КОИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СА ПОЛЕЗНИ?

КОИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СА ПОЛЕЗНИ?

Здравето на човек зависи от няколко фактора – генетична предразположеност, развитие на медицината, начин на живот и здравословно хранене. Всички медицински специалисти са обединени около твърдението, че балансираното хранене е най-краткият и сигурен път към добрата форма на тялото. За да сме максимално полезни на организма си, трябва да се приемат около шестстотин вещества с храненето. Много малко хора могат да си позволят този лукс, защото начинът на живот е изключително забързан. На помощ идва разнообразието от хранителни добавки, които можете да намерите в специализираните онлайн и физически магазини. Те са с минерален, животински или растителен произход и влияят положително на здравето. 

хранителни добавки

Хранителни добавки и лекарства

Много хора смятат, че това е едно и също, но далеч не е така. Разликата между тях е в състава им и в механизма на действие: 

  • в зависимост от предназначението си хранителните добавки най-често съдържат продукти, които са натурални, за разлика от лекарствата, които се получават по синтетичен път;

  • първите помагат на организма при отстраняване на нарушения, които могат да причинят различни по вид заболявания, вторите лекуват болестите, които вече са възникнали;

  • приемът на хранителни добавки помага за бързото възстановяване на организма без риск от появяване на странични реакции, докато при лекарствата е възможна появата на алергии и други съпровождащи състояния. 

И двата вида продукти са ефикасни за организма, но при първите суплементите са по-скоро превантивни, докато медикаментите се прилагат след възникване на заболяването.

Хранителни добавки за мускулна маса, използвани от спортисти, фитнес любители и културисти

Те стимулират работата на мускулите, като съкращават периода на възстановяване на организма след тренировка и спортни дейности. В тази категория се съдържат прохормони, протеини, тестостеронови стимулатори. Тук се включват и фет бърнърите и аминокиселините.

Витамини и минерали

Те са мощни имуностимулатори.и се използват, за да подсилят имунната система, както и при дефицит на дадени вещества, от които се нуждае организмът. Могат да се срещнат по единично, както и в комбинации с други витамини.

Хранителни добавки с растителен или животински произход

Този вид се използва при временни неразположения и различни проблеми в организма. Приложението им може да бъде външно, като компреси, и вътрешно – под формата на таблетки, чайове, отвари. Някои от тях служат и за отслабване.

Нутрикозметика

Тези продукти са създадени за поддържането на красива външност. За разлика от козметика, като кремове и серуми, те се приемат през устата. Формата им може да бъде таблетки, течност или капсули. Съставени са от растителни екстракти, витамини, етерични масла, които влияят положително на кожата и косата.

Източник: Fashion.bg
Прочетено: 1273 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 119, Юли 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 118: КОЛКО СИЦИЛИЙ Е НУЖНО ДА ПРИЕМАМЕ ДНЕВНО?
   БРОЙ 117: ДО КАКВО ВОДИ КОНУСМИРАНЕТО НА ЧАША ВОДА НА ГЛАДНО ВСЯКА СУТРИН?
   БРОЙ 116: ПОЛЗАТА ОТ КОНСУМИРАНЕ НА БИОПРОДУКТИ
   БРОЙ 115: КАК ДА ПРЕДПАЗИМ КОЖАТА СИ ОТ ДРАЗНЕНЕТО НА МАСКИТЕ?
   БРОЙ 113: СОЛТА – „БЯЛА СМЪРТ“ ИЛИ КЛЮЧОВ ФАКТОР ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ?

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita