КОЛЕДНИТЕ ЦВЕТЯ: МАГИЯТА У ДОМА

КОЛЕДНИТЕ ЦВЕТЯ: МАГИЯТА У ДОМА

Десислава Краваева

Цветята винаги са част от красивите моменти и нашите празници, носят здраве, късмет и благоденствие. Видовете цветя, свързани с Коледа, са Красула (дървото на живота), коледен кактус (Коледарче), имел и Коледна звезда. Дървото на живота, наричано още семейно щастие, пречиства въздуха чрез своите листа, което е чудесно за атмосферата в дома по време на празниците, а и не само.
Имел е растение, което на Запад се свързва с романтика и приятелство. Поставен над вратата, двойката минала под него трябва да се целуне. Според вярванията имелът носи мир и чистота.

Коледа

В България е разпространено и Коледарчето, което се обагря в бял, розов и червен цвят около Коледа, но най-популярното коледно цвете у нас е Коледната звезда. Първоначално е отглеждана в Централна Америка, а формата на листата ѝ се смята за символ на Витлеемската звезда, благодарение на която тримата мъдреци откриват Исус. Приказното цвете е наречено поинсетия на Джоел Робъртс Поинсет, посланик на САЩ в Мексико, който попада на цветето, цъфтящо край пътя, през зимата. След като го представя на съгражданите си, цветето е наречено на откривателя си.

Коледната звезда се свързва и с легенда за бедно момиченце от Мексико, което останало без подарък за малкия Исус. Момиченцето, искало да подари нещо на новороденото бебе, събрало букет от диви цветя, и когато ги сложила до него,  по чудо се превърнали в големи и ярки Коледни звезди.

Коледа

Продължението на историята всъщност датира от далечната 1902 година, когато Алберт Еке, емигрант от Германия, основава ранчо в Северна Америка и се занимава със земеделие. Съпругата и децата му продават цветя на пътя, за да помагат финансово на семейството. Най-малкият син на Алберт - Пол, бил длъжен да събира големи ярки цветя и да ги носи за продажба. Когато Алберт видял как се радват клиентите и колко бързо изкупуват цветята, той взел радикално решение и засадил цялата си земя с поинсетии, за цветния пазар в Лос Анджелис. През 1919 година Алберт починал и синът му поел контрола над имението. Пол Еке се оказал талантлив градинар и истински предприемач – той имал мечта да направи любимото си цвете, прекрасната поинсетия, символ на Коледа в Северна Америка. Пол бил роден за търговец, познавал добре пазара и много обичал своите цветя. Скоро усърдния му труд дал резултати и Северна Америка се влюбила в цветето.

Коледа

Поинсетия (Poinsettia Pulcherrima) принадлежи към род Млечки (Euphorbia). Когато избирате екземпляр, той трябва да бъде с тъмнозелени листа, покриващи растението до почвата. Коледната звезда трябва да изглежда съвършена, балансирана и атрактивна от всички страни, затова избирайте растение, което не е клюмнало и/или отпуснато, пазете от нараняване листата и прицветниците. Освен това млечният сок не е отровен, но ако има следи от него, това не е добре за вашето растение и трябва да пазите кожата на ръцете си.

Идеалната стайна температура за растението е 20 градуса през деня, а нощно време - 17 градуса. Подхранвайте поинсетията веднъж месечно, ако я запазите след празниците. Важното е да не се тори, когато е в цъфтеж.

Коледа

Ако сте от късметлиите да отгледате това растение, в края на пролетта или най-късно в началото на лятото, пресадете вашата Коледна звезда в по-голяма саксия и подрязвайте на височина около 4 см от почвата. Започнат ли да пожълтяват листата ѝ, значи растението е на много топло място и му липсва влага. Започнат ли да капят – има три варианта: студено му е, поставено е на място с течение или няма достатъчно светлина, а ако започнат листата да изсъхват, това означава, че го поливате прекалено много. Важно е винаги да се полива с вода със стайна температура.

Спазвайки тези насоки, ще се радвате на изключителни растения и прекрасен декор за вашите специални мигове и празници.

Коледа

Коледа

Снимки:

  1. Дървото на живота.
  2. –  3. Коледен имел.
  3. Растението Коледарче.
  4. –  6. Видове Коледна звезда, които се предлагат в бутик за цветя „Талисман“.

Фото: © Личен архив на Десислава Краваева
Прочетено: 1060 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 121, Декември 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 120: КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ МАЙСТОР НА ЕСПРЕСО И КАПУЧИНО?
   БРОЙ 120: СЪВЕТИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА МУШКАТО В ГОРЕЩИТЕ ЛЕТНИ ДНИ
   БРОЙ 119: „ЛАВАЦА“ И НЕЙНИТЕ ОСВЕЖАВАЩИ КАФЕ НАПИТКИ
   БРОЙ 118: КАК МОЖЕ ДА СТАНЕТЕ ПОТРЕБИТЕЛ НА УСТОЙЧИВА МОДА?
   БРОЙ 117: КАК ДА РИСУВАМЕ ПО НОМЕРА?

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing