Албена Александрова: „Модата е моят любовен флирт”

Албена Александрова: „Модата е моят любовен флирт”

Станимира Янакиева

Жена на средна възраст …, която е винаги на крачка пред себе си! “Тя е наперена, с вдигнат перчем, с рошаво коремче, интелигентна хищница, която живее високо в планините и оцелява във всякакви ситуации”. Това е “Рошавата гарга”. Или Албена Александрова. Човек с много чувство за хумор и лека самоирония. Обича провокации и мрази минимализма, особено мозъчния. Обича перфекционизма и отношението към детайла и мрази недоизкусурените творения. Или иначе казано: “Ако ще е гарга, то да е рошава!”.

Албена Александрова

Вие сте собственик и главен дизнайнер на модна къща "Рошавата гарга". Какво е важно, за да си толкова години успешен в бизнес като модата?
Трябва да си доста луд! На първо място. После може и да си талантлив. Въображението е ръководещо в модата. Добрите идеи, креативността, желанието да си различен. Лошите копировачи биват бързо забравени. Доверието и точността към клиента са изключително важни качества. Аз обожавам своите клиенти. Те са истински ценители на модата. Те харесват това, което създавам за тях. Те са моята муза. Когато знам, че ще им доставя удоволствие от това, което ще им предложа и видя блясъка в очите им и радостта от това, което ще носят - няма по-щастлив момент за един дизайнер. Правя го с истинско отношение и признателност към тях. Имам клиенти от 25 години. Винаги съм се водила от принципа да им бъда полезна и да им доставям удоволствие. Никога финансите не са ми били най-важното. Затова и винаги съм имала успех. Не ми се е случвало да продам дреха на всяка цена! Моята откровенност към клиента е формулата на успеха! А това лесно се усеща.

Златна игла 2015

Специализирали сте в Париж при Ив Сен Лоран. На какво Ви научи "маестрото на модата”?
На търпение. Дрехата се създава с мисъл. Първо изясняваш нейната функция, после посланието към клиента. Например, създаваш дреха за официален прием - дълга черна рокля и чрез нея искаш да разкажеш за романтиката на една дама - копринено кадифе, гол гръб, закачлива цепка… Това е ВИСШАТА МОДА. Тогава тя съществуваше, наистина. В последните години модата е предимно маркетинг. Думи, думи, рекламни изречения и PR акции, слогъни и прочие. Липсва емоцията на модата като невербална комуникация. Да разкажеш един етюд чрез дрехата си е истинско богатство от чувства, аромати и много любов!

Златна игла 2015

Какъв е стилът на Албена Александова?
Рошав, разбира се!

Вашата муза?
Моята муза са моите мечтания! Аз съм една истинска мечтателка. Обичам да фантазирам, да си създавам почти непостижими ситуации, които след това ми се случват. Трябва да ти споделя, че съм истински нарцис! Много се обичам! Мечтанията са свързани с мен самата. Спокойно мога да ти призная, че моята муза съм си аз самата. Всъщност какво значи муза?!

След толкова години, които посвещавате на модата пишете книга за нея. Модата ли е двигателят във вашият живот?
Модата е моят любовен флирт. Моята истинска страст. Модата е моят наркотик. Аз не знам какво бих правила, ако не беше модата в моя живот! Аз дишам Мода! Затова и реших да й посветя книга. “Елегантност и стил в 7 стъпки с Албена Александрова!” – така се казва предстоящото издание. Искам да накарам хората да заобичат себе си и чрез дрехата. Първото впечатление, което оставяме у другите след запознанство е нашия стил. “По дрехите посрещат, по акъла изпащат” – гласи наша поговорка. А аз казвам: “По дрехите на Рошавата гарга ще ви посрещнат с респект, а как ще ви изпратят зависи само от вас!”.

Златна игла 2015

Тази книга има за цел да научи читателя да създаде собствен стил и да носи дрехата със самочувствие. Използвала съм различни техники, тестове и игрови модели, използвайки въобръжението. В модата всичко е въображение! Трябва да опознаем фигурата си, да научим повече за цветовете, да вникнем в разнообразието от функции, да различим материите и десените, да не робуваме на марките, да подберем подходящите аксесоари - без тях животът е скучен, както й да придадем завършен вид и цялостност на визията. Това ще е настолната книга за любителите на “Чаровната диктаторка”.

Златна игла 2015

Тази книга е посветена на моите родители! На майка ми – Виолета Такева. Тя е моят моден вдъхновител. Аз отраснах в Модна къща “Лада”, където тя работеше. Тя и баба ми шиеха за мен най-красивите дрехи. От малка мразех конфекцията. Майка ми непрекъснато ме напътстваше и възпитаваше у мен отношение към красивото и естетичното. Тя е човек с изключително изтънчен вкус. На баща ми – поетът Лозан Такев. Той е моят литературен ген. Ние “пишем стихове един за друг”! Те ме научиха да бъда уверена, да се гордея с делата си и да не се отказвам от започнатото. Аз съм дете на една голяма тяхна любов! Благодаря им!

През 2007 година създавате галерия за масажи – РудрААкша. Това ли е мястото за среща на човек със самия себе си?

Златна игла 2015

Това е много магнетично място. Място, където човек се оглежда в себе си! Това е Галерията на Човека, за когото се прави всичко! Едно луксозно място в аристократичния център на София – ул. “Шипка" 15. Галерия за масаж Рудраакша е уникален по рода си продукт тип градско студио. Освен елегатния и луксозен интериор, в който клиетът има своето лично пространство – будоар, обзаведен с всичко необходимо за разнообразието от процедури, включително сешоар и сейф, Галерията предлага над сто вида терапии и масажи за тяло и лице. В Рудраакша работи екип от професионалнен и обучен в Тайланд – ITM Massage shcool, Чанк Май и Индия, персонал. Шиацу, йомейхо, тай масаж, тибетски холистичен масаж са една малка част от богата гама източни масажи и терапии, които Рудраакша предлага в менюто си – rudraaksha.net.

Златна игла 2015

Последните три години в “Рудраакша" се прави на професионално ниво и Панчакарма с личното присъствие на доктори от Индия. Панчакарма се провежда по изискванията и според менюто на автентичните индийски ашрами. Преглед от доктор-аюрведа, определяне на типа доша /енергия/, установяване на някои заболявания и назначаване на съответните терапии и аюрведа хранене. Абянга, широдара, удвартана и др. са детоксикиращи и възстановяващи нормалния енергиен баланс на тялото, процедури от Панчакарма. В комбинация с аюрведа храна, йога, медитация, лекции на тема “как да постигнем хармония и баланс между физическото и астралното ни тяло” се работи върху фините настройки на тялото до постигане на цялостна детоксикация.

Специално място заема козметиката в “Рудраакша”. Смея да твърдя, че предлагаме един от най-добрите специалисти в областта на медицинската козметика и разнообразието от подмладяващи и разкрасителни процедури е подкрепено от големите френски компании като Ериксон и Сотис.

"Шива медитирал дълго. Известен е случаят, когато за дълго време влязъл в дълбок стадий на медитация. Накрая изплувал от тава състояние, отворил очи и почувствал дълбока наслада, спокойствие и любов към човечеството. Съкрални сълзи се стичали по бузите му и падали на земята. От тях се е родило дървото Рудракша, чиито дребни плодове олицетворяват сълзите на Рудра – самия Всемогъщ Господ Бог”.

Златна игла 2015

Каква е опорната точка в работа Ви?
"Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост", и ще прелетя Земята! Казва Гаргата, не Архимед Интересна метафора е опорната точка за човек, представител на зодия Везни, какъвто съм всъщност аз. От малка обичам детските люлки, на които като седнеш от едната страна, другата се вдига твърде високо /климушки се наричат/. Тук опорната точка е точката на равновесието. Докато има движение, върху опорната точка действа силата на противоположностите /в движението нагоре-надолу/. Точно както при люлката, докато едната й страна се издига нагоре, другата пада надолу, се случва и в живота. Низове от възходи и падения и когато тъкмо си уравновесил везната, разбираш, че е твърде скучно. Строиш кули, после ги буташ и започваш отначало. Докато не достигнеш до просветлението, до осъзнаване и високата вибрация. Тогава разбираш, че опорната ти точка е собствения ти АЗ!

„Ако е гарга, да е рошава”, а ако трябва да се опишете с една дума?
Аз съм максималист. С една е скучно! Но с две – ВИСОК ПОЛЕТ!

Какво ново предстои за Албена Александрова?
Наскоро Рошавата гарга бе представена на американския пазар и по-конкретно в Лас Вегас, в бутика VOUS STUDIO, в престижния Тиволи Скуеър. Мисля, че Гаргата се готви да полети към нови хоризонти!

Албена Александрова е носител на приза „Златна игла” на Академията за мода. Занимава се с провеждане на семинари на тема: “Личен стил”, “Какво не харесваме във фигурата си и как да го прикрием”, “7 грешки, които правят мъжете в подбора на гардероба си" и т.н. Провежда персонални стайлинг и шопинг консултации, както и в малки групи, за да може да обърне внимание на всеки. Предстои й пътуване до Бахрейн, където е поканена като лектор на семинар по тема “Протокол и дрескод”. Ще гостува заедно с нейния екип от колеги – Николай Симов - коучър за развитие на човешки потенциал и Мартина Цветанова – специалист хранене.

В София в началото на май в хотел “Земята и хората” ще се проведе еднодневен workshop, посветен на една актуална тема, как трябва да се обичаме и харесваме, за да ни обичат и другите. Всичко това е свързано – любовта към нас самите с храненето и облеклото ни. Какви послания отправяме, живеейки по определен начин. Семинарът е много интересен, изпъстрен с тестове, игрови модели, мини ревю, определяне на типове хора и цветови комбинации, рецепти за здравословно хранене и демонстрации, както й визуализация на всичко, за което говорим, особено в частта мода.

Снимки:
1– 2. Албена Александрова
3. Албена Александрова в “Le Smoking” a la YSL.
4. „Изповедта на една вещица”, сп. Ева, 2008 г.
5. Рудраакша – място, където човек се оглежда в себе си.
6. Панчакарма по изискванията и според менюто на автентичните индийски ашрами.
7. 2001 година Албена Александрова създава статуетка „Златна гарга”, изработена от известния бижутер Анжело Красини.
Фото: Личен архив на Албена Александрова
Прочетено: 9032 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 77, Април 2015

Вили Боршукова за списанието, личната борба и Бог

През март списание Coiffure Beauty празнува 10 години от издаването на първия си брой. Във връзка с годишнината, топ коафьорът Вили Боршукова, която е и главен редактор на списанието, дава едно от най-личните си и откровени интервюта за страниците на мартенския брой на Coiffure Beauty.

Вили Боршукова за списанието, личната борба и Бог

Coiffure Beauty навърши 10 години. С какво ще запомните този период?
Вече станахме на 10 годинки, преминахме през какво ли не, но оцеляхме. В началото започнахме шепа хора, нямахме контакти и позиции, не знаехме как точно трябва да постъпваме в дадени ситуации, но с времето постепенно се получи. Всичко се случва с цел, има някаква причина и играе определена роля в живота – така и списанието изигра важна роля в моя живот. Опознах много колеги, партньори, приятели. Coiffure Beauty ми даде ценен опит не само в професионалната област, но и в живота. Знаете, че когато нещо е успешно, то е преминало през много неща – и добри, и лоши. Разбира се, колективът е сърцето, което работи изключително добре! Затова искам да спомена хората, които са допринесли за този успех и да им благодаря за всеотдайната работа: Светла Арсова, Людмил Арсов, Стефан Неделчев, Юлиян Недков, Таня Андреева, Гергана Гърбева, Теодора Пенчева, Екатерина Чиликова и на многобройните партньори и сътрудници, фотографи и модели. Благодаря на всички, които творят красота и следват модните тенденции във фризьорството и козметиката!

Вили Боршукова за списанието, личната борба и Бог

Вашият бизнес е доста специфичен. Бихте ли споделили как започнахте?
Цял живот човек се бори, има своя живот, носи своя кръст. Искам да ви разкажа за моята борба – неспирна и безконечна. Животът ми е изпълнен със скърби и печал, макар привидно за хората той да изглежда щастлив. Разбира се, зависи кой какво разбира под думата щастие! Животът на човек започва в семейството. За съжаление, аз нямах възможност да се радвам на домашен уют и нормална детска среда. Наложи ми се от съвсем малка да започна работа. Тъй като нямаше кой да ме гледа, моят дядо ме взимаше редовно на село, за да работя на нивата. Тогава не си давах сметка, че това ще бъде огромен плюс в живота ми по-късно! Много обичах, докато дядо си почиваше на обяд, да си играя с царевицата на комшията, която беше цъфнала толкова красиво, че да ти се прииска да имаш дълга коса. Това запали любопитството ми до такава степен, че започнах всекидневно да си играя и проучвам текстурата на цъфналата многоцветна коса на царевицата. Обичах да играя с влакната, доставяше ми изключително удоволствие да творя различни причудливи форми и да им се наслаждавам. Така започна моята страст – КОСАТА.

Вили Боршукова за списанието, личната борба и Бог

От малка мечтаех да имам дълга коса – знаете, всяко малко момиче иска да е принцеса. Да, но за мен това беше само мечта. Започнах да се изкачвам по стръмната стълба на живота. Майка ми и баща ми бяха разведени и повечето време оставах сама. Понякога се налагаше да стоя с часове пред една телефонна кабина, за да изпрося стотинки за хляб! Живеех на тавана – харесваше ми, защото можех да виждам нещата от високо. Нямах кукли и си ги правех сама, така се научих на сръчност. Моята баба много държеше да ме научи да плета, за което съм й изключително благодарна! Може би нямаше да съм това, което съм сега без нейната дисциплина и взискателност!

Разбира се, когато животът ти поднася различни изпитания, трябва да си силен, а силата се развива в спорта, дисциплината също! Както казва Арнолд Шварценегер: „Болката отделя шампионите от всички останали. Това, което повечето хора нямат, е смелостта да минат през болката”. Колкото пъти минеш през нея, толкова по-силен ставаш. Всичко е опит, а опитът се трупа с падания и ставания. Благодаря на Бога, че всеки път, когато падна, той ми помага да стана, въпреки обстоятелствата и хората!

Вили Боршукова за списанието, личната борба и Бог

СПОРТЪТ започна за мен в най-ранна детска възраст с джудото – изключителен спорт, който изгражда не само духа, но и личността на човек. То ми помогна да преодолея всичките си страхове и борби с вятърни мелници! Всекидневните тренировки доведоха до големи спортни резултати и така станах майстор на спорта!

Стартирах собствен бизнес още през 1990 г. в подлеза на ЦУМ – правех обици и ги продавах на една масичка. Моделите ми бяха сполучливи, а и никога не изпусках заинтересован човек. След това се разви и страстта ми по перуките, отворих първия магазин на бул. Витоша. Появи се и името МАГАМА – салонът на звездите. Започнах в едно доста малко помещение на ул. Люлин планина само с едно огледало, офис стол и много, много вяра в това, че нещата ще се получат.

Вили Боршукова за списанието, личната борба и Бог

Разбира се, не мога да не спомена и случката с представителите на голяма международна компания за професионални продукти за коса, чийто представител дойде да огледа дали салонът е подходящ за техните продукти и заяви, че не ставаме за работа с тях. Това още повече ме амбицира за възход и победа и така с годините салони МАГАМА станаха най-добрите в бранша и страната! Така че тези, които ни отхвърлят, ни правят най-голямата услуга!

МАГАМА се наложи на пазара като най-успешната марка в косите, фризьорството и перуките. Какво Ви костваше това?
Както вече казах, постигането на големи резултати е свързано с много болка, труд, постоянство и време, а както знаете, най-скъпото в света е времето. Хората купуват с доверие, а доверието се изгражда бавно и постепенно. Изграждането на име е най-ценното за една компания, защото води до това клиентите да ти вярват и да ти се доверяват, което никак не е малко в наше време. Пътуванията и откриването на нови и интересни неща за клиентите струват изключително много като време и отдаденост, но пък това ме прави щастлива. Никога не съм изпитвала неудовлетвореност или тежест от работата си, тя ми носи радост, забава и е моето хоби. Човек, който е неудовлетворен, е опасен и злобен. Такива хора са безпардонни. Случва ми се да срещам такива индивиди и изпитвам единствено и само съжаление.

Вили Боршукова за списанието, личната борба и Бог

Вие минахте през ужаса на раково заболяване. Това не Ви ли отдалечи от бизнеса, хората, обществото?
През 2010 г. бях диагностицирана с рак на дебелото черво. Когато разбрах диагнозата, всичко се срина и изчезна като в миг! Ракът е страшна болест, бич на нашето хилядолетие. Много от вас не знаят, че това е болест на духа, предизвикана от отхвърляне, самота, липса на любов и най-вече от „НЕИЗКАЗВАНЕТО НА ГЛАС НА ТОВА, КОЕТО МИСЛИТЕ И ЧУВСТВАТЕ”. Знаете ли, че 80% от болестите ни застигат точно поради тази причина? Често се страхуваме от промяната и оставаме така за цял живот, в капана на собствените си мисли и чувства с оковани в белезници умове! И така, това води до тежки непоправими последствия.

