100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО КИНО

100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО КИНО

Теа Даулова

Месецът е януари, а годината съвсем нова и пълна с надежди – 2015. И нищо нямаше да направи датата по-различна, ако не бяха събитията през далечната 1915 г. На 13 януари, преди цял един век, в първия софийски киносалон, носещ името „Модерен театър“, се състои много важна премиера. Прожектира се първият български игрален филм. Жанрът спада към кинематографическа комедия, а името му е: „Българан е галант“. Неминуемо новото попълнение на родна земя, се радва на небивал интерес. И не след дълго филмът е прожектиран в киносалони из цялата страна, които по онова време не са били много на брой.

100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО КИНО

Виновникът за това, тази година да честваме 100-годишнината на българското кино, е Васил Гендов. Освен изпълняващ главната роля, той е и режисьор, сценарист и организатор на първия опит за навлизане в кино-изкуството.

100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО КИНОЖалко е, че не можем да пазим и съхраняваме големи постижения. Този роден недостатък не подминава и първия български игрален филм. И към днешна дата няма нито едно запазено копие на „Българан е галант“. Следите на филма изчезват някъде през 40-те години на 20 век при бомбардировките над София. Съхранени са само два кадъра от филма. Сюжетът му е бил следният: Действията се въртят около любовните неволи на Българан. Докато се разхожда по софийските улици, героят среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като й купува цветя. Дамата иска да даде урок на смелия си ухажор и го кани да я придружи по магазините. Лъже го, че си е забравила парите и го моли за заем. Българан е готов да помогне без да се дърпа. Приключила с покупките, дамата на сърцето на Българан решава да отидат на ресторант, като избира възможно най-скъпия и за негова сметка поръчва закуски и напитки. След гощавката натоварва кавалера си с пакетите и тръгват към дома й. По пътя срещат съпруга й. Тя го моли да си хванат файтон и да освободят "носача". За благодарност наш Българан получава само една монетка.

С тази изключително оскъдна информация се изчерпва арсенала от факти за първия български филм. И въпреки, че е бил ням, черно-бял и значително кратък, именно той поставя първата, голяма крачка към игралното кино в България.

„Само“ 98 години по-късно на бял свят се появява и първият български психотрилър – „Вила Роза“. Техниката е достатъчно напреднала, за да се радваме на звукови ефекти, цветни кадри и задоволително времетраене. Режисьор на лентата е Мартин Макариев, а сценарист – Борислав Захариев. Както повечето продукти, така и този филм не е подминат от негативни мнения – по отношение на актьорски състав, сюжет, ефекти. Но да не забравяме и малката стъпка, с която ни води някъде – към нещо ново, нещо по – добро, нещо непознато до този момент. Интересен е фактът, че филмът е заснет за 20 дни. Да, тук е моментът или да се изсмеете подигравателно, или да се възхитите на уменията на екипа. Създаден е, както се изписва в началото на филмите, „по действителен случай“. Вдъхновен е от разкази на местен хижар в Еленския Балкан, който споделя с продуцента история за мистериозно убийство през 80 – те години. Наред с няколко кадъра от полицейски архиви и авторски идеи, филмът е готов през 2013 г. В главната роля влизат Елена Петрова и Калин Врачански. А за американската линия в сюжета не липсва и чуждестранна персона - Дейвид Чокачи, известен в България с участието си в сериала „Спасители на плажа“. Е, определено не може да окачествим този филм, като грандиозен успех в българското кино, но не може да отречем, че все пак е успех. Малка крачка в големия кино океан и все пак крачка.

За 100 години успехът на българското кино е виден. Може да се похвалим с редица пълнометражни ленти и хиляди заглавия на игрално производство. Е факт е, че не е световно популярно, като американското, нито болезнено сладникаво, като италианското, още по – малко е емоционално обрано, като скандинавското, или многобройно, като индийското. То е родното ни кино, с нашите недостатъци. То е част от историята ни. И ако не може да се похвалим със запазено копие на първия ни игрален филм, то днес, 100 години по-късно, може да се гордеем с продукциите, които цял век не спират да се усъвършенстват и да се подобряват.

Снимки:
1. През 2015 година честваме 100 годишнината на българското кино.
Фото: http://ohwowmoviemoments.tumblr.com/
2. Елена Петрова, носител на приза БГ модна икона, участва във филма „Вила роза”.
Фото: © Божидар Марков
Прочетено: 3936 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 76, Януари 2015

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 75: KAFA: ПИРШЕСТВО НА ВКУСА, ЕДНО ПЪТУВАНЕ ДО КОРЕНИТЕ НА КАФЕТО
   БРОЙ 74: SWISS LINE във времето
   БРОЙ 74: Грим, икони и вдъхновения
   БРОЙ 69: Списание „Беседа” представя: Едуард Молиньо
   БРОЙ 68: НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО СЪС СПИСАНИЕ „БЕСЕДА”

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing