СИЛАТА НА ОЧНАТА ЛИНИЯ – ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА ДО ДНЕС

СИЛАТА НА ОЧНАТА ЛИНИЯ – ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА ДО ДНЕС

Йоана Кирчева

Независимо от ситуацията и повода, допълването на грима с очна линия гарантира безупречна визия. Преди повече от 12 000 години в Месопотамия и Египет жени и мъже с висок статус са използвали древна версия на продукта за очна линия, за да подчертаят и оформят очите си. Смятало се е, че предпазва деликатната зона около очите от бръчки, които могат да се образуват от постоянно излагане на пустинното слънце и вятъра. Следователно може да се каже, че очната линия е и ранна форма на слънцезащита.

Тенденцията за очертаването на очите е била разпространена във всички класи – от аристократите до по-нисшите слоеве на обществото. Очната линия не е представяла само статус и мода, но и връзка с религията. Интересен факт е, че египтяните вярвали, че базираните на олово съставки имат магическа защита и ги предпазват от болести и бактериални инфекции в областта на очите.
До 20-те години на 19-ти век не е била част от тенденциите в грима. Тогава фокусът са били розовите устни и бледият, напудрен тен, но се завръща през 1922 г., когато гробницата на Тутанкамон била открита. Това породило голям интерес към древноегипетската култура и се появява модата, наречена „Тут-мания“, при която е харалтерно използването на по-силен грим за подчертаване на лицето и по-специално използването на очната линия и опушения грим.Театрални и филмови актьори наложили тенденцията за използването на очна линия и много жени започнали да им подражават.

След първоначалното ѝ умерено използване между 1920 и 1960 г., 70-те години „раждат" няколко нови модни тенденции, които комбинират класическата очна линия с ярки пастелни сенки и бял молив, който оптически да „отваря“ окото. До днес са се появили много техники и стилове за нанасянето ѝ, популяризирани от известни личности.

От първата очна линия, която е съдържала глина, форма на оловен сулфид и други минерали, смесени с вода, масло или животински мазнини, днес вече има различни форми – течна, под формата на писалка, гел, водоустойчиви, био и други.

Тенденциите се менят със скоростта на светлината, а последният „взрив“ в  социалните медии е обратната очна линия. Това е обърната надолу версия на традиционната „котешка” визия. Вместо да се нанася върху подвижния клепач, в основата на миглите, се поставя на долния.

Продуктът с хилядолетна история не спира да бъде част от модните тенденции, завладяващи целия свят. От древни времена до днес е неизменна част от грима, а красивото подчертаване на очите с нея ще е винаги на мода.

Снимки:

1. Илюстрация на използване на грим в древен Египет.

Фото: © lovetoknow.com

2. Златната маска на Тутанкамон.

Фото: © topactualno.com

3. Очната линия през 1922 г.

Фото: © galeri.uludagsozluk.com

4. Грим от 1970 г.

Фото: © cloveandhallow.com

5. „Обратна очна линия“ – тенденция за 2022 г.

Фото: © Instagram.com

Източници:
https://29secrets.com/beauty/the-story-of-eyeliner/
https://www.thelist.com/964689/inside-the-ancient-history-of-eyeliner/
Прочетено: 2193 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 121, Декември 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 120: ИСТОРИЯТА НА „МЕТ ГАЛА“
   БРОЙ 117: СВАТБЕНИТЕ РОКЛИ С ТРАЙНА СЛЕДА ВЪВ ВРЕМЕТО
   БРОЙ 116: ИСТОРИЯТА ЗА КОНКУРСА „МИС“
   БРОЙ 113: COVID – F- GAMES. RELOAD
   БРОЙ 111: ТАЙНИТЕ СЪСТАВКИ ЗА КРАСОТАТА ОТ ДРЕВЕН ЕГИПЕТ

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing