ДЕСИ КРАВАЕВА: ЛЮБИМОТО МИ ЦВЕТЕ Е ТОВА, КОЕТО ДЪРЖА В РЪЦЕТЕ СИ

ДЕСИ КРАВАЕВА: ЛЮБИМОТО МИ ЦВЕТЕ Е ТОВА, КОЕТО ДЪРЖА В РЪЦЕТЕ СИ

*"Талисман" - бутикът на талантливата флористка е място със сърце и душа

Десисласлава Краваева е собственик на бутик „Талисман“, който открива спонтанно преди 9 години. Тя е дипломиран икономист и магистър по психология, но решава да превърне хобито си в професия, а именно флористиката. Множество звезди са имали удоволствието да се докоснат до букетите на „Талисман“, сред които са носителите на най-авторитетната награда за мода у нас „Златна игла“ и удостоените с приза „БГ модна икона“ и „Изгряваща звезда“. За нея културологът и имидж експертът проф. д.н. Любомир Стойков казва: „Десислава Краваева олицетворява истинския профил на хората, отдадени на красотата и естетиката във всекидневието. Сръчно и всеотдайно тя изпраща послания, заредени с богата символика и позитивна енергия. Нейните букети са изящни знаци на любовта, уважението и приятелството между хората!“.

Деси Краваева

Как и защо избрахте да се занимавате с флористика и, както казват обикновено хората – с цветарство?

Много преди да отворя собствен магазин проявявах интерес към цветята. Започнах с изработването на аранжировки от сухи цветя, които в миналото бяха актуални.

Кой е Вашият учител в изкуството на флористиката?

В България има изключителни професионалисти, на които се възхищавам всекидневно. Страхотно е, че предлагат и обучения. Всеки от тях има разпознаваем почерк на работа, което може само да ме вдъхновява. Да не забравяме природата – тя е един чудесен учител.

Деси Краваева

Кога създадохте своя бутик „Талисман“? Как избрахте точно това име?

„Талисман“ – мястото със сърце и душа, което е факт вече от 9 години. Името дойде спонтанно. Идеята е, че всичко, което се изработи или купи от бутика е заредено с енергия и късмет, и именно  служи като „Талисман“ на своя притежател.

Как бихте описали своя стил на работа?

Обичам стилното и красивото. Въпреки че харесвам изключително много минималистичния стил, моят е по-скоро романтично – елегантна еклектика.

Деси Краваева

С какво смятате, че „Талисман“ се отличава от останалите бутици за цветя?

„Талисман“ се отличава с уюта. Познавам голяма част от клиентите си, с повечето от тях  сме приятели, а в средата на бутика има дърво, под което всеки е добре дошъл да приседне и да се наслади – определено смятам, че тези „малки“ неща носят усещането на домашен уют.

Кои са най-важните качества за един професионален флорист?

Както във всяка една сфера, във флористиката също има динамика и постоянно излизат нови тенденции. Затова е много важно обучението и непрестанният интерес към тях. В България се провеждат семинари от нашата национална организация на различна тематика, често се канят световно известни флористи, които демонстрират последните тенденции.

Присъствайки на тези курсове, се срещам с колеги от цялата страна, с които работим заедно и обменяме опит.

Деси Краваева

Според Вас как повлия кризата с Covid-19 на Вашия бранш?

За съжаление тази криза все още продължава, като започнем с покачването на цените от най-големите световни борси като „Роял Флора“ – Холандия, намираща се в град Аалсмеер, основен източник на вносни цветя за България. Много български производители прекратиха дейността си, поради липсата на пазар за реализация на продукцията през 2020 / 2021. Тези, които оцеляха тогава, не издържаха финансово заради завишените цени на енергоносителите и консумативите в края на миналата година. В същото време немалко колеги бяха принудени да затворят своите обекти. За предстоящите празници – Св. Валентин и 8-ми март, очаквам по-високи цени, спрямо предходните години.

Кои са най-големите предизвикателства, които Вашата работа Ви поднася?

На първо място, качеството на цветята – винаги избирам най-доброто предлагано на пазара, но все пак това е жива стока и има своите недостатъци. Също така при поемане на ангажимент за дадено събитие до последния момент се притеснявам дали всичко ще е наред с поръчаните цвета – какво ще е тяхното състояние и дали ще са при мен в уговорения срок.  

Деси Краваева

Откъде черпите вдъхновение за букетите, които създавате?

В бутик „Талисман“ не поддържаме готови букети, работим основно с поръчки. Винаги се съобразяваме с темперамента, възрастта и вкуса на техния получател.

Кое е любимото Ви цвете?

Цветето, което е в ръцете ми.

Кой е най-специалният букет за Вас, който се правили?

Всеки букет за мен е специален, защото е направен с любов. Когато клиентът види крайния резултат, а той бъде красив и съвършен, няма как букетът да не остане в съзнанието ми. Но за да се изработи правилно един букет, трябва да се следват правилата във флористиката като колористика и симетрия, въпреки че клиентите не разбират от тях.

Деси Краваева

Кой е хитът сред букетите в момента?

От няколко години много харесван е стилът „Бохо“, особено за булчински букети, защото има непринуденост и въздушност. Клиентите често залагат на „цвета на годината“, затова изключително важен елемент е цветът на 2022, който ще е сред най-предпочитаните.

Какви приципи следвате, когато създавате букетите за победителите в най-важните конкурси на Академията за мода „Златна игла“, „БГ модна икона“ и „Изгряваща звезда“?

Стилът ми се доближава до този, с който работя в бутика. При официални събития предпочитам да не слагам опаковка на букетите. Залагам на цветя, зеленина и клони.

Деси Краваева

Някога съжалявали ли сте, че сте поели по този път?

Работата ми е и мое хоби, и никога не съм се замисляла да се занимавам с нещо друго. Въпреки че в действителност отстрани се вижда само красотата, тя е свързана с много труд.

Деси Краваева

Кои известни личности са се радвали на Вашите букети?

За мен е чест, че цветя от „Талисман“ са радвали хора като Лили Иванова, Илиана Раева, Александра Сърчаджиева, Мария Петрова, Ансамбъла по художествена гимнастика, Йорданка Фандъкова и множество певци, и артисти.

Какви съвети давате на Вашите клиенти?

Най-често съветвам моите клиентите да сменят често водата и да подрязват дръжките на рязания цвят, а ако растението е саксийно - да внимават да не го преполиват.

Деси Краваева

Кои са най-важните принципи и правила в бизнеса според Вас?

Постоянство, инвестиции и правилно използване на финансовите ресурси. Специално отношение към всеки клиент – за мен е важно да се отнасям с тях така, както аз бих желала да обслужат мен, влизайки в друг магазин.

Деси Краваева

С какво обичате да се занимавате през свободното си време?

Дълги разходки и пътувания със семейството ми. Това ме зарежда, а вдъхновението е формулата за щастие и успех.

Деси Краваева

Деси Краваева

Деси Краваева

Интервюто взе Радинела Гелева

Снимки:

1. Флористката Десислава Краваева.

Фото: Младина Младенова

2. – 8. Цветя от бутик „Талисман“.

Фото: Личен архив на Десислава Краваева

9. – 12. Букети изработени от Десислава Краваева, специално за Годишните награди на Академията за мода – „БГ модна икона 2021“ и „Златна игла 2021“.

13. Десислава Краваева заедно с проф. Любомир Стойков на Годишните награди „Изгряваща звезда 2020“.

Фото: Антон Марков / Академия за мода
Прочетено: 1926 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 116, Февруари 2022

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 113: ТАНЯ ЯН: „МОДАТА Е ВСИЧКО, ОТ КОЕТО ИМАМ НУЖДА“
   БРОЙ 110: РАДОСТИНА ИЛИЕВА: ВЛИЗАМ С ПОЗИТИВИЗЪМ В НОВАТА ГОДИНА
   БРОЙ 108: РАДОСТИНА ИЛИЕВА: „СТИЛЪТ НА РОКЛЯТА ТРЯБВА ДА ИЗРАЗЯВА ВЪТРЕШНОТО „АЗ“ НА ЖЕНАТА.“
   БРОЙ 108: ЕКОЛОГИЯТА В МОДАТА КАТО ЗНАК ЗА ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТА
   БРОЙ 106: Д-Р ДИЯНА БОГЕВА СПЕЧЕЛИ ГАСТРОНОМИЧЕСКИ ОСКАР
   БРОЙ 106: ИРЕНА ВЕЛКОВСКА: „РОКЛЯТА Е СЛОЖЕН, ПОЧТИ АРХИТЕКТУРЕН ПРОЕКТ”

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing