правите вашите звукозаписи и да смесвате различните записи между тях.
Това ще ви позволи да редактирате звукови записи, да добавяте ефекти, да регулирате нивата на аудио сигнала – накратко, всичко необходимо за миксиране и мастеринг .
Въпреки че има няколко безплатни опции (като Cakewalk by Bandlab ), повечето DAW се заплащат с доста променливи цени.

Кабинетите за наблюдение
Говорител за наблюдение в домашно студио. След като разполагате с компютъра, интерфейса и DAW, би трябвало да можете да чувате звуците, които издавате или записвате. За това ще ви трябват високоговорители, подходящи за домашно студио, тоест мониторинг на високоговорители.

Нищо общо с hi-fi високоговорителите или стандартните високоговорители за компютър: високоговорителите за мониторинг са проектирани да бъдат възможно най-равни, възможно най-неутрални по отношение на честотите и качеството на сигнала.
И този неутралитет е наистина важен. Представете си, че използвате високоговорители с прекалено много баси: когато отидете да миксирате песните си, ще повярвате, че има достатъчно бас и ще коригирате нивата си съответно. Но веднага щом отидете да слушате песента си на други високоговорители, басите ви ще изчезнат, защото ще ги поставите твърде ниско! Оттук и полезността на наблюдението на високоговорителите, което ще ви помогне да вземете правилните решения по време на смесване.
Избягвайте обаче да приемате наистина нискочестотни високоговорители за мониторинг, които в момента няма да са на нивото.

Внимание: да имате добри говорители е добре. За да се насладите истински обаче, е важно акустиката в стаята да бъде обработена – поне ако бюджетът ви позволява.

Мониторинг на слушалки

Слушалки за студио

Слушалки за мониторинг също са стандартно оборудване от дома студиото. Обикновено те се включват директно в аудио интерфейса, но е възможно да се използват и външни усилватели. Казано по-просто, има два вида шлемове: затворени и отворени каски. За използване при проследяване / наблюдение, тоест да слушаме нещо по време на фаза на запис, често ще се обръщаме към затворени слушалки. Това избягва „повторното протичане“ на звука от слушалките в микрофона.
Слушалките могат да се използват и за смесване. И в този случай по-скоро ще използваме отворена каска. Имайте предвид също, че използването на слушалки по време на смесването потенциално ще ви позволи да преодолеете акустичните проблеми на стаята си. Всъщност, където и да се намирате, слушалките винаги ще звучат еднакво.

Микрофони

Микрофонът е основен инструмент в домашното студио
Разбира се, освен ако не искате просто да запишете електрическата си китара, като я включите директно в интерфейс, ще ви трябват микрофони, за да чуете звука на гласа, усилвателите или дори барабаните си.
За щастие или за съжаление има тонове различни модели микрофони, които попадат в няколко категории като динамични микрофони или статични микрофони.
Следователно в зависимост от употребата, която искате да използвате, не е задължително да се ориентирате към един и същи тип, същия модел или същата марка.

Акустично лечение
В бюджета, който всеки отделя за създаване на домашно студио, акустичното лечение обикновено заема само малко място.
Трябва да се каже: закупуването на акустични панели е много по-малко вълнуващо от закупуването на нов микрофон или нов предусилвател.
Но въпреки това е един от съществените елементи в студиото или домашното студио.
Всъщност всички стаи имат акустични проблеми.
Първо проблеми с басите. Но също така и различни отзвуци в средните и високите точки.
Акустичната обработка е просто комбинация от панели и други отражатели, която ще ви позволи да минимизирате тези проблеми.
В домашно студио задължително винаги е сложно – особено защото не винаги можете да изберете стаята, в която се намирате и тя обикновено е твърде малка.
Като казахте това, основното акустично лечение вече може да осигури голямо подобрение (ако разбира се използвате монитори за високоговорители).

Предусилвател
Предварително усилвател за студиен микрофон
Понякога четем съвети за начинаещи, според които, за да подобрите звукозаписите си, трябва да закупите определен предусилвател.
Но за какво става въпрос?
Съвсем просто, предусилвателят е това, което ще ви позволи да усилите аудио сигнала от микрофон.
Вашият аудио интерфейс вече има предусилватели (вградени във входовете, за които имате настройка за усилване .).
За да започнете, няма да е необходимо да купувате външен предусилвател.
Това обаче е доста често надграждане в домашните студия, за да се стигне по-далеч по отношение на записите.
Обикновено използването на външен предусилвател може да добави цвят към сигнала, за да му придаде по-топъл или по-стар характер.
Друга възможност: някои микрофонни предусилватели имат множество канали, които в правилната конфигурация позволяват да се записват повече микрофони, отколкото самият интерфейс позволява.

MIDI клавиатури и контролни повърхности
Малка MIDI клавиатура, идеална за домашно студио
Ако домашното ви студио е посветено само на записи на акустични инструменти, китари или вокали, тогава MIDI клавиатурата няма да бъде част от основното оборудване за закупуване.
От друга страна, ако целта ви е да правите компютърна музика във вашето студио, с виртуални синтезатори или не, тогава наличието на качествена MIDI клавиатура или MIDI контролна повърхност ще бъде почти от съществено значение.
MIDI клавиатурата е просто клавиатура, която не съдържа звук, но е в състояние да изпраща електронни съобщения, показващи:
Какви ноти се играят; И с каква сила (каква скорост ) се играят.
Някои се свързват директно към USB, докато други имат MIDI изходи, които можете да свържете към хардуерните си синтезатори или към MIDI входа на вашата звукова карта.
Понятието „контролна повърхност“ междувременно е малко по-широко, тъй като ще намерим и MIDI контролери с подложки, върху които можете да докоснете, за да проектирате вашите ритми, мелодии и да задействате вашите проби. Смесване (и там излизаме отвъд простото използване на МАО тип).
Следователно в зависимост от вашите нужди, ще ви трябва или клавиатура, контролна повърхност или и двете!

Фото 1: https://muzikalen.bg/
Фото 2: https://music-store.bg/
Фото 3: https://musicshopbg.com/
Прочетено: 1934 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 116, Януари 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 115: Защо комплектите трябва да са част от гардероба на момчетата
   БРОЙ 115: “LA CARA MI EXCLUSIVE BY MILA ZAHARIEVA”: „ДА СЪХРАНИМ ЖЕНСКАТА ИНДИВИДУАЛНОСТ!"
   БРОЙ 114: „ЛАВАЦА“: СЪСТАВКА ЗА СПЕЦИАЛИТЕТИ
   БРОЙ 113: ВЕЧНО АКТУАЛНИТЕ МОДЕЛИ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА ОТ RAY BAN
   БРОЙ 112: Масовият фитнес наложи нова мода

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing