Колекция есен-зима 2011/2012 на HCF – Paris се нарича „EMPREINTES” /в превод – следи, отпечатъци/ и e вдъхновенa от първичната красота на жената. Ето защо трендът в цветовете за трите базисни тонове коса (тъмен, среден и светъл) тази есен, е те да бъдат меки, преливащи и естествени като цветовете, които се срещат в природата – не ярки и основни цветове.
Въпреки това, едноцветните коси не са на мода тази есен – набляга се на комбинациите от цветове с цел придаване на форма, обем и усещане за 3D релеф на косите.
В тъмните коси едни от най-модерните оцветявания са тъмно кестеняво с по-светли сектори, както комбинациите от по-меко лилаво с рубинено червено или патладжанено с тъмен махагон. При средния тон коси са модерни златисто-медените тонове в комбинация с наситено-кафяво, а при светлите – бежово русо в комбинация с провокативно-медено или плътно жълтото на зимното слънце.
Черно и платинено-русо не се предлагат тази есен за оцветяване на цялата коса – поради факта, че тези крайности не съществуват в природата или са голяма рядкост. Тези цветове се използват в комбинации с модните за придаване на ефекти или подчертаване на индивидуалния стил и характер.
Кичурите в класическия им вид също са отживелица – вече се оцветяват цели сектори от косата и то често самите сектори са в различни нюанси на един и същи цвят поради желания за постигане 3D ефект – усещането за релеф и форма на косата.
Относно формата на косата – както знаем на всяко лице отива различна дължина и прическа коса. Затова се предлагат различни прически и дължини спрямо индивидуални стил и предпочитания на клиента.
Независимо от дължината характерни за тази есен са плътният класически бретон тип „пони”, който пада ниско над очите и премрежва погледа. Често в прическите се наблюдават и т.нар. и дискънекшъни – цели сектори от косата, които не общуват помежду си.
Много модерни тази есен и за жени, и за мъже са естествено изглеждащите, небрежни прически – без правилни и ясно очертани линии, с етажиране за обем. Независимо дали косата е къса или дълга, се използват техники за филиране изсушаване с пръсти посредством финализиращи продукти – мусове и други стилизанти. Косите със средна дължина се изправят с маша, като посредством нея се създават различни дължини за получаване на по-релефен ефект. При работа с дълги коси без бретон, цялата коса се връзва на висока опашка между върха на черепа и челото, където се застопорява. Създава се бретон без да се реже косата – посредством усукване на цялата опашка с фините кичури напред и поставянето й на върха на главата, където се фиксира с фиби и спрей за коса.
КАК СЕ ПРАВЯТ ДВЕ ОТ НАЙ-МОДЕРНИТЕ ПРИЧЕСКИ НА HCF – PARIS
В рамките на Arena Professional Eсен 2011 част от арт-тима на Haute Coiffure Francaise – Paris, секция България в състав – Вени Игнатова – Президент; Васил Атанасов, арт-директор; Поли Гемеджиева и Васил Михайлов показват пред професионалистите как се правят две от най-модерните прически днес – една за къса и една за дълга коса. Прическите са демонстрирани върху 4 модела с цел показване на различни оцветявания на косите. Ето как се правят самите прически за онези, които са любопитни или работят професионално:
Прическа 1 – за дълга коса
Подстригването тръгва от една точка, която е най-издадената част на главата – индивидуално за всеки човек. Цялата коса се събира на опашка след добро разресване и самата опашка, в която е събрана косата се подстригва в права хоризонтална линия на дължината на цял гребен. Опашката се оформя посредством дълбоко точково подстригване в масата, за да се получи една добра текстура и да се спести изтъняването на косата впоследствие. След като точковото подстригване е приключило, опашката се разресва и се изтънява посредством бръснач с техниката тупиране, като по този начин се деструктурира масата на косата. Степента на натиск и продължителност се определя индивидуално за всеки клиент – спрямо обема /количеството/ на неговата коса. След приключване на „тупирането”, косата в опашката се разресва добре преди да бъде пусната от ластика и да се пристъпи към следващата процедура. Косата се пуска, разресва се и от вертекса зад ушите се разделя на 2 сектора – преден и заден. Задната дължина се оставя, като леко се оформя като се подстригват с ножица краищата. Формата е черта или овал, в зависимост от индивидуалното виждане на стилиста и клиента. Линията на предната част се съединява с тази отзад посредством точково подстригване с ножица, като по този начин се оформя и косата пред лицето. Следващият, много важен момент е създаването на бретона – косата се разделя от средата на главата с разделителни линии към края на веждите, за да получим равнобедрен триъгълник. Този сектор се изресва напред към носа и се хваща в една точка с усукващо движение /винт/ като подстригва с дължина до моста на носа посредством точково подстригване в права линия. При подстригването на бретона е много важно моделът да бъде с изправена глава, за да се получи желаната дължина. Накрая линията и самата прическа се оформя с четка и сешоар. Визията и стилизирането не бива да са перфектно загладени, за да се спазва линията на непринудената и естествена красота.
Прическа 2 – за къса коса
Подстригването тръгва от една точка, която е най-издадената част на главата – индивидуално за всеки човек. Цялата коса се разделя на 2 части – горна и долна, като горната се събира на опашка. Долният сектор се скъсява с бръснач посредством дъгообразни движения. Скъсяването на косата се прави абсолютно неравномерно, без равнения, защото така косата става мека, лека и застава естествено. След добро разресване на самата опашка в горната част, косата се подстригва в права линия на дължината на половин гребен. Опашката се оформя посредством дълбоко точково подстригване в масата, за да се получи една добра текстура и да се спести изтъняването на косата впоследствие. Опашката се разресва и се изтънява посредством бръснач с техниката тупиране, като по този начин се деструктурира масата на косата. Степента на натиск и продължителност се определя индивидуално за всеки клиент – спрямо обема на неговата коса. След предварителното оформяне на горната част на косата, започва подстригването на долната част – като тя се премахва с бръснач посредством дъгообразни движения. Като се приключи работата с горната част на косата, тя се пуска и се разресва по формата на главата. След това се оформя бретона. – той се оставя сравнително дълъг – до горната част на очите /или моста на носа/, с цел получаването на боп. Страничните части на бретона падат 1 см. под окципитала – т.е. са по-дълги от средната му част. Накрая линията и самата прическа се оформя с четка и сешоар. Визията и стилизирането не бива да са перфектно загладени, за да се спазва линията на непринудената и естествена красота.
Снимки:
1. – 2. Модели прически от колекция есен-зима 2011/2012 на HCF – Paris
3. Вени Игнатова – Президент на Haute Coiffure Francaise – Paris, секция България
4. Коафьорът Васил Атанасов – арт-директор на Haute Coiffure Francaise – Paris, секция България.
5. Поли Гемеджиева показва как се прави енда от най-модерните прически днес.
6. Арт екипът на на Haute Coiffure Francaise – Paris, секция България с моделите.
Фото: ASK Advertising/Арена на красотата