Бях в това състояние твърде дълго време, докато един ден не осъзнах, че искам да изкрещя: „Стига!”, да бъда щастлива и да живея като нормален човек. Знаете ли, че щастието е избор? Човек избира дали да бъде щастлив. Има два варианта – да бъдеш щастлив или нещастен. Аз избрах за себе си и за моите деца ЩАСТИЕТО.

Винаги слагате Бог на първо място в живота си. Защо?
Той е всичко в моя живот. Независимо какви сме, ТОЙ ни приема такива, каквито сме, със своята безусловна любов и ни вдига винаги, когато паднем. От него са изворите на живота и като преминем, ще отидем при него. И тогава никой няма да има извинение за делата си, затова е добре да внимаваме в постъпките си. Но стига с тази гнусна история…

Преди 3 години основахте Асоциация за превенция на рака „Промени живота си сега” и дарителска кампания „ДАРИ КОСА – ПОДАРИ ПЕРУКА!”. Разкажете ни повече за тях.
Когато живееш за себе си, търсиш общуване с хора, които могат да ти бъдат полезни – те са все богати, силни, задоволени. Затова именно когато живееш за себе си и изведнъж се огледаш наоколо, за да потърсиш на кого би могъл да бъдеш полезен, ти се струва, че на никого не си нужен. Но ако си разбрал, че животът е служене на другите, ще търсиш общуване с бедните, болните, незадоволените, и тогава не ще смогваш да служиш на всички, на които ще искаш да служиш.

Радвам се, че мога да помагам на болни хора чрез асоциацията. Наистина са много тези, които имат нужда от помощ! Но хубавото е, че има и доста хора, които се отзовават – искат да дарят косата си или да помогнат с доброволен труд за изработването на перуките, което става бавно. Служенето на хора чрез асоциацията и кампанията ми носи радост и надежда. Вярно е, че когато помагаш на хората, помагаш на себе си. Във всяка ситуация, когато тръгнеш да правиш добро, ще се намерят хора, които да злословят, но това не ме събаря. Интересува ме получателя на доброто, а не измислените герои на деня! ВСЕКИ Е РОДЕН, ЗА ДА ЖИВЕЕ СВОЯ ЖИВОТ, КОЙТО Е ИЗОБИЛЕН ДАР. Научих, че ако има нещо, от което човек е недоволен в своя живот, е виновен единствено и само той.

И за финал, какво бихте казали на младите фризьори, които сега тръгват по пътя на красотата?
Много е важно да имате горещи сърца, да бъдете целеустремени и изпълнени с надежда и вяра в това, което не се вижда, за да може победата да бъде пълна. Не се поддавайте на зли помисли и дела, за да ви е леко на душата през целия път на коафьорския живот. Бъдете честни винаги с клиентите и със себе си. Предателства ще има, трябва да се научите на това. Тези неща са неизбежни в нашия бизнес, просто бъдете внимателни и зорки, защото ПОВЕЧЕТО МИСЛЯТ КАТО РАБОТНИЦИ, А ИСКАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ КАТО ШЕФОВЕ!

РЕШИХ ДА СПОДЕЛЯ ВСИЧКО ТОВА С ЧИТАТЕЛИТЕ, първо, за да няма клюки, защото те тръгват тогава, когато няма яснота и информация! Второ, защото правим 10 години на пазара!

Вили Боршукова за списанието, личната борба и Бог

ата борба и Бог" border="1" >

Цялото интервю с Вили Боршукова можете да прочете в сп. Coiffure Beauty за месец март!

Снимки:
1. Корицата на сп. Coiffure Beauty за март
2. Вили Боршукова
3.Топ коафьорът и примата Лили Иванова
4. Вили Боршукова и Кирил Чалъков
5. Вили Боршукова и Ивана
6. Поли Генова също се доверява на Вили за визията си
7. Вили Боршукова и Николета Лозанова
Фото и източник: © Coiffure Beauty
Прочетено: 9057 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 77, Март 2015

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 75: Гал Сасон: Най-добрата формула за щастлив живот е да приемеш!
   БРОЙ 75: Наталия Гуркова: „Диамантите не са най-добрите ми приятели!“
   БРОЙ 74: Итай Пинки: „Магията е навсякъде и по всяко време!”
   БРОЙ 72: Актьорът Роберт Янакиев: „Не знам кой съм, но знам кой не съм!”
   БРОЙ 71: Йордана Димитрова – Съвременната жена се бори за мечтите си и уважава себе си!

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